Whiskey to wysokoprocentowy alkohol produkowany w Szkocji i Irlandii, a także w USA i Kanadzie z zacieru zbożowego, poddanego skomplikowanemu procesowi destylacji, a następnie dojrzewania w specjalnych, drewnianych beczkach. Unikalny smak whiskey wymaga zachowania określonych zasad jego spożywania.
Jak pić whiskey?
Pijąc whiskey należy przede wszystkim zadbać o odpowiednią temperaturę trunku. Według wielu źródeł najlepsza temperatura dla whiskey to plus minus 16 stopni Celsjusza, dlatego przed spożyciem tego alkoholu należy zadbać o jego schłodzenie poprzez przechowywanie w odpowiednim miejscu lub dodanie niewielkiej ilości kostek lodu. Jeśli whiskey będzie zbyt ciepłe lub zbyt zimne, może to negatywnie wpłynąć na jego smak i aromat. Niezwykle istotne oprócz tego jest odpowiednie szkło. Do spożywania whiskey najlepiej używać szklanek, które posiadają jednocześnie grube i proste ścianki, jak chociażby szklaki typu old fashioned. Whiskey w klasyczny sposób spożywa się bez dodatków lub z wykorzystaniem niewielkiej ilości źródlanej wody niegazowanej, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je także jako składnik drinka. Należy jednak zadbać o to, by wśród dodatków znalazły się odpowiednio dobrane składniki. Jeśli chodzi o drinki z whiskey, które warto wyróżnić, należy wymienić chociażby Mint Julep, Thunderclap, Whisky Cobbler oraz Whisky & Sprite
Mint Julep
Niezwykle ciekawym pomysłem na drinka z wykorzystaniem whiskey może być Mint Julep. Do przygotowania tego klasycznego, słodkiego drinka, którego powstanie jest datowane na XVIII w., potrzebne będzie 50 ml whiskey, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka gorącej wody, 10 listków mięty oraz kruszony lód
Do shakera należy wrzucić miętę i wsypać cukier, a następnie z wykorzystaniem okrągłego tłuczka rozdrobnić miętę, aż zacznie wypuszczać sok. Gdy tak się stanie, można dolać gorącą wodę i całość zamieszać oraz przelać do szklanki typu highball, która uprzednio została wypełniona kruszonym lodem. Ostatni etap przygotowania drinka obejmuje dolanie whiskey i mieszanie drinka do momentu aż na ściankach szklanki nie pojawi się szron.
Thunderclap
Unikalny smak drinka Thunderclap wynika z połączenia kilku alkoholi. Do jego przygotowania potrzeba oprócz 40-50 ml whiskey, 25 ml brandy, 25 ml ginu oraz skruszony lód.
Do szklanicy barmańskiej wypełnionej w ok. 1/3 wysokości lodem, należy wlać whiskey, brandy i gin i mieszać przez ok. 5-10 sekund. Całość można następnie przelać do szklanki typu longdrink.
Whisky Cobbler
Ciekawym pomysłem na mało skomplikowanego w przygotowaniu drinka z whiskey, jest Whisky Cobbler. Do jego przygotowania potrzeba ok. 50 ml whiskey, 15 ml likieru pomarańczowego, 15 ml syropu cukrowego oraz lód w kostkach.
Do szklanki typu highball wypełnionej lodem wystarczy wlać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Whisky Cobbler to prosty, słodki drink, który idealnie nadaje się do wieczornego relaksu.
Whisky & Sprite
Równie prostym, cenionym ze względu na swój orzeźwiający smak pomysłem na drinka z wykorzystaniem whiskey, jest Whisky & Sprite. Do jego przygotowania potrzebne będzie 40-50 ml whiskey, Sprite do dopełnienia oraz kostki lodu.
Szklankę typu longdrink należy wypełnić kostkami lodu, wlać whiskey i dopełnić napojem Sprite. Whisky & Sprite to doskonały drink na imprezy i spotkania w gronie bliskich i znajomych.
Fajny artykuł.