Słodki sukces makaroników Sucré

Kruche i chrupiące na zewnątrz, w środku wypełnione aksamitnym nadzieniem o wyjątkowym smaku, rozpływającym się w ustach, a przy tym niebywale piękne. Choć historia makaroników sięga jeszcze średniowiecza i są popularne zarówno we Francji jak i we Włoszech, aż trudno uwierzyć, że w Polsce pojawiły się dopiero kilka lat temu. Wszystko dzięki warszawskiej pracowni cukierniczej Sucré Pâtisserie.

Makaroniki są delikatne i lekkie, ich zewnętrzna warstwa niezauważalnie pęka pod naporem ust, a środek rozpływa się eksplodując bogactwem smaków. Wywołują euforię i pozostawiają uczucie niedosytu. Zaskakują i uzależniają.

Każdy swój makaronik chwali

I choć możemy spotkać się z różnymi legendami na temat ich pochodzenia – jedni uważają, że powstały we Francji, a inni, że początkowo robili je Włosi, faktem jest, że makaroniki podbijają serca każdego, kto ich choć raz spróbował.

Trudno sobie wyobrazić, że początkowo były one uznawane za potrawę, a ich historia sięga jeszcze średniowiecza. Zdaniem Włochów makaroniki powstawały w VIII wieku w weneckich zakonach, kiedy do Italii zaczęto sprowadzać z arabskich krajów migdały. Francuzi natomiast twierdzą, że już w 791 roku to właśnie ich mnisi wypiekali te specjały. Oba te kraje po dziś dzień szczycą się produkcją makaroników.

Podobno rozsławiła je Katarzyna Medycejska, a Maria Antonina nie mogła bez nich żyć. Są uznawane za najbardziej wyrafinowane, luksusowe, a jednocześnie kultowe ciasteczka na świecie. Aż dziw bierze, że w Polsce nie znano tego smaku przez wiele lat. Pojawiły się w naszym kraju dość niedawno, bo niecałe 5 lat temu dzięki właścicielom cukierni Sucré, którzy podczas jednej z zagranicznych podróży zakochali się w ich smaku do tego stopnia, że postanowili je sami wytwarzać.

Wyrafinowane składniki i smaki

Głównymi składnikami tych pysznych ciasteczek są migdały, białko oraz cukier, które po upieczeniu tworzą delikatną skorupkę. Przełożone są różnymi nadzieniami o delikatnej konsystencji, które tworzą wyjątkowe połączenia czekolady, kwiatów, owoców, wyszukanych naparów oraz orzechów. I choć są one bardzo kolorowe, Sucré w swoich recepturach bazuje tylko i wyłącznie na naturalnych barwnikach. Makaroniki Sucré szczycą się mianem Czystej Etykiety, czyli brakiem dodatków sztucznego pochodzenia. Co ważne, te delikatne ciasteczka są produktem bezglutenowym, dlatego ich zwolennikami są często osoby, które nie mogą lub unikają spożywania glutenu.

Makaroniki Sucré mają bardzo zaskakujące smaki – począwszy od klasycznej pistacji, wanilii, róży i czekolady, poprzez zieloną herbatę, wyrafinowane połączenie fiołka z czarną porzeczką, popularny i smakowity solony karmel,  a skończywszy na zaskakujących kompozycjach realizowanych na specjalne zamówienie: wasabi czy curry z armagnakiem. W regularnej sprzedaży jest ponad 20 smaków.

Makaroniki goszczą nie tylko na przyjęciach weselnych czy rodzinnych, ale też na wielu eleganckich eventach oraz imprezach firmowych. Ciasteczka są dobierane smakowo i kolorystycznie do danej okazji, czynią każdą uroczystość jeszcze bardziej wyjątkową. Nic dziwnego, bo nie tylko zachwycają smakiem, ale też są piękną i oryginalną dekoracją stołu.

Więcej na temat tych przepysznych ciasteczek znajdziecie na stronie www.sucre.pl

Facebooku: www.facebook.com/Sucré-Paryskie-Makaroniki oraz na

Instagramie: www.instagram.com/sucre.patisserie

Dodaj komentarz