Rusza Sushi World Cup 2018 z udziałem Polaków

Jutro startuje Sushi World Cup, najważniejsze w świecie sushi wydarzenie o randze mistrzowskiej, podczas którego swoje umiejętności zaprezentują najlepsi sushi masterzy z całego świata. Mistrzostwa odbędą się w dniach 23-24 sierpnia w Tokio. Podczas tegorocznej edycji nasz kraj będzie silnie reprezentowany, bowiem aż trzech z dwudziestu siedmiu uczestników, którzy zakwalifikowali się do ścisłych finałów, to Polacy.

Jednym z nich będzie Marcin Jasiura, nowy szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który już po raz drugi weźmie udział w tym prestiżowym konkursie. W zeszłym roku zajął 21 miejsce.

Rygorystyczne zasady

Już podczas wstępnej weryfikacji uczestników zasady są bardzo rygorystyczne. Warunkiem koniecznym jest posiadanie co najmniej pięcioletniego doświadczenia w robieniu sushi zarówno w Japonii, jak i za granicą. Co istotne, konkurs przeznaczony jest wyłącznie dla osób spoza Japonii.

Mistrzostwa podzielone są na trzy etapy. Pierwszy z nich to sprawdzian wiedzy teoretycznej, składający się z 50 pytań – żeby pozostać w konkursowej stawce, trzeba udzielić prawidłowych odpowiedzi na 40 z nich. Druga część weryfikuje praktyczne umiejętności uczestników, do których zalicza się precyzja przygotowania ryb czy dbałość o higienę pracy, która odgrywa niebagatelną rolę w sztuce robienia sushi. Najlepsi zostaną zaproszeni do finałowego etapu, stanowiącego już nie sprawdzian zręczności i wiedzy, a kreatywności i polotu. To freestyle, w którym jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Droga na szczyt

Udział w mistrzostwach to nie tylko ogromne wyróżnienie, ale także szansa na poszerzanie swojej wiedzy. Towarzyszą im targi i pokazy prowadzone przez uznanych, japońskich sushi masterów. To dla mnie nawet istotniejsze, bo sushi to moja pasja, którą od 10 lat nieustannie rozwijam, starając się codziennie uczyć – powiedział Marcin Jasiura.

Perfekcjonizmu nauczyła go praca z najlepszymi. W jego CV znajdują się jedne z najbardziej prestiżowych sushi barów na świecie. W Londynie współtworzył innowacyjny koncept Izakaya, który stanowił połączenie pochodzącej z Hiszpanii kultury jedzenia tapas z tradycją sushi. Kilka lat spędził w Oslo, gdzie był zaangażowany w rozwijanie autorskiego sushi baru fusion. Jednak to doświadczenie w pracy z Japończykami nauczyło go szacunku do najwyższej jakości produktów oraz przywiązania do kultywowanych od lat, rygorystycznych zasad robienia sushi. Niedawno objął stanowisko szefa kuchni wrocławskiego Sakana Sushi Bar.

Pełna lista zawodników znajduje się tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.