Patelnie na letnie przysmaki
Lato obdarza nas feerią cudownych barw i zapachów, znajdziemy je pośród bujnej roślinności, w otoczeniu pięknych wakacyjnych krajobrazów. Ta lubiana przez wielu pora roku oferuje nam również pyszne naturalne smakołyki, pod ciężarem których uginają się stoły dużych i małych targowisk. Przechadzając się pomiędzy nimi chcielibyśmy wszystkiego dotknąć i spróbować.
Czerwone, żółte, zielone, słodkie, kwaśne czy lekko gorzkie warzywa oraz owoce to najlepsze źródła witamin i minerałów. Zapewne dlatego tak chętnie spożywamy te kolorowe dary ogrodów i pól tym bardziej, że są one nie tylko zdrowe, ale i niezwykle apetyczne.
Sałatki, surówki, koktajle, kompoty, soki i desery któż z nas nie lubi tych wspaniałych letnich przysmaków? Mogą towarzyszyć każdym posiłkom, a nawet stanowić dania podstawowe w naszym codziennym menu. Eleganckie talerze wypełnione wielobarwnymi produktami, ustawione pośród owocowych napojów w przezroczystych szklanych naczyniach na nakrytych białymi serwetami stołach stworzą atrakcyjną aranżację jadalni – zarówno tej wewnątrz domu jak i tej na świeżym powietrzu – w ogrodzie i na działce.
Przygotowanie potraw z sezonowych darów natury wymaga niezbędnych akcesoriów, ułatwiających pracę oraz odpowiednich naczyń, w których możemy serwować posiłki. Ładne salaterki doskonale eksponujące piękno świeżych, wielokolorowych owoców i dzbanki z dnem zielonym, żółtym, czerwonym bądź niebieskim, w których świetnie zaprezentują się napoje z pewnością będą zachęcały do skosztowania ukrytych w nich smakołyków.
Wśród popularnych letnich potraw lubianych zwłaszcza przez dzieci znajdziemy naleśniki. Z porzeczkami, truskawkami, jagodami polane pyszną czekoladową polewą lub bitą śmietaną i ozdobione listkiem mięty są wspaniałą sezonową przekąską. Aby je przygotować potrzebujemy niezbędnych produktów spożywczych, owoców i oczywiście dobrej jakości patelni ceramicznych z niskim brzegiem, który ułatwia podważanie i przewracanie naleśników. Wykonane w najnowocześniejszej technologii nie zawierają chemicznego syntetyku, który może być niebezpieczny dla zdrowia. Wyjątkowa konstrukcja dna zapewnia doskonałą przewodność ciepła oraz uzyskanie równomiernej temperatury na całej powierzchni patelni. Dzięki gładkiej, nieprzywieralnej powłoce ceramicznej można na nich przygotowywać potrawy używając minimalnej ilości tłuszczu. Powłoka ceramiczna charakteryzuje się wysoką odpornością na gwałtowne zmiany temperatury, na zadrapania i otarcia, nie ulega złuszczeniu i bardzo łatwo się czyści.
Do pokrojenia owoców przydadzą się natomiast wygodne w użyciu noże umieszczone w dopasowującym się do ich kształtu bloku, które łatwo i bezpiecznie możemy wyciągać i odkładać.
Jeśli chcemy podkreślić wygląd naszych potraw warto sięgnąć po akcesoria nie tylko użyteczne i komfortowe w użyciu, ale także takie, które staną się gustowną dekoracją stołu. Bogata gama kolorów, w jakiej występują noże, skrobaki, naczynia czy patelnie sprawi, że zarówno spożywanie posiłków jak i ich przygotowanie będzie prawdziwą przyjemnością.
Galicja dla Twojego domu.