3 efektowne zupy idealne na eleganckie przyjęcie dla znajomych

Zupy i kremy są niezwykle odżywcze i sycące, dzięki czemu na długo zaspokajają głód i zmniejszają apetyt na słodkie zachcianki. Jednak zupy to nie tylko lekkie danie idealne na co dzień, ale także wykwintna potrawa, która sprawdzi się na przykład podczas eleganckiego przyjęcia dla znajomych. Wystarczy, że zupę lub krem przygotujesz z oryginalnego warzywa i wzbogacisz je na przykład o mleczko kokosowe, płatki migdałów czy kozi ser. Poznaj przepisy na 3 efektowne zupy idealne na eleganckie przyjęcie dla znajomych – zaskocz ich pomysłowością i nakarm ich zmysły!

Krem z soczewicy z nutką kokosa

Jeśli chodzi o rodzaje soczewicy, to jest w czym wybierać – do dyspozycji masz soczewicę czerwoną, brązową, zieloną, żółtą, czarną, pomarańczową, koralową oraz ciemnozieloną soczewicę francuską du Puy. Najpopularniejszą zdecydowanie jest soczewica czerwona, która szybko się rozgotowuje, a do tego nie wymaga wcześniejszego namaczania, dzięki czemu jest wręcz idealnym składnikiem zup i kremów z soczewicy. Krem z soczewicy wzbogać o mleczko kokosowe, co doda zupie oryginalnego smaku.

Składniki:

  • opakowanie czerwonej soczewicy,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • cebula,
  • bulion,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • szczypta sili i chili,
  • natka pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

Soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw na piętnaście minut. W międzyczasie podsmaż na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do cebuli dodaj odsączoną soczewicę, imbir, sól, kurkumę, curry oraz chili. Następnie przełóż całość do garnka i zalej bulionem, a po piętnastu minutach dodaj mleczko kokosowe i dalej gotuj przez pięć minut w celu połączenia się składników. Na koniec zmiksuj wszystko, a powstały krem z soczewicy udekoruj natką pietruszki i wiórkami kokosowymi.

Krem ze szparagów z dodatkiem koziego sera

Green vegetable cream soup

Zupa ze szparagów to dobry pomysł, jeśli pragniesz prawdziwie wykwintnego przyjęcia. Jako że to luksusowe warzywo dostępne jest stosunkowo krótko, warto nie przegapić sezonu na nie – szczyt popularności szparagów wypada mniej więcej między połową kwietnia a końcem czerwca. Pamiętaj też, żeby szparagi przygotowywać do kilku godzin od momentu zakupu, jako że szybko tracą swoje cenne właściwości.

Składniki:

  • cebula,
  • ½ szkl. śmietany 30%,
  • trzy łyżki masła,
  • 2 pęczki białych szparagów,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 200 g koziego sera,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Obrane i pozbawione końcówek szparagi pokrój na kawałki i dodaj do wcześniej podsmażonej na maśle cebuli. Następnie dolej bulion, a także ugotuj i dodaj szparagi. Po 5 minutach dolej śmietanę i zmiksuj całość. Najlepiej jest przecedzić krem przez sitko, a następnie doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser kozi wstaw na minutę do rozgrzanego piekarnika, po czym dodaj go na gorąco do kremu.

Orientalna zupa z łososiem i grillowanymi pieczarkami

salmon soup with vegetables and thyme. horizontal top view

Wyprawiając przyjęcie, możesz nakarmić zmysły swoich gości pikantnymi smakami i orientalnymi zapachami, jak w przypadku doprawionej chili i imbirem zupy z łososiem z dodatkiem grillowanych pieczarek. Połączenie idealne!

Składniki:

  • bulion lub rosół,
  • brokuły,
  • pokrojony imbir,
  • chili,
  • sos sojowy,
  • szczypiorek,
  • pieczarki,
  • olej sezamowy,
  • sok z limonki.

Przygotowanie:

Brokuły ugotuj w bulionie z imbirem, chili, sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i soku z limonki, po czym dorzuć zgrillowane pieczarki. Na trzy minuty przed końcem gotowania dodaj łososia. Zupę udekoruj świeżo pokrojonym szczypiorkiem. Zupę możesz podawać także z makaronem, najlepiej ryżowym.

Pamiętaj, że elegancji Twojej zupie doda choćby subtelna dekoracja – kilka listków pietruszki, koperek, plamy śmietany czy oprószenie talerza przyprawami. Dzięki temu zupa czy krem będą nie tylko wybornie smakować, ale też nieziemsko wyglądać!

Dodaj komentarz