Gruzińskie wino, jedzenie i kultura. Otwarcie nowej siedziby Marani 1915 z udziałem Ambasadora Gruzji

W związku z dynamicznym rozwojem firma Marani 1915 sp. z o.o. w sobotę 9 czerwca 2018 r. zaprosiła gości na otwarcie nowej siedziby i magazynu wysokiego składowania w Sokołowie pod Warszawą. W uroczystości udział wziął m.in. Jego Ekscelencja Pan Ilia Darchiashvili, Ambasador Gruzji w Polsce.

Przybyłych gości powitali Jego Ekscelencja Pan Ilia Darchiashvili, Ambasador Gruzji w Polsce, Vano Makhniashvili, Prezes Marani 1915 oraz przybyli specjalnie na tą okoliczność prosto z Gruzji Zurab Ramazashvili współwłaściciel J.S.C. „Telavi Wine Cellar” właściciela marki Marani oraz Zurab Bubuteishvili właściciel J.S.C. „Sarajishvili” – najstarszego gruzińskiego producenta brandy.

Otwarcie uświetniły występy gruzińskiego zespołu, pokaz ludowych tańców gruzińskich,  degustacja tradycyjnej gruzińskiej kuchni i doskonałych win Marani oraz brandy Sarajishvili.

To ważne wydarzenie dla Gruzji, Polski rynek jest dla nas bardzo ważny, przez Polskę wiedzie nasza droga do Unii Europejskiej – mówił ambasador Gruzji, Ilia Darchiashvili, przypominając, że w tym roku zarówno my, jak i Gruzini, obchodzimy stulecie niepodległości. Obecnie w Polsce sprzedawanych jest ponad pół miliona butelek win Marani rocznie, ale w tym roku ta liczna wzrośnie do 700 tys. butelek. Nowy magazyn jest przygotowany na przyjęcie nawet miliona butelek. – mówi Zurab Ramazashvili, współwłaściciel J.S.C. „Telavi Wine Cellar”.

Gruzja jako kierunek turystyczny od kilku lat cieszy się sporym zainteresowaniem wśród Polaków co przekłada się także na popularność gruzińskiej kuchni i win w Polsce. Działająca na polskim rynku od 14 lat firma Marani 1915 sp. z o. o. jest oficjalnym przedstawicielem J.S.C. „Telavi Wine Cellar”, jednego z najstarszych gruzińskich producentów win i alkoholi wysokoprocentowych.

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.