W Warszawie powstała restauracja w ciemności, która – jako jedyna w Polsce – zatrudnia niewidomych kelnerów. Wprowadzają oni odbiorców w świat niewidomych, gdzie istnieje piękno, radość, marzenia. Gdzie bariera wzrokowa nie jest przeszkodą, ale bodźcem do rozwoju pozostałych zmysłów. Tak smacznego spotkania dwóch światów jeszcze w Polsce nie było.
Restauracja stanowi dla odwiedzających miejsce jedyne w swoim rodzaju, gdzie uwagę przejmują wszystkie zmysły poza wzrokiem. Stanowi to całkowitą nowość w odbieraniu świata, w tym smaków w nim występujących. Zamknięcie się na odbiór bodźców wzrokowych powoduje prawdziwą eksplozję doznań odczuwanych pozostałymi zmysłami.
Misją restauracji powstałej pod auspicjami fundacji „Człowiek w potrzebie” jest odpowiedź na problemy społeczne jak: wykluczenie społeczne i zawodowe osób niewidomych oraz brak świadomości i tolerancji odnośnie osób niewidomych, zarówno u dorosłych jak i dzieci. Całkowity dochód z restauracji jest przeznaczany na działalność statutową fundacji.
Restauracja DIFFERENT to „otwieranie oczu” osób widzących, na świat osób niewidomych. Jest to nowatorskie miejsce smaku, kultury, integracji i edukacji, w którym kształtują się prawidłowe relacje między różnymi grupami społecznymi, oparte na wzajemnej tolerancji i poszanowaniu.
Słowo different – znaczy inny, odmienny, różny… I taka właśnie jest restauracja DIFFERENT. Jest to wyjątkowe miejsce, gdzie posiłek to przygoda, odbierana za pośrednictwem zmysłów, jak smak, zapach, dotyk, a nawet słuch. Smak potraw, których nie widzimy, jest odkrywany na nowo, włącza ciekawość. Zapachy pobudzają wyobraźnię i stymulują do odkrywania, czego w danej chwili kosztujemy. Dotyk pozwala poznać konsystencję dań, a także poczuć bliskość osób, które towarzyszą nam w tej niezwykłej podróży. Słuch pozwala podtrzymać interakcje i wymieniać się doświadczeniami na bieżąco.
Domeną restauracji jest autentyczność serwowanych dań oraz doświadczeń, stąd też przewodnikami w restauracji DIFFERENT są osoby świetnie obeznane na co dzień z ciemnością – niewidomi. Są to uprzejmi i zawsze pomocni kelnerzy, z którymi spokojnie można iść w ciemno. Klienci mogą czuć się zupełnie swobodnie, nie ma mowy o obsłudze wyposażonej w noktowizory.
Usługi DIFFERENT zaspakajają potrzebę poszukiwania nietypowych doznań, przeżywania silnych emocji, niezwykłości, przy jednoczesnym pragnieniu poczucia bezpieczeństwa i bycia pod opieką profesjonalistów.
Jest to możliwość posmakowania nie tylko wysublimowanej kuchni, ale także świata, który odbiera się całą mocą zmysłów pozawzrokowych. Węch rozbudza wyobraźnię i stymuluje do odgadnięcia, co w danej chwili Państwo kosztujecie. Dotyk pozwala odkryć konsystencję dań, a także poczuć bliskość osób, które towarzyszą nam w tej niezwykłej podróży. Słuch podtrzymuje interakcje i wymianę wrażeń. Zmysł smaku podpowiada co znajduje się na talerzu i ocenia jakość potraw.
Idea kolacji w ciemnościach pochodzi z połowy XIX w., a została zapoczątkowana przez stowarzyszenie ociemniałych we Francji. W 1999 roku w Zurychu powstała pierwsza restauracja w ciemnościach Blinde Kuh.
W 2004 roku w Paryżu otwarto restaurację „Dans le Noir?” (znak zapytania ma stanowić zachętę do refleksji na temat problemów niewidomych). Restauracja „Dans le Noir?” od kilku lat jeździ po całym świecie z kilkutygodniowymi instalacjami. Odwiedziła miasta takie jak: Geneva, Bangkok, Berlin, Shanghai, Montreal, San Francisco i Warszawa.
To podczas wizyty w restauracji „Dans le Noir?”, w 2008 roku w Warszawie, Prezes Fundacji Anna Bocheńska pierwszy raz jadła kolację w ciemnościach. Od tego czasu marzyła o stworzeniu takiej restauracji. Udało się – restauracja zaprasza Gości indywidualnych oraz zespoły firmowe na dania kuchni fusion.