Polak wśród 19 najlepszych barmanów świata!
Wielki finał konkursu za nami.
Rafał Nawrot na co dzień pracujący w katowickim SkyBarze należącym do hotelu Qubus Prestige został pierwszym polakiem, który brał udział w światowym finale konkursu Bacardi Legacy Cocktail Competition. Tegoroczna edycja stanowiła część obchodów 150 rocznicy istnienia firmy.
Finał konkursu odbył się w Puerto Rico. Tu spotkało się 19 najlepszych barmanów z całego świata – finalistów lokalnych edycji konkursu Bacardi Legacy Cocktail Competition. W konkursie podjęli się wyzwania stworzenia receptury klasycznego koktajlu na miarę kultowego już Mojito lub Cuba Libre. Każdy z uczestników miał za zadanie wykreować oraz opisać autorski drink
na bazie rumu Bacardi Superior. Nasz reprezentant przygotował koktajl True Bacardi Desire, którego receptura ma wyrażać połączenie kultur polskiej i karaibskiej. Prezentując ją przed międzynarodowym jury, składającym się z uznanych ekspertów i specjalistów – mixologów, Rafał zdradził, że sekret wyjątkowego smaku jego propozycji stanowi mix polskiej ciężkiej pracy i uporu w dążeniu do celu z karaibską otwartością i zabawą płynącą z ich stylu życia. Taka przyjemna mieszanka smaków i wielokulturowość to według Rafała również cechy łączące pracę każdego barmana.
Celem konkursu Bacardi Legacy Cocktail Competition jest wyszukiwanie i nagradzanie wyjątkowych osobowości – kreatywnych barmanów z pasją, którzy nie boją się innowacji, tworzą nowe trendy łącząc je z ponadczasowym smakiem i duchem rumu Bacardi Superior. Międzynarodowy konkurs Bacardi Legacy Cocktail Competition otwiera przed nimi drzwi do dalszej nauki i rozwoju pod okiem wybitnych specjalistów w najbardziej uznanych barach na całym świecie. Bieżącą edycję konkursu wygrała receptura „The Knight Cup” przygotowana przez Elizavetę Evdokimov z Rosji, której przyznano tytuł BACARDÍ WORLD’S BEST BARTENDERS. Elizavete Evdokimov w nagrodę otrzymała roczne wsparcie rozwoju jej kariery oraz możliwość odbycia stażu w barze jednego z londyńskich luksusowych hoteli lub w jednym
z modnych klubów Nowego Jorku.
Tegoroczną edycję konkursu oceniało jury w składzie:
Salvatore Calabrese – międzynarodowy autorytet w branży, utalentowany barman, obecnie rezydent baru Salvatore at Playboy w Londynie; Simon Difford– twórca znanego, międzynarodowego magazynu o sztuce barmańskiej i koktajlach” DissforsGuide”; Alex Kratena
– szef barmanów baru Artesian w londyńskim hotelu The Langham; Joerg Meyer – barman, przedsiębiorca i właściciel barów Le Lion w Paryżu oraz The Boilerman w Hamburgu; Nicolas Saint-Jean – Mistrz Świata sztuki barmańskiej oraz laureaci poprzednich edycji Bacardi Legacy Global Cocktail Competition Shingo Gokan i Marc Bonneton.
Wkrótce startuje kolejna edycja konkursu. Lokalne eliminacje Bacardi Legacy Cocktail Competition w Polsce rozpoczną się jesienią.
Przepis na koktail “True Bacardi Desire”:
30 ml Bacardi Superior
20 ml Offley Ruby Porto
10 ml Monin Elderflower Sirup
10 ml fresh lime juice
10 ml DeKuyper OranjeBitter
5 ml Rosolis Różany
Wszystkie składniki shakerujemy i podajemy w specjalnym kieliszku tak jak na obrazku. Kieliszek podajemy na srebrnej paterce w asyście suszonych kwiatów hibiskusa oraz kokosanki – tradycyjnego, polskiego ciastka.