Na wytwornej kolacji w warszawskiej restauracji Pink Lobster, zaproszeni aktorzy i gwiazdy degustowały historyczne dania kuchni polskiej. Kolacja nosiła nazwę „Przez stulecia- kuchnia polska w pięciu smakach”.
Serwowano dania, z których każde przypisane było do innej epoki, od XV. wieku poczynając, na XXI wieku kończąc.
Były to: szczupak po polsku ,perliczka winie muszkatołowym, ślimaki z pietruszką i rodzynkami, chołodziec z botwiny, raków i cielęciny, jesiotr z rumianym sosem, filety z gołąbków à la Hambourg z homarem oraz deser różany.
W tajniki historii kuchni polskiej wprowadzał prof. Jarosław Dumanowski, a danie degustowało wiele znanych polskich gwiazd: aktorki i aktorzy Anna Samusionek, Anna Powierza, Bogusław Linda, projektantka Ela Piorun, blogerka modowa Magdalena Antosiewicz, aktorka Joanna Majstrak, prezenterka Anna Popek, stylistka Wiganna Papina, pisarz Michał Witkowski, modelka Julia Maciuszek, aktorki: Paulina Janczak i Misheel Jargalsaikhan, piosenkarka Lidia Kopania, założycielka szkoły stepowania Karolina Nowakowska, Miss Warszawy Paloma Żochowska, Agnieszka Kałuża z kabaretu Mru Mru, spikerka Joanna Racewicz, Laura aktorka Breszka, kucharz Jan Kuroń z małżonką.
Koncepcję wydarzenia przygotował Klub Szefów Kuchni, który zapowiedział kolejne pokazy polskiej tradycji kulinarnej w nowoczesnej odsłonie. Nie możemy się doczekać kolejnego smakowania.