Boże Narodzenie obfituje w rodzinne spotkania, uroczyste obiady i przyjęcia. Na naszych stołach wkrótce pojawią się talerze pełne tradycyjnych świątecznych dań – pieczeni, pierogów czy ryb. W wielu domach nieodłącznym elementem tego okresu jest kieliszek dobrego i odpowiednio dobranego wina, po które Polacy coraz chętniej sięgają. Jaką butelkę wybrać, by najlepiej uwydatnić smak potraw?
Dane Pulsu Biznesu z ubiegłego roku potwierdzają, że Polacy z roku na rok spożywają coraz więcej wina, a w 2020 roku wartość importu przekroczyła 1 mld złotych. Nic dziwnego, że białe wina prześcigają się z czerwonymi, zastępując zarówno piwo jak i mocniejsze trunki. Tendencja ta widoczna jest na naszych stołach również w czasie świąt.
W okresie Bożego Narodzenia wino to doskonały wybór nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Jest to także smaczny i sprawdzony sposób na przyspieszenie metabolizmu. A kto z nas odmówi sobie dokładki pysznych babcinych pierogów lub puszystego sernika? Tradycje kulinarne kultywowane od lat i przekazywane z pokolenia na pokolenie to bardzo ważny element polskich świąt. Jak w tym wszystkim właściwie dobrać wino, by podkreślić smak serwowanych potraw?
Białe wino – z czym najlepiej je podać?
Zgodnie ze zwyczajem, na polskich stołach prym wiodą potrawy na bazie kapusty i grzybów: aromatyczny bigos, zupa grzybowa, pierogi lub kapusta z grochem. Wigilijny karp to również stały punkt programu w większości domów, choć oprócz niego na talerzach pojawiają się też śledzie, ryba w galarecie czy ryba po grecku. Co najlepiej koresponduje z tymi daniami? Odpowiedzią jest butelka białego wina, na przykład ze szczepu Chardonnay lub Sauvignon Blanc, które doskonale uzupełni i uwydatni smak potraw. Szczególną uwagę warto zwrócić na argentyńskie wina Los Haroldos Estate Chardonnay oraz Nampe Sauvignon Blanc, które sprawdzą się również z potrawami na bazie białych kremowych sosów.
Kaczka, wieprzowina i gęste sosy – z czym je sparować?
Drugi dzień świąt Bożego Narodzenia to w wielu rodzinach prawdziwa uczta. Przy stołach zasiadają nasi przyjaciele oraz krewni, którzy z niecierpliwością wyczekują świątecznych przysmaków. Na stołach pojawiają się bogate pieczenie, takie jak faszerowana kaczka lub jagnięcina. Polacy często sięgają również po podawane na wiele sposobów wołowinę i wieprzowinę. Jakie wino wybrać, by jak najlepiej podkreślić ich smak? Gęste tłuste sosy oraz cięższe smaki pieczeni warto uzupełnić kieliszkiem wyrazistego wina o dużej zawartości tanin. Dobrze zbudowane Los Haroldos, powstające z gron szczepu Malbec, z wyczuwalnymi śliwkami, wiśniami i rodzynkami to idealny kompan do obfitych bożonarodzeniowych posiłków. By smakowało najlepiej, należy podać je w temperaturze 16-18°C.
Czerwone wino nie tylko w kieliszku
Planując świętowanie, warto pamiętać o kilku dodatkowych butelkach. Dlaczego? Wino doskonale sprawdzi się także do przygotowywania świątecznych potraw. Tradycyjny polski bigos będzie smakował jeszcze lepiej, gdy doprawimy go odrobiną tego czerwonego trunku. Możemy nim także obficie podlać potrawy mięsne. Do ryb i białych mięs warto zaopatrzyć się w butelkę białego wina, które nie zdominuje ich delikatnego smaku. Karp w sosie piernikowym połączony z wytrawnym czerwonym winem to kolejny nieoczywisty wybór, który zachwyci gości i domowników.
I wreszcie – czym byłoby Boże Narodzenie bez zimowego grzańca? Wspólne oglądanie łączącego pokolenia Kevina będzie jeszcze przyjemniejsze w akompaniamencie świątecznego piernika oraz kamionkowego naczynia wypełnionego gorącym czerwonym winem. Do tego poleca się mieszankę aromatycznych owoców i przypraw, w tym: imbir, goździki, pomarańcze i cynamon.
Argentyńskie wina? Czemu nie!
Argentyńskie wina od lat trafiają w gusta Polaków. Nieprzypadkowo powstał więc projekt Winna Argentyna, zrzeszający dwie marki win – Los Haroldos oraz Nampe. To inicjatywa promująca Argentynę jako jednego z największych producentów wina na świecie. Klimat panujący w tamtejszych regionach sprzyja hodowli winorośli, z których gron powstają wina eksportowane na cały świat. Nowoczesne winnice w połączeniu z przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzą i tradycją sprawiają, że wywodzące się z nich wina są ucztą dla kubków smakowych nawet najbardziej wymagających smakoszy.