Jesienią, przy ul. Świętokrzyskiej 14, otworzyła się restauracja Inny Wymiar. Miejsce zgodnie z nazwą serwuje gościom dania, które trudno było dotąd znaleźć na warszawskiej mapie kulinarnej. I nie chodzi tu o nieodkrytą kuchnię dalekich, egzotycznych krajów, czy niezwykłe popisy fusion. Jedzenie z Innego Wymiar to krajowa, naturalna kuchnia bez molekularnych pretensji, ale z delikatnym powiewem nowoczesności, który sprawia, że tutejsze dania mogą stać się wizytówką polskiej kuchni, którą z dumą można pokazywać zagranicznym gościom
Stare przysłowie mówi, że pod latarnią jest najciemniej, co sprawdzało się do niedawna także w nowoczesnej Warszawie, której brakowało… współczesnej polskiej kuchni. Nie było w stolicy do tej pory restauracji serwującej jednocześnie jedzenie domowe, od serca, z drugiej strony zaskakujące swoim profesjonalnym sznytem. Kuchnia Innego Wymiaru spełnia to zadanie. Zespołowi udało się stworzyć dania, które uprzyjemnią każdemu dzień – szczere, pełne domowego ciepła, ale i restauracyjnej fantazji, oparte na najlepszych składnikach od polskich gospodarzy oraz na nieprzeciętnych umiejętnościach szefa kuchni.
Jedzenie z Innego Wymiar to krajowa, naturalna kuchnia bez molekularnych pretensji, ale z delikatnym powiewem nowoczesności, który sprawia, że tutejsze dania mogą stać się wizytówką polskiej kuchni, którą z dumą można pokazywać zagranicznym gościom. W Karcie Kuchni znaleźć można między innymi: kulebiak z barszczem, schabowy z kością smażony na smalcu, gulasz z dzika, czy kopytka. Nie zabraknie śledzia i tatara w zaskakujących wydaniach. Goście mogą spróbować także polskiej odpowiedzi na burgera, którą jest kotlet mielony w bułce, podawany z zaskakującymi krokiecikami gryczanymi. Warto także zwrócić uwagę na spektakularną, tradycyjnie polską wersję pizzy, czyli podpłomyk – sycący, chrupiący placek z ciasta drożdżowego, szczodrze obsypany pysznymi dodatkami i wypiekamy tuż przed podaniem.
Uzupełnieniem kuchni jest bar, który serwuje drinki na równie wysokim poziomie. Znajdują się wśród nich autorskie koktajle o zaskakujących, polskich nazwach, takich jak: Absztyfikant, Fircyk, Elegant, skomponowane z niemniej zaskakujących składników, wśród których znajdują się: rokitnik, wódka herbaciana, tymianek i krem cytrynowy. Całości dopełnia wygodne wnętrze, w którym zarówno można zjeść szybki obiad samemu, biesiadować przy jedzeniu z rodziną i przyjaciółmi, jak i rozsiąść się na kanapach i wypić wieczorną kawę. Przytulny klimat restauracji jest tworzony przez kryształowe żyrandole, miedziany bar i drewniane meble.
Inny Wymiar jest otwarty na wszystkich gości. Każdego dnia serwuje wyjątkowe obiady w dwóch zestawach – zupa, podpłomyk i domowy kompot za 21zł, lub zupa, drugie danie, słodki kąsek i domowy kompot za 29zł, oraz zachęca do towarzyskości po godzinach pracy specjalnymi, wieczornymi ofertami. Wkrótce restauracja będzie zapraszać na najlepsze śniadania w Warszawie – prawdziwe, obfite, wyróżniające się jakością, zamiast szalenie niską ceną.
Adres: Inny Wymiar, Świętokrzyska 14, Warszawa
Facebook: https://www.facebook.com/restauracjainnywymiar
Instagram: inny.wymiar