Pyszna matcha, energetyczna witamina C, selen – badania naukowe potwierdzają, że naturalne źródła antyoksydantów są najsilniejsze i działają najskuteczniej.
Wolne rodniki odgrywają kluczową rolę w powstawaniu wielu chorób czy przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. To one odpowiadają za powstawanie zmarszczek i za starzenie się skóry. Co równie ważne działają też wewnątrz organizmu, gdzie mają duży udział w powstawaniu miażdżycy, chorób mózgu czy raka.
Jak to działa? Wolne rodniki to „samotne” atomy, które poszukują pary w organizmie. Gdy ją znajdą, „zabierają” ją, i nie ma dla nich znaczenia, czy uszkodzą w ten sposób DNA, białka czy komórki, a tym samym mózg, wątrobę czy skórę. Proces starzenia dotyczy każdego z nas, ale obecnie jesteśmy stale otoczeni czynnikami, które wyjątkowo przyspieszają powstawanie wolnych rodników, a tym samym proces starzenia wewnątrz, jak i na zewnątrz naszego organizmu.
Głównymi z nich są dym papierosowy, alkohol, stres, spaliny czy niektóre chemikalia. Najskuteczniejszym znanym sposobem na neutralizację wolnych rodników są antyoksydanty (przeciwutleniacze).
To substancje, które usuwają wolne rodniki a tym samym zapobiegają uszkadzaniu DNA i komórek ciała. Potrzebuje ich każdy z nas ale palacze czy osoby narażone na długotrwały stres i niedostarczające odpowiedniej ilośći składników odżywczych – nawet trzy razy więcej! Co więcej – we współczesnej diecie często jest ich za mało.
O warzywa i owoce dobrej jakości jest coraz trudniej, a to one są głównym źródłem przeciwutleniaczy. Na stołach częściej goszczą warzywa smażone czy słodzone soki pasteryzowane a liczba antyoksydantów i witamin w żywności głęboko przetworzonej i produkowanej przemysłowo znacząco spada. Dlatego racjonalnym wsparciem mogąbyć ekologiczne, naturalne suplementy zawierające antyoksydanty pochodzenia naturalnego.
Które przeciwutleniacze są najważniejsze dla naszego organizmu?
- Jednym z najczęściej wymienianych antyoksydantów jest witamina C. Według amerykańskiego Narodowego Instytutu Raka (http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/vitamin-c-pdq ) wysokie dawki witaminy C mogą zmniejszyć ryzyko raka prostaty, trzustki, wątroby, jelita i innych. Bardziej przyziemne korzyści to promienista cera o młodym wyglądzie.
- Jej działanie świetnie uzupełnia witamina E, selen i beta-karoten (wszystkie trzy znajdziesz w formule Antyoksydanty Viridian), które są ważne nie tylko dla mocnej skóry o ładnym kolorze, ale też sprawnego wzroku. W badaniach prowadzonych na uniwersytecie w Lixian w Chinach przez 5 lat podawano pacjentom placebo lub suplement na bazie beta-karotenu, alfa-tokoferolu (czyli jednej z najbardziej aktywnych form witaminy E) i selenu. Osoby, które przyjmowały antyoksydanty, miały niższe ryzyko śmierci z powodu raka żołądka.
- Za jeden z najsilniejszych obok witaminy C przeciwutleniaczy uważa się dziś kwas alfa-liponowy. Produkuje go nasze ciało ale znajdziemy go również w wątróbce, ziemniakach i drożdżach. Co ciekawe, w przeciwieństwie do większości substancji odżywczych rozpuszcza się zarównow w wodzie, jak i w tłuszczach, przez co może być wykorzystywana w komórkach całego ciała. Wzmacnia też działanie innych antyoksydantów. Jest też niezbędny do produkcji energii komórkowej, czyli w skrócie – utrzymuje nas przy życiu. Badania nad jego działaniem przeprowadzono w 2002 roku na uniwersytecie stanowym Oregon w USA. Okazało się, że osoby, którym podawano kwas liponowy miały lepszy metabolizm a jednocześnie spadła u nich ilość stresu oksydacyjnego. To znaczy, że możemy zmniejszyć ryzyko negatywnych skutków stresującego trybu życia sięgając właśnie po kwas alfa-liponowy.
- Ostatnio dużo mówi się też w kontekście antyoksydantów o matchy. Udowodniono że ta japońska zielona herbata zawiera 10 razy więcej antyoksydantów, niż zwykła herbata zielona. Te zacienione młode listki herbaty dodatkowo są pełne chlorofilu, który może oczyszczać krew, a tym samym wspomagać działanie antyoksydantów. Matcha znana jest od setek lat w Japonii, gdzie przed walką pili ją samurajowie, by dostarczyć sobie dużo energii. Ekologiczną matchę znajdziesz np. w herbacie Pukka Supreme Matcha Green.
Zarówno kwas alfa-liponowy, jak i witaminę C i E można dziś znaleźć w drogich kremach przeciwzmarszczkowych. To prawda, że w pewnym stopniu antyoksydanty mogą wpływać na skórę od zewnątrz, jednak nadal najskuteczniejsze działanie mają regularnie dostarczane do wnętrza organizmu, bo to tam głównie działają wolne rodniki. Dlatego z myślą o pięknej, zdrowej skórze w każdym wieku warto sięgnąć raczej po preparat na bazie witaminy C, E i beta-karotenu jak Antyoksydanty Viridian lub czysty kwas alfa-liponowy Viridian. W ten sposób antyoksydanty będą mogły działać nie tylko na skórę.
Jeśli zdecydujemy się na suplementacje warto znaleźć czyste, naturalne źródła antyoksydantów. Kolejne już badania udowadniają dziś, że naturalne formy antyoksydantów wchłaniają się lepiej i działają silniej, niż te syntetyczne. Od dawna wiadomo na przykład, że witamina C z cytrusów wchłania się silniej i działa dłużej, niż kwas askorbinowy. Teraz okazuje się też, że ekologiczne owoce i warzywa zawierają o 20-40 % więcej antyoksydantów, niż blade, szklarniowe warzywa, jakie znajdziemy przez cały rok w supermarkecie. Do takiego wniosku doszli badacze z Cambridge w 2014 roku. Taką jakość zapewniają suplementy na bazie ekologicznych ziół, warzyw i owoców. Dobrym przykładem może być LifeKind Jakość Życia Pukka. To ekologiczna formuła z kurkumą, świętą bazylią oraz zieloną herbatą – jednymi z najbardziej bogatych w przeciwutleniacze substancji. Certyfikat Soil Association, Europejskiego Rolnictwa Ekologicznego, świadectwo braku GMO i formuła odpowiednia dla wegetarian i wegan sprawiają, że masz pewność najwyższej jakości. LifeKind Pukka to też brak szkodliwych dodatków (jak stearynian magnezu czy sztuczne barwniki), które mogłyby zaburzyć wchłanianie cennych substancji aktywnych.
Naturalne rozwiązania dla zdrowia kobiet ceniących jakość.