Co jeść w pracy, by obniżyć poziom cholesterolu?
Przeczytasz w 2 minuty

Co jeść w pracy, by obniżyć poziom cholesterolu?

Nie zawsze zwracamy uwagę na to, co jemy. Tymczasem spożywane produkty mogą przyczynić się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. Co jeść w pracy, by zachować równowagę między poszczególnymi frakcjami cholesterolu?

Specjaliści z zakresu żywienia podkreślają, że posiłki powinniśmy spożywać regularnie – co 3–4 godziny. Tylko w ten sposób możemy dostarczać energii i tym samym zapobiec sytuacji, w której organizm będzie sięgał po zapasy. Jedząc systematycznie i zdrowo, możemy też zachować równowagę między dwiema frakcjami cholesterolu – LDL i HDL. Ponieważ przynajmniej 8 godzin dziennie spędzamy w pracy, pojawia się pytanie: co jeść?

Nie wszystkie produkty mają pozytywny wpływ na cholesterol. Dieta opracowana z myślą o sercu nie zawiera m.in. słonych i słodkich przekąsek, mogących powodować wzrost poziomu frakcji cholesterolu LDL. To właśnie jej nadmiar jest odpowiedzialny za rozwój szeregu chorób układu sercowo-naczyniowego. Z tego względu tak ważne jest, by wiedzieć, co spożywać.

Cholesterol – dieta to podstawa

Systematyczne spożywanie posiłków pozwala na utrzymanie stałego poziomu energii w organizmie. Jest to szczególnie istotne w godzinach pracy, czyli wówczas, gdy musimy wykonywać kolejne zadania służbowe i tym samym wywiązywać się z naszych zawodowych obowiązków. Ale dobrze zbilansowane posiłki mają również wpływ na cholesterol. Podstawą jest dokładne przeanalizowanie dotychczasowego stylu odżywiania się. Czasem nie trzeba wiele zmieniać, by ulepszyć dietę. Jeżeli uwielbiasz np. kanapki i chętnie sięgasz po ser cheddar, to wystarczy, że zamienisz go na ser o obniżonej zawartości kalorii. Muesli, choć smaczne, nie zawsze jest zdrowe, ponieważ może zawierać cukier. Warto wybrać płatki owsiane, otręby lub gotowaną kaszę. Boczek i kiełbaski, które doskonale sprawdzają się na śniadanie lub kolację, warto zastąpić chudą lub wędzoną szynką. Decydując się na słodką przekąskę w postaci lodów, lepiej spożyć sorbet niż lody mleczne.

Sterole roślinne również cenne

Poza ograniczeniem słodkich i słonych przekąsek (np. czekoladek, batoników, solonych orzeszków, krakersów, paluszków) i zamianą części produktów na inne warto pamiętać również o sterolach roślinnych, które także oddziałują na cholesterol. Dieta bogata w sterole roślinne (występują one np. w margarynach funkcjonalnych pozwala obniżyć zbyt wysoki cholesterol LDL. Jednocześnie sterole nie wpływają na ilość cholesterolu HDL we krwi.

Dlaczego sterole roślinne są tak ważne? Naukowcy udowodnili, że spożywanie steroli roślinnych przez 2-3 tygodnie w ilości 1,5-3 g dziennie pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu nawet o 7-12,5 proc[1]. Mechanizm ich działania jest niezwykle prosty – obniżają stężenie frakcji cholesterolu we krwi, potrafią bowiem hamować wchłanianie cholesterolu w jelitach.

[1] Na podstawie Rozporządzenia Komisji UE NR 686/2014 z dnia 20 czerwca 2014 r.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.