Polska kontra Emiraty Znamy przeciwnika polskiego kucharza na Pasta World Championship!

W wyniku losowania poznaliśmy przeciwnika polskiego reprezentanta Pawła Gałeckiego z lubelskiej restauracji Piano. Jest nim 28 letni Włoch, Domenico Santagada, występujący w barwach Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Domenico na pewno nie będzie łatwym przeciwnikiem. Mimo młodego wieku ma potężne doświadczenie i naprawdę imponujące umiejętności. Od 5 lat pracuje w najlepszych restauracjach w Dubaju. Jest jednak przede wszystkim Włochem co oznacza, że włoską kuchnię ma niejako we krwi. –  mówi Paweł Gałecki.

Nie przestraszyłem się przeciwnika. Wierzę, że jestem w stanie stawić mu czoło. Solidnie przygotowuję się do konkursu, jestem bardzo zmobilizowany i pozytywnie zmotywowany. Mam więc nadzieję, że uda mi się przekonać jurorów do mojej wizji kuchni włoskiej. Pierwszy etap konkursu to tzw. Master of Joy. Należy w nim pokazać radość, którą czerpiemy z komponowania, przygotowywania, a przede wszystkim, spożywania wspaniałych dań. To wyjątkowo bliska mi idea,  bo czego jak czego, ale radości przy gotowaniu nigdy mi nie brakuje. i

Śledząc dotychczasowe poczynania Pawła Gałeckiego nie sposób nie podzielać jego optymizmu. Nie dalej jak wiosną tego roku zdobył tytuł Master of Pasta w ogólnopolskim konkursie kuchni włoskiej Arte Culinaria Italiana, za najlepsze danie na bazie makaronu Barilla. Jurorzy zgodnie uznali, że danie Pawła najlepiej oddaje charakter kuchni włoskiej, czyli finezję wydobytą z najprostszych składników.

VII edycja Pasta World Championship zapowiada się wyjątkowo emocjonująco. Akademia Barilla – organizator PWC – po raz pierwszy zaproponowała nową formułę konkursu opartą na rozgrywkach tenisowych. Biorąc pod uwagę, że ambasadorem marki Barilla od tego roku jest arcymistrz tenisa Roger Federer, o przypadku nie może być mowy.

Wzorem turniejów tenisowych, w Mediolanie właśnie odbyło się losowanie par kucharzy, którzy staną naprzeciwko siebie w pierwszej rundzie konkursu. Kucharze będą mieli za zadanie zaprezentować autorskie danie na bazie makaronu Barilla, przygotowane ściśle według przepisu, dzięki któremu uzyskali kwalifikacje.

Pasta World Championship odbędzie się 24-25 października. My już teraz trzymamy kciuki za udany występ naszego reprezentanta i czekamy na wieści o pierwszych sukcesach.

Więcej o PWC na: https://www.barilla.com/pl-pl/pasta-world-championship-201

Losowanie przeciwników do I etapu Pasta World Championship. Na zdjęciu Accursio Lota, zwycięzca PWC 2017

***

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.