Lokalne specjały kulinarne, wędzone ryby, podróż Wehikułem Czasu, zabytki i miejsca, które można spotkać tylko na Ziemi Usteckiej i Słupskiej. To wszystko zobaczyli dziennikarze, których w ramach wyjazdowego study press oprowadzono po Słowińskim Szlaku Rybackim.
Słowiński Szlak Rybacki to wszystko to z czym polskie morze powinno się kojarzyć
Słowiński Szlak Rybacki to jeden z elementów promowania rybołówstwa i rybactwa w naszym regionie, stworzony przez Słowińską Grupę Rybacką. To przedsięwzięcie pokazujące wszystko to, z czym polskie morze powinno się kojarzyć – świeże rybne smaki i mnogość innych lokalnych specjałów okraszonych bogatą historią rybacką obszaru. Aby wypromować szlak i osoby, które go tworzą zaproszono do Ustki ogólnopolskich dziennikarzy i blogerów zajmujących się kulinariami i turystyką.
Smak nadmorskiego klimatu
Pierwszego dnia wizyty goście mieli okazję powędrować śladem troci wędrownej, królowej mórz i rzek. Spływ rzeką Słupią zakończył się wpłynięciem do usteckiego portu morskiego, po którym oprowadzał znany ustecki historyk Marcin Barnowski. Dziennikarze zwiedzili okolice Ustki, w których funkcjonują członkowie Słowińskiego Szlaku Rybackiego podróżując Wehikułem Czasu, zabytkowym samochodem przystosowanym do turystycznego przewozu osób. Wieczorem natomiast odbyła się degustacja lokalnych produktów połączona z pokazami filetowania, wędzenia i przyrządzania ryb.
Pod znakiem lokalnych specjałów
Na trasie zaplanowanych atrakcji dominowały lokalne przysmaki przyrządzone na wiele różnych sposobów, a wśród nich m.in. Foie gras z wątróbki z dorsza, czy Crème brûlée na bazie krówki usteckiej, których można było posmakować w Restauracji Dym na Wodzie w Ustce. Śledź smażony w trzech odsłonach smakowych i naleśniki
z rydzami przygotowane przez Gospodę pod Wesołym Pomorzaninem w Swołowie, różne gatunki wędzonej ryby na ciepło, tatar z łososia przyrządzone przez Restaurację Syrenka z Ustki, pasta ze słonecznika, masło czosnkowe
z pesto, napój pietruszkowo – pokrzywowy, chleb z domowego pieca oraz wiele innych specjałów dostarczonych przez Stowarzyszenie Rozwoju Turystyki Wiejskiej Słowiniec. Uwieńczeniem pobytu był pokaz i warsztaty przygotowania Krówki Usteckiej w Kawiarni Mistral.
Szansa na wyeksponowanie charakteru obszaru
„Wizyta przedstawicieli mediów kulinarnych i turystycznych to bardzo ważny krok w kierunku promocji Słowińskiego Szlaku Rybackiego i tego co na nim najcenniejsze. Postawiliśmy akcent na lokalne specjały których w naszym szlaku nie brakuje, na kuchnię regionalną i wyjątkowe smaki, które powinny stać się wizytówką naszego terenu. Wierzymy, że właśnie zaostrzyliśmy apetyt naszych gości na więcej, i że jeszcze nie raz tu wrócą” – powiedziała Aleksandra Klimczuk, Dyrektor Biura Słowińskiej Grupy Rybackiej, organizatora study press.
Warto wiedzieć, że …
- Słowiński Szlak Rybacki to idea, której bazę stanowią aktywni mieszkańcy obszaru Słowińskiej Grupy Rybackiej promujący rybacki charakter tego terenu,
- Słowiński Szlak Rybacki to inicjatywa, która powstała w 2012 roku i która wciąż się rozwija i jest otwarta na nowe podmioty chcące uczestniczyć w promowaniu rybackiego charakteru obszaru SGR przez pryzmat własnej działalności,
- Uczestnikami Słowińskiego Szlaku Rybackiego jest obecnie 17 podmiotów, w tym lokalnych przedsiębiorców, co pozwoliło stworzyć niepowtarzalną ofertę,
- Partnerów szlaku i pełną ofertę znajdziesz na: http://sgr.org.pl/Slowinski-Szlak-Rybacki/Oferta-szlaku