Ruszyła „kulinarna olimpiada”
Przeczytasz w 2 minuty

Ruszyła „kulinarna olimpiada”

Każdy szanujący się szef kuchni marzy o zwycięstwie w konkursie Bocuse d’Or. Daje on bowiem pasjonatom kulinarnym szanse rozwoju, dożywotni prestiż oraz pozwala zaistnieć w mediach. Od laureatów wymagany jest jednak szacunek do tradycji, kultury i kuchni własnego kraju.

Konkurs Bocuse d’Or jest najznamienitszym konkursem kulinarnym na świecie. Nazywany jest często „kulinarną olimpiadą” albo „kulinarnymi mistrzostwami świata”. Jest to konkurs, który grupuje elitę kucharzy z całego świata – mówi newsrm.tv Adrianna Jaworska, szef projektu Tydzień Smaków Francuskich, Bocuse d’Or Selection Poland. – Jest to konkurs, który pozwala kucharzą zmierzyć się z czymś niemożliwym. Próbują oni osiągnąć perfekcję w warunkach, które są bardzo trudne. Uczestnicy ścigają się z czasem, wymogami konkursu.

Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych na świecie. Eliminacje do niego odbywają się w kilkudziesięciu krajach Europy, Azji i Ameryki. W tym roku w jury honorowym polskiej edycji konkursu zasiadło trzech wybitnych i cenionych kucharzy – Michel Roth, François Adamski oraz Michel Constant-Labarre. Ich zadaniem było ocenienie dań przygotowanych przez osiem zespołów. Zwycięski zespół – składający się z Dawida Szkudlarka i jego asystenta Macieja Pisarka – będzie reprezentował nasz kraj podczas finałów europejskich, które odbędą się w Budapeszcie w dniach 10-11 maja 2016 r.

Jeśli wygramy Bocuse d’Or to nie możemy zajść wyżej. Jest to tytuł na całe życie, który otwiera wiele drzwi. Ponadto jest to jeden z najbardziej promowanych w mediach konkursów kulinarnych, więc pozwala on przejść ze świata cienia do świata światła – mówi newsrm.tv François Adamski, zwycięzca Bocuse d`Or 2001r.

Jurorzy konkursu zwracają szczególną uwagę na to, czy uczestnik oddaje szacunek swojej kuchni narodowej i poprzez wykonywane przez siebie dania w pełni prezentuje kulturę kraju, z którego pochodzi.

Podczas konkursu należy oczywiście wziąć pod uwagę osobowość każdego szefa, jego własne pomysły oraz to, w jaki sposób skorzysta z bogactwa kulinarnego. Natomiast warto podkreślić, że podczas samego finału wszystkie te kraje prezentują swoje tradycje i swoją kulturę – Michel Roth, zwycięzca Bocuse d`Or w 1991 r.

Wypowiedź: François Adamski, zwycięzca Bocuse d`Or 2001 r., Michel Roth, zwycięzca Bocuse d`Or w 1991 r.
Źródło: Newsrm.TV

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.