Wątroba to jeden z narządów, bez których normalne funkcjonowanie nie byłoby możliwe. Z tego też powodu warto o nią zadbać, a w przypadku choroby zatroszczyć się o to, by w miarę możliwości przywrócić jej dawną sprawność.
Zanim jednak przystąpi się do kuracji, dobrze wiedzieć, że nie wszystkie dolegliwości można skutecznie wyleczyć. Na szczęście w przypadku takich chorób jak stłuszczenie wątroby poza przyjmowaniem odpowiednich środków farmakologicznych zadowalające efekty można osiągnąć także dzięki stosowaniu specjalnej diety eliminującej produkty szkodzące organowi.
Główne założenia
Przyjmując dietę za podstawowy sposób leczenia chorej wątroby, powinno się poznać jej najistotniejsze założenia. Pierwsze z nich polega na tym, że spożywane pokarmy muszą odznaczać się wysoką zawartością białka ze względu na fakt, że jest to składnik odżywczy niezbędny do właściwej regeneracji wątroby. Kolejnym warunkiem diety jest przestrzeganie zasady, by była niskotłuszczowa oraz niskoenergetyczna. Jedynie tak skomponowane menu przy regularnym przestrzeganiu ograniczeń żywieniowych daje szansę na zauważenie efektów.
Zasady diety
Zmagając się ze stłuszczeniem wątroby, należy pamiętać o tym, by kluczową rolę w diecie pełniło pełnowartościowe białko, to znaczy to, które pochodzi od zwierząt (znajduje się w jajach kurzych, mleku czy mięsie – drobiowym, rybnym). Równie cenne będą produkty mleczne zawierające bakterie takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium. Co istotne, nie można zapominać, że przy chorobach wątroby spożycie białka w trakcie doby powinno wynosić około 2 g na każdy kilogram masy ciała chorego.
Mimo że dieta dla osób ze stłuszczoną wątrobą powinna eliminować z jadłospisu tłuszcze, nie znaczy to, że w ogóle nie mogą się w niej znaleźć – tłuszcze służą bowiem jako nośnik witamin rozpuszczających się w olejach. Należą do nich takie witaminy, jak na przykład A, D, E i K. Przy wspomnianym schorzeniu najlepszym rozwiązaniem będzie przyjmowanie tłoczonych na zimno tłuszczów roślinnych, w tym oleju sojowego, słonecznikowego oraz oliwy z oliwek. Chory może sobie także pozwolić na sięganie po masło, musi jednak zapomnieć o stosowaniu margaryny. Z kolei pacjenci cierpiący na niealkoholowe stłuszczenie wątroby muszą pilnować, by nie spożywać nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych na przykład w smalcu, wieprzowinie czy żółtym serze.
W końcu słusznie wspomnieć także o zupach często przygotowywanych z wykorzystaniem tłustych wywarów mięsnych i na kości. Pacjent cierpiący na stłuszczenie wątroby ich nie toleruje, powinno zastąpić się je zupami gotowanymi na chudym mięsie, pozbawionymi śmietany, zasmażek i grzybów. Niekorzystne okaże się również spożywanie smażonych potraw, dlatego, jeśli nie ma innej możliwości, do przygotowywanych posiłków należy używać olejów roślinnych.