Pomysł na lunch w 20 minut!

Początek roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami. Wrzesień dla wielu osób oznacza wprowadzenie nowej organizacji. Po letnim odpoczynku, wszystkim zaczyna przybywać zajęć i obowiązków, a czasu wydaje się być jakby mniej. W ten szczególny okres, zanim ponownie przyzwyczaisz się do codziennej rutyny,  nie możesz zapomnieć o zbilansowanej diecie – nie tylko swojego dziecka ale i swojej.

Nie masz pomysłu na to jak szybko dostarczyć sobie energii nie zapominając o porcji warzyw? Sprawdź nasz przepis na sałatkę z plastrami wegetariańskimi. Świetnie sprawdzi się jako błyskawiczna kolacja, ale z powodzeniem możesz ją zabrać ze sobą do pracy na lunch lub spakować jako drugie śniadanie do szkoły . Do tego  przygotujesz  ją jedynie w 20 minut!

Letnia sałatka z plastrami wegetariańskimi

Porcje: 2             Czas: 20 minut

Składniki:

  • 160 g makaronu kokardki
  • Pół czerwonej cebuli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli (waga po odcieku)
  • 50 g plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
  • 3 łyżki oliwek
  • Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka

suszonego oregano, sól, pieprz

  • Listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy. Plastry wegetariańskie VeggieDay kroimy w mniejsze kawałki.

W małym słoiku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i oregano. Zakręcamy i potrząsamy słoikiem do powstania sosu. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Składniki sałatki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem i mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii.

Wskazówka: Sałatkę warto przed podaniem schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Aby sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, do jej przygotowania warto użyć kolorowych pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.