Tichauer to piwo warzone naturalnie w oparciu o 120-letnie receptury dawnych browarników. Tak właśnie smakuje prawdziwe piwo, jakie pili pierwsi miłośnicy tego złocistego trunku i którego legenda przetrwała wieki. Jakie jest? Orzeźwiające, wyrafinowane i bogate w smaku.
Tichauer to piwo z ponad 120-letnią tradycją, powstałe z połączenia pasji oraz piwowarskiej tradycji. Zostało powołane do życia w 1897 roku przez piwowarów z Burgerliche Brauerei Tichau jako kontrapunkt dla piwa produkowanego koncernowo. Współcześni browarnicy, którzy odkryli stare receptury podczas renowacji Browaru Obywatelskiego w Tychach, zafascynowali się wiekową tradycją warzenia. Postanowili więc powrócić do korzeni i przywrócić temu trunkowi o puszystej, trwałej pianie autentyczny i niepowtarzalny smak sprzed lat.
Sekret Tichauera
Sekretem Tichauera są receptury dawnych mistrzów, którzy szczególny nacisk kładli na dolne fermentowanie w otwartych kadziach, gdzie drożdże swobodnie i bezstresowo łączą się z tlenem, co wpływa na klasyczne walory smakowo-zapachowe. Ważne jest także rygorystyczne przestrzeganie zasad leżakowania w tankach, czyli odpoczywania oraz filtrowania w ziemi okrzemkowej. Dzięki temu browarnicy zachowują wartości odżywcze piwa i uzyskują wysoką klarowność. Każdy proces wymaga odpowiednich składników i przebiega bez pośpiechu – zajmuje ściśle określoną ilość czasu, by w efekcie powstał orzeźwiający lager z delikatną nutką goryczki i finezyjnym smakiem.
Tichauer dla indywidualistów
Tichauer to wiekowy lager, warzony z pasją i na własnych zasadach, dzięki czemu kryje się w nim duch indywidualizmu. Jego wyrafinowany smak i aromat doceniają osoby lubiące kroczyć własną ścieżką, ceniące wysoką jakość, dobrą sztukę i radość spotkań z przyjaciółmi i bliskimi, podczas których mogą cieszyć się z nimi swymi sukcesami.
– Sekret Tichauera tkwi w autentycznym smaku, uwarzonym zgodnie z najlepszą sztuką rzemieślniczą, w pasji do piwa i pasji do życia. Ma tradycyjny smak i współczesny charakter i dumnie kroczy swą indywidualną drogą między piwami koncernowymi a kraftowymi – mówi Anna Będkowska, odpowiedzialna za rozwój marki.
W ofercie „Tichauer’a” znajdują się 4 kompozycje piwne:
- Tichauer Lager – o intensywnie złotym kolorze i orzeźwiającym, chmielowym aromacie z nutką goryczy. Smaku dodaje gęsta, trwała piana. Pasteryzowany. Stężenie alkoholu – 5%, ekstrakt – 11,5%
- Tichauer Dark – piwo o słodkim aromacie i karmelowo-orzechowym smaku. Charakteryzuje go rubinowa barwa i beżowa piana. Pasteryzowany. Stężenie alkoholu – 4,8%, ekstrakt – 11,5%
- Tichauer Weizen – klasyczne piwo pszeniczne, podkręcone aromatem bananów i goździków. Łagodne, bez goryczkowego charakteru. Stężenie alkoholu – 4,7%, ekstrakt – 11%
- Tichauer Free – klasyczny Lager o wyrazistym i intensywnym aromacie, ale bez zawartości alkoholu. Stężenie alkoholu < 0,5%, ekstrakt – 11,5%
Piwo Tichauer można kupić w starannie wyselekcjonowanych sklepach oraz najlepszych knajpkach i restauracjach w całej Polsce. Jest dostępne zarówno w butelkach, jak i beczkach.