Kwasy omega-3 mają istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wśród dobrodziejstw, jakimi się wyróżniają jest między innymi wsparcie układu immunologicznego, jak również profilaktyka miażdżycy czy też poprawa pamięci i koncentracji. Sprawdź, czy tran jest ich dobrym źródłem i dlaczego jeszcze są one niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia.
Czym są kwasy omega-3 i jakie są ich rodzaje?
Kwasy omega-3, to kwasy wielonienasycone. Co to oznacza w praktyce? Otóż to, że w swojej budowie mają więcej niż 1 wiązanie podwójne. Mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, a ich niedobór może prowadzić do wielu groźnych konsekwencji, w tym m.in. osłabienia układu immunologicznego, alergii, miażdżycy, rozwoju nadciśnienia czy też zaburzeń pamięci i koncentracji.
W grupie kwasów omega-3, wyróżniamy:
- Kwas α-linolenowy (ALA), który organizm przekształca do kwasów tłuszczowych EPA. Proces ten może być jednak zakłócony przez chorobę czy też długotrwały stres.
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA), który jest elementem budulcowym błon komórkowych. Ponadto pobudza wzrost komórek, stymuluje siatkówkę oka oraz układ nerwowy.
- Kwas eikozapentaenowy (EPA), który organizm przekształca do DHA. Ma bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Kwasy omega-3 i ich właściwości
Dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one jednym z głównych składników fosfolipidów, jak również estrów cholesterolu, które są odpowiedzialne za tworzenie się struktur błon komórkowych. Efekt? Kwasy omega-3 stanowią absolutny must have dla prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w naszym ciele.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) odgrywa bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Jego zadaniem jest m.in. pobudzanie syntezy eikozanoidów. Te działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i mają zdolność do rozkurczania naczyń krwionośnych. Dbanie o prawidłowy poziom kwasu EPA to zatem klucz do profilaktyki wielu poważnych schorzeń.
Kolejny z kwasów omega-3, czyli kwas dokozaheksaenowy ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego działania układu nerwowego. Jest jednym z podstawowych materiałów budulcowych błony neuronów, a ponadto ma istotny wpływ na rozwój i kształtowanie się układu nerwowego. Nie bez powodu kwasy DHA są uważane za niezbędne dla rozwijającego się płodu, jak również dzieci w pierwszych miesiącach życia. Co więcej – niedobór tego składnika u kobiet w ciąży może przyczynić się do przedwczesnego rozwiązania.
Dlaczego jeszcze warto dbać o prawidłowy poziom kwasów omega-3? Te między innymi:
- Przyczyniają się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.
- Regulują ciśnienie tętnicze.
- Wykazują działanie przeciwzapalne.
- Hamują lipogenezę,
- Zapobiegają zlepianiu się płytek krwi,
- Pozytywnie wpływają na kondycję skóry poprzez wzmocnienie jej bariery hydrolipidowej.
- Przeciwdziałają nadmiernym reakcjom ze strony układu immunologicznego.
Czy organizm może wytworzyć sam kwasy omega-3?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: to skomplikowane. Owszem, nasz organizm może przekształcić kwas alfa-linolenowy (ALA) w kwasy nienasycone DHA i EPA, jednak nie będzie to proces efektywny. Powód? Efektywność przemiany utrzymuje się zaledwie na poziomie od 0,3% do 3%. To nie jest wystarczająca ilość dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu, stąd też konieczne jest przyjmowanie wspomnianych kwasów z zewnątrz.
Oprócz zdrowej i zbilansowanej diety, bogatej w tłuste ryby morskie, warto jest sięgać po wysokiej jakości tran https://olini.pl/tran-olini bogaty w kwasy omega-3.
Tran jako cenne źródło kwasów omega-3
Określenia “tran” i “omega-3” często stosowane są zamiennie, a to olbrzymi błąd, który wprowadza niemałe zamieszanie. Omega-3 to nic innego jak nazwa grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. O właściwościach prozdrowotnych i ich roli we wsparciu naszego organizmu już wspomnieliśmy.
Tran z wątroby dorsza atlantyckiego to natomiast olej, który jest ich bardzo bogatym źródłem. Ilość najważniejszych kwasów – EPA i DHA – sprawia, że z powodzeniem można go potraktować jako podstawowe.
Warto pamiętać o tym, że musimy dostarczać ich naszemu organizmowi odpowiednią ilość. Najlepiej robić to poprzez codzienne spożywanie najwyższej jakości tranu. Co ważne – nie tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy układ odpornościowy jest najbardziej obciążony, ale przez cały rok w ramach profilaktyki wielu chorób.
Według norm żywieniowych, powinniśmy spożywać ok. 250 mg kwasów EPA i DHA. Dobrej jakości oleje z wątroby dorsza dostarczają w jednej łyżeczce ok. 390 mg EPA i 444 mg DHA. Nie bez znaczenia pozostaje również obecność w ich składzie witaminy A i D3, które również działają z dużą korzyścią dla kondycji naszego organizmu. Przy wyborze odpowiedniego preparatu warto kierować się nie tylko zawartością kwasów omega-3 i innych składników, ale również m.in. wskaźnikiem Totox, pochodzeniem ryb czy też brakiem zanieczyszczeń.