A gdyby dzień rozpoczynał się kawą o walorach superfood…?
Przeczytasz w 2 minuty

A gdyby dzień rozpoczynał się kawą o walorach superfood…?

Wraz z rozwojem wiedzy na temat zdrowia oraz wpływu na zdrowie wszystkiego co nas otacza, konsumenci poszukują żywności coraz mniej przetworzonej, ekologicznej. Tworzą się trendy żywienia, moda na żywność zdrową, której znamy skład, pochodzenie, warunki pozyskania surowców tworzących nasz wymarzony produkt. Pojęcie „super food” przestaje być obce, a zaczyna być czymś pożądanym.

To samo można powiedzieć o produktach nowatorskich. Wśród nich można odnaleźć kawę z dodatkiem surowca pochodzącego z konopi włóknistych.

„Coffee Canna – z miłości do kawy” to sztandarowy projekt Orbis Cannabis Sp. z o.o. stworzenia i wyprodukowania wyjątkowej kawy będącej połączeniem aromatycznych, wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% z tym co najlepsze z konopi włóknistych (Cannabis sativa L.).

Wartym uwagi jest to, jak rozwija się obecnie rynek kawy w Polsce i na świecie. Z pozyskanych danych statystycznych wynika, że kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Szacuje się, że jedna osoba rocznie wypija około 42,6 litrów tego napoju. Średnie spożycie kawy przez jedną osobę na świecie to ok. 0,9 kg. Światowa produkcja kawy, w sezonie 2019/20 wyniosła 169,34 mln worków ziaren.

Odnosząc się zaś do polskiego rynku, to należy wspomnieć, że wartość tego rynku szacuje się na ok. 6 mld zł. W 2019 r. import do Polski wyniósł 181 tys. ton kawy o wartości 577,9 mln USD (516,26 mln EUR). W tym 56,6 tys. ton kawy za 285,5 mln EUR kawy palonej (31% całego importu).

A gdyby dzień rozpoczynał się kawą o walorach superfood…?

Jeszcze bardziej obiecujący trend pojawia się na rynku konopi włóknistych produkowanych na cele spożywcze. Takie produkty, jak olej z nasion konopi, mąka z nasion konopi, białko z tychże nasion, są coraz bardziej popularnym zamiennikiem innych produktów żywnościowych. Coraz więcej również producentów włącza surowiec konopny do innych produktów spożywczych takich, jak ciastka, kawa, herbata, słodycze.

W 2018 r. europejski rynek konopny został oszacowany na blisko 320 mln dolarów. W 2019 r. szacunki dotyczące wzrostu wskazywały na osiągnięcie wartości rynku na prawie 5 mld dolarów do 2024 r. W tymże rynku udział również mają napoje z dodatkiem konopi włóknistych.

Myśląc o kawie tego typu, można zacząć zastanawiać się, dlaczego mają z nią współgrać konopie włókniste. Odpowiedź jest prosta. Konopie włókniste świat odkrywa na nowo. Są to, bowiem rośliny bardzo ekologiczne, zarówno w uprawie, jak i spożyciu. Twórcy „Coffee Canna – z miłości do kawy” wychodzą z założenia, że kawa ma zarówno pysznie budzić o poranku, jak również pozytywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Tego pozytywnego wpływu można się doszukiwać właśnie w oleju z nasion konopi. Olej ten to bogactwo niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), czyli omega-3 i omega-6, stanowiących aż 80 proc. składu oleju konopnego w najlepszej proporcji, witamin E, A, z grupy B, K oraz wapnia, fosforu, cynku i magnezu.

Projekt stworzony przez Orbis Cannabis Sp. z o.o. ma na celu upowszechnienie żywności z dodatkiem konopi włóknistych i przetarcie szlaku na naszym rynku dla tego typu produktu. W chwili obecnej projekt „Coffee Canna – z miłości do kawy” został zaprezentowany w kampanii crowdfundingu na platformie PolakPotrafi. Zebrane z niego fundusze mają posłużyć produkcji kawy, wypracowaniu jak najlepszej jej receptury oraz promocji.

Serdecznie zachęcamy do wsparcia tej ciekawej i pożytecznej inicjatywy.

https://polakpotrafi.pl/projekt/coffee-canna-z-milosci-do

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.