Migrena potrafi w prosty sposób zdezorganizować życie nie jednej osoby. Jak wskazują badania 12 procent Polaków, głównie kobiet cierpi na nawracające bóle głowy, atakom migreny towarzyszy silny światłowstręt, nadwrażliwość na dźwięk, nudności oraz wymioty. Zazwyczaj występowanie choroby uwarunkowane jest genetycznie, jednak istnieją produkty spożywcze, które wyzwalają ataki migreny ponadto może być to zmiana pogody, stres, zaburzenia hormonalne związane z miesiączka lub menopauzą, zmiana codziennego trybu życia.
Dieta zapobiegająca i hamująca ataki migreny powinna wykluczać takie produkty jak:
- Czekolada i jej pochodne: zalicza się tu wszelkiego rodzaju produkty z dodatkiem czekolady, mleka smakowe, jogurtu, bułeczki – wielu chorych wykazuje ciężką do opanowania chęć na produkty czekoladowe bezpośrednio przed atakiem migreny.
- Kawa i napoje zawierające kofeinę: mocna herbata, napoje energetyzujące, napoje typu cola.
- Rośliny strączkowe: groch, soja, fasola, bób – zawierają substancje pochodzenia azotowego szkodzące osobom chorym, dodatkowo powodują wzdęcia.
- Orzechy głównie arachidowe.
- Cytrusy i soki z nich produkowane: przejrzałe owoce oraz z widocznym uszkodzeniem mogą zawierać pleśnie, wywołujące migreny. Niepoleca się ananasów, awokado, bananów.
- Pomidory.
- Ryby zimnolubne: tuńczyk, makrela, łosoś. Owoce morza zależnie od tolerancji pacjenta.
- Alkohole: czerwone wino i ciemne piwo są uznawane za produkty najbardziej wywołujące migrenę.
- Produkty wysokoprzetworzone: konserwy, wędzone mięsa lub ryby.
- Sól i ostre przyprawy – mogą podrażniać żołądek i powodować uczucie nudności.
- Nabiał: maślanki, sery żółte długodojrzewające, sery pleśniowe
Każda osoba cierpiąca na migreny powinna jednak indywidualnie dobierać spożywane pokarmy, gdyż nie każdy wymieniony jako przeciwskazany na każdą osobę zadziała wywołując atak migreny.
Pamiętać należy również o codziennym zjedzeniu śniadania oraz regularności posiłków, gdyż nagły spadek cukru we krwi może wyzwolić bol głowy.
Dieta migrenowców powinna być łatwostrawna i niskotłuszczowa. Powinna obfitować w produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego poleca się wzbogacanie diety w kwasy omega-3, tran oraz oliwę z oliwek. Dozwolone produkty białkowe to mleko, jajka, ser biały, chude części mięsa z kurczaka i indyka. Dodatki węglowodanowe to grupa produktów, która nie podlega zbyt dużym restrykcjom, spożywać można makarony, ryże oraz kasze. Poleca się spożycie ryb ciepłolubnych takich jak sum czy halibut.
Pamiętaj, że:
- 40% ataków migreny spowodowanych jest żywieniem
- Ciężko dobrze zbilansować dietę w migrenie, dlatego warto poradzić się specjalisty
Katarzyna Rafeld – dietetyk DietaMedic