W weekend 23-26 lutego odbyła się premiera nowej wegańskiej restauracji – wegemama. To nowy projekt Michała Kicińskiego, promujący zdrowy i odpowiedzialny styl życia. Goście przybyli tłumnie, by spróbować specjałów szefów kuchni, które od 27 lutego serwowane są na Marszałkowskiej 28 w Warszawie.
Na uroczystym otwarciu wegemamy 23 lutego gości przywitał Michał Kiciński – właściciel restauracji, współzałożyciel firmy CD Projekt i współautor gry Wiedźmin. Michał współtworzy restaurację z doświadczonym menedżerem i aktywistą Mariuszem Duchewiczem (współzałożycielem Fundacji Dzika Polska), odpowiedzialną za marketing Ulą Zarosą (autorka książki “Status moralny zwierząt”) oraz doświadczonymi szefami kuchni roślinnej Piotrem Ważyńskim i Grzegorzem Dereniem.
To był weekend pełen atrakcji. Spotkanie 23-go uświetnił kameralny koncert niezwykle klimatycznego duetu: Natalii Przybysz i Raphaela Rogińskiego, którzy rozpieszczali obecnych swoją muzyką. Wśród licznie przybyłych gości pojawili się m.in.: Marta Dymek (Jadłonomia), Małgorzata Foremniak, Paulina Holtz, Joanna Jarmołowicz, Mirosław Jękot, Beata Kawka, Katarzyna Montgomery, Beata Pawlikowska, Leszek Stanek, Mietek Szcześniak, Tola Szlagowska, Vienio, Zofia Zborowska, Izabela Zwierzyńska. Świat psychologii reprezentowali Wojciech Eichelberger i Katarzyna Miller. 25-go publiczne otwarcie uświetnił koncert folkowego zespołu Same Suki, zaś 26-go restauracja zorganizowała „wegemamowe ciasto w miasto”, czyli sprzedaż przepysznych deserów, koktajli, soków i napojów, z których 50% dochodu zostanie przekazana na Stowarzyszenia Otwarte Klatki i Fundację Viva!. W niedzielę odbyło się również spotkanie autorskie z Patrycją Pruchnik, autorką książki „Koniec wszystkich historii”.
Goście wegemamy mieli okazję spróbować popisowych dań szefów kuchni – Piotra Ważyńskiego i Grzegorza Derenia, takich jak aromatyczne Kroeung Curry, na które przepis został przywieziony przez utalentowanego członka zespołu Łukasza Sekułę prosto z Kambodży. Hitem okazały się również zdrowe słodycze, bez dodatku białego cukru, czy niezdrowych tłuszczów, przygotowane przez wspaniałe siostry: Annę i Martę Grefkę oraz wegańskie przekąski, w tym sery własnego wyrobu, tworzone przez Zuzę Rzymanek, czy wspaniały wężymord z przepisu Piotra Skalskiego.
wegemama rusza z pełną kartą 28 lutego od godz. 12.00. wegemama to miejsce-instytucja, pełne pozytywnej energii, oparte na szacunku dla natury, przyjazne środowisku i zdrowemu stylowi życia. Wyjątkowość menu przejawia się w licznych inspiracjach podróżniczych, a także w możliwości personalizacji dań, do wielu z nich można samemu dobrać rodzaj preferowanej kaszy i ryżu, kiszonych warzyw, czy białka (np. tempeh, tofu, beluga, fasola mung). Specjalnością restauracji są również wyjątkowo zdrowe desery na bazie nerkowców, owoców, wegańskiej czekolady, bez dodatku buraczanego i trzcinowego cukru. Warto tu również zawitać na przyrządzane zawsze na świeżo koktajle, smoothies czy soki z wyciskarek wolnoobrotowych. Dla spragnionych ciepłych naparów wegemama tworzy aromatyczne napoje na bazie mleka ryżowego i kokosowego, jak turmeric latte czy matcha latte.
Adres: Marszałkowska 28, Warszawa
FB: @wegemamarestauracja
WWW: www.wegemama.com
O restauracji: wegemama to nowa wegańska restauracji, kładąca nacisk na zdrowe i pożywne dania, inspirowane bogactwem kuchni świata. To owoc współpracy ludzi o podobnej wrażliwości, gustach kulinarnych i zaangażowanych w zmienianie rzeczywistości. Poczynając od inicjatora projektu, Michała Kicińskiego (współzałożyciel firmy CD Projekt, autorów gry Wiedźmin), przez menadżera Mariusza Duchewicza (współzałożyciel Fundacji Dzika Polska), czy odpowiedzialną za marketing Ulę Zarosę (filozofka, autorka “Status moralny zwierząt”), po doświadczonych szefów kuchni roślinnej: Piotra Ważyńskiego i Grzegorza Derenia.
ZDOROWO: wegemama korzysta ze świeżych, wysokiej jakości składników roślinnych. Preferuje produkty ekologiczne i superfoods: warzywa, glony i owoce niezwykle bogate w witaminy i mikroelementy. Unika składników obciążających organizm (białego cukru i glutenu). Dba, by potrawy w niej serwowane były jak najbardziej odżywcze i mało przetworzone. Nie smaży na głębokim tłuszczu i nie odgrzewa jedzenia. Inspiracje czerpie z kuchni surowej, czy gotowania według pięciu przemian. Aby ułatwić dostęp do zdrowych produktów wegemama stworzyła mały sklepik, w którym goście mogą zakupić składniki wykorzystywane w restauracji: świeże warzywa, ekologiczne kasze i bakalie, czy gotowe pasty i sosy, które ułatwią im przyrządzenie potraw wegemamy w domu. Obowiązuje tu zasada dzielenia się: przepisami, pomysłami i wiedzą.
SMACZNIE: w wegemamie gotują doświadczeni szefowie kuchni wegańskiej, tworząc pełne barw i aromatów potrawy, jak chociażby oszałamiające curry, do którego receptura przywieziona została prosto z Kambodży. Wyjątkowość menu przejawia się również w możliwości personalizacji dań, do wielu z nich można samemu dobrać rodzaj preferowanej kaszy i ryżu, kiszonych warzyw, czy białka (np. tempeh, tofu, beluga, fasola mung). Specjalnością restauracji są również wyjątkowo zdrowe desery na bazie nerkowców, kaszy jaglanej, surowej czekolady, bez dodatku buraczanego i trzcinowego cukru. Warto tu również zawitać na przyrządzane zawsze na świeżo koktajle, smoothies czy soki z wyciskarek wolnoobrotowych. Dla spragnionych ciepłych naparów wegemama tworzy aromatyczne mieszanki na bazie starannie wyselekcjonowanych ziół i herbat, kawy parzone alternatywnymi metodami oraz przyrządzane na najlepszych mlekach roślinnych: turmeric i matcha latte.
OD SERCA: wegemama to również wyjątkowe wnętrze z otwartą kuchnią i strefą relaksacyjną, w której wykorzystano jesionowe drewno o dużej trwałości, poduchy z łusek gryki, selenity i tężnię solankową. Do wykończenia ścian użyto farb NoEM – pochłaniających pole elektromagnetyczne i ręcznie nakładanych glinianych tynków. Bardzo ważną cechą wegemamy jest szacunek dla Natury, dlatego całe oświetlenie w lokalu wykorzystuje żarówki LED i jest w 100% zasilane prądem z baterii słonecznych, które zainstalowano w szyldzie nad wejściem. Również samochód dostawczy, z którego korzystają pracownicy, jest w 100% elektryczny. W opakowaniach na wynos, czy materiałach reklamowych wegamama stara się zawsze wykorzystywać materiały biodegradowalne i z recyklingu, bo wegemama to nie tylko restauracja, ale miejsce-instytucja, pełne pozytywnej energii, oparte na szacunku dla natury, przyjazne środowisku i zdrowemu stylowi życia.