Spełniasz marzenie o własnym bistro lub kawiarni? Zastanawiasz się, jak wyposażyć niewielki lokal gastronomiczny, by pomieścić w nim wszystkie niezbędne sprzęty? Sprawdź, na czego możesz potrzebować już na starcie.
Wyposażenie małego lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Na niewielkiej przestrzeni musisz pomieścić meble i sprzęty niezbędne do prawidłowego funkcjonowania knajpki. Ponadto należy zostawić odpowiednią ilość miejsca dla gości, by mogli swobodnie degustować proponowane przez Ciebie specjały.
Pierwsze spotkanie z lokalem – część dla gości
Po wejściu do kawiarni czy bistra gość ogląda smakołyki wystawione w witrynach i na podstawie tego, co widzi, decyduje, czy złożyć zamówienie, czy też poszukać innego miejsca.
Niewielka lada sklepowa również może pełnić funkcję witryny. Jeśli masz niewiele miejsca do dyspozycji, wybierz ladę z przeszkleniem i półeczkami.
Profesjonalne witryny chłodnicze pozwolą zachować świeżość sałatkom czy deserom takim jak ciasta z kremem, serniki czy torty. Dzięki agregatom chłodniczym umożliwiają zachowanie niskiej temperatury, która zapobiega psuciu się żywności.
Witryny grzewcze sprawdzą się, gdy planujesz serwować gościom „coś na ciepło”, na przykład zapiekanki czy pizzę. Jeśli chcesz otworzyć punkt garmażeryjny z miejscem do spożywania dań na miejscu, przydadzą się podgrzewacze do potraw. Dzięki nim przygotowane wcześniej dania na gorąco nie wystygną zbyt szybko.
Zastanawiasz się, jak wygodnie usadzić gości? W lokalach o niewielkim metrażu sprawdzą się przymocowane do ścian ławy i ustawione przy nich stoliki. Krzesła zajmą znacznie więcej miejsca i mogą okazać się problematyczne, podczas odsuwania na małej przestrzeni.
Wyposażenie zaplecza
Zaplecze skrywa niezbędne do funkcjonowania lokalu gastronomicznego sprzęty, które uchronią produkty spożywcze przed zepsuciem, pozwolą przygotować dania na ciepło czy umożliwią zachowanie porządku.
Szafy chłodnicze pomogą zachować świeżość warzyw i owoców, nabiału oraz mięsa. Do małego bistro w zupełności wystarczy wąska szafa jednodrzwiowa. Jeszcze więcej miejsca pozwoli zaoszczędzić niewielka szafa chłodnicza podblatowa. Ustawiona pod blatem roboczym, sprawi, że niezbędne produkty będą zawsze pod ręką.
Wypiek drożdżówek lub zapiekanek czy pizzy umożliwi niewielki piec konwekcyjny. Dodatkowo zapach przygotowywanych na miejscu specjałów pobudzi apetyt gości i przekona ich o świeżości proponowanych wypieków.
Dobry ekspres do kawy umożliwi przygotowanie aromatycznego espresso lub warstwowego latte. Możesz wybrać często spotykany w kawiarniach ekspres ciśnieniowy lub prosty w obsłudze ekspres automatyczny.
Jeśli decydujesz się używać zastawy stołowej i sztućców wielokrotnego użytku, musisz zaopatrzyć lokal w zmywarkę z funkcją wyparzania. W przypadku gdy nie masz na nią miejsca, możesz postawić na jednorazowe talerzyki i sztućce. Nie muszą to być nieestetyczne utensylia z plastiku. Na rynku dostępnych jest wiele tego typu produktów, które cieszą oko pięknym designem i są przyjazne dla środowiska.