SOK Z ARONII – POLSKI SUPERFOOD

O dobroczynnym działaniu soku z aronii możemy przeczytać w sieci. Opublikowano też wiele prac naukowych na ten temat. Dlaczego? Otóż jest on stawiany na pierwszym miejscu, jeżeli chodzi o prozdrowotne działanie i jest lepszy od jakiegokolwiek innego przetworu owocowego. Co ważne, Polska jest światowym liderem w produkcji tego owocu, także w wersji ekologicznej. A to z kolei pozwala zakupić sok w stosunkowo niskiej cenie.

Coraz większa zachorowalność na choroby cywilizacyjne, jak choćby otyłość, cukrzycę czy nadciśnienie, wymusza na naukowcach poszukiwanie coraz to nowszych, naturalnych sposobów leczenia i profilaktyki. Ważne jednak, aby nie tylko leczyć metodami farmakologicznymi, ale również wprowadzać do codziennej diety produkty, które wspomogą organizm i sprowokują go do lepszej pracy, podniosą odporność na infekcje oraz pozwolą bronić się przed najcięższymi chorobami, np. nowotworami. Sok z aronii pomaga utrzymać dobre zdrowie i kondycję, ponieważ zawiera niezwykle dużo składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

„Owoce aronii odmiany korab są wyjątkowe i powstały metodą selekcji na ekologicznych plantacjach Korab Garden. Sami wyciskamy soki z całych owoców, na zimno, dzięki czemu wszystko, co w nich najlepsze, pozostaje w tych produktach. Innowacyjna metoda produkcji pozwoliła na wyeliminowanie cierpkości aronii. Dzięki własnej przetwórni mamy kontrolę nad produktem od owocu poprzez produkcję, aż po wysyłkę do klienta” – Piotr Nowak, prezes Korab Garden

Pomaga chronić przed chorobami cywilizacyjnymi wywołanymi stresem oksydacyjnym. Jest bogaty w polifenole: antocyjany, procyjanidyny i fenolokwasy o działaniu antyoksydacyjnym. Poza tym sok z aronii pomaga uzupełnić niedobory witaminy A, C, PP, P, E, B2, kwasu foliowego, witaminy B6 oraz K, a także molibden, kobalt, mangan, bor, sód, potas, cynk, fosfor i jod. Wyjątkowość aronii polega też na tym, że roślina ta nie wchłania metali ciężkich ze środowiska. Pozwala to mieć pewność, że w soku nie znajdziemy tych pierwiastków, tak przecież groźnych dla naszego organizmu. Dodatkowo sok z aronii zawiera garbniki, rosweratrol, pektyny, błonnik, białka i węglowodany.

Aronia zwiększa odporność dzięki zawartości witaminy C, E i P oraz miedzi. Biflawonoidy obecne w tym owocu niszczą wolne rodniki oraz chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Najnowsze badania niemieckich badaczy pokazują, że sok z aronii pomaga chronić organizm również przed koronawirusami, w tym Sars-Cov-2. Dzieje się tak dlatego, że antocyjany działają na śluzówkach jak naturalna bariera ochronna i hamują przenikanie wirusów do organizmu.

Znanych jest wiele dobroczynnych cech aronii. Spożywanie soku aroniowego pomaga na przykład w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Zawarte tu związki polifenolowe mają zdolność hamowania konwertazy angiotensyny II – enzymu przekształcającego angiotensynę I w II, która powoduje skurcz naczyń krwionośnych. W konsekwencji zmniejszenie jej poziomu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i częstotliwość pracy serca. Antocyjany z soku z aronii uszczelniają nasze naczynia krwionośne. Poza tym jest tu rutyna, która korzystnie oddziałuje na układ krwionośny. Obniża ciśnienie oraz przeciwdziała miażdżycy i zawałowi serca, ponieważ pomaga zredukować poziom złego cholesterolu we krwi i podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Wykazano również, że stosowanie soku z aronii u mężczyzn z wysokim cholesterolem powoduje obniżenie w krwinkach czerwonych stężenia glinu, ołowiu i miedzi. Poza tym uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i pomaga zapobiegać żylakom, w tym hemoroidom. Ogranicza również powstawanie miejscowego stanu zapalnego.

Związki polifenolowe z aronii pomagają w leczeniu raka jelita grubego, działając hamująco na rozwój komórek nowotworowych i ochronnie na komórki jelita. Chronią również nasz organizm przed uszkodzeniami komórek wywołanymi przez reaktywne formy tlenu. To doskonała wiadomość, bo liczne badania wykazały, że stres oksydacyjny może być jedną z przy-czyn powstawania nowotworów.

Ponadto sok z aronii pity regularnie pozwala na ustabilizowanie poziomu cukru w organizmie. Udokumentowano, że u pacjentów z insulinozależnością przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy na czczo.

Sok aroniowy jest też superproduktem dla oczu. Zapobiega rozwojowi jaskry, zaćmy oraz schorzeniom plamki żółtej na siatkówce. Promieniowanie jonizujące, potocznie nazywane radioaktywnym, szczególnie oddziałuje na najwrażliwszy punkt ludzkiego organizmu – materiał genetyczny. Antocyjany aroniowe chronią DNA, ponieważ mają działanie radioprotekcyjne. Spożywanie soku z aronii pomaga chronić przed skutkami chemio- i radioterapii, szkodliwego promieniowania komputera, a także uodparnia skórę na promieniowanie UV. Zarówno sok jak i preparaty z aronii mogą korzystnie oddziaływać na prze-bieg ciężkiej choroby popromiennej.

Okazuje się, że w Związku Radzieckim po awarii w Czarnobylu zalecano ją okolicznym mieszkańcom, a przez lata aronia była testowana w wojskowych instytutach, dlatego że baliśmy się bomby atomowej – mówi prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

 

 

 

 

www.korabgarden.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.