<strong>Azjatyckie grzyby – bogactwo młodości i zdrowa</strong>
Przeczytasz w 4 minuty

Azjatyckie grzyby – bogactwo młodości i zdrowa

Jak Polska długa i szeroka – Polacy uwielbiają grzyby. Nie każdy jednak lubi je obierać i czyścić. Z pomocą przychodzą orientalne odmiany grzybów dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Powinniśmy po nie sięgać nie tylko z praktycznego punktu widzenia, lecz z uwagi na ich cenione od wieków właściwości zdrowotne. O tych i innych zaletach azjatyckich grzybów porozmawiamy  z ekspertką Anetą Korzeniecką, dietetyczką kliniczną z wieloletnim doświadczeniem i ambasadorką marki House of Asia.

Pani Aneto jakie znamy odmiany azjatyckich grzybów i co możemy powiedzieć o ich właściwościach zdrowotnych?

Azja jest regionem znanym z uprawy wielu rodzajów grzybów. Nie bez powodu rok 2019 został nazwany rokiem grzybów – Polacy zaczęli dostrzegać ich walory i sięgać po nie coraz częściej. Do najbardziej popularnych należą: shiitake, mun, słomkowe oraz fungus. Grzyby pochodzące z Azji cenione są z uwagi na swój wspaniały smak, strukturę, wszechstronne zastosowanie w kuchni i unikalne właściwości zdrowotne. Są niskokaloryczne, a przy tym bogate w liczne witaminy, głównie witaminę D oraz witaminy z grupy B. Zawierają również składniki mineralne takie, jak selen, miedź i potas oraz przeciwzapalne antyoksydanty.

Grzyby Shiitake

Azjatki znane są ze swej nieskazitelnej cery i pięknych, lśniących włosów – czyżby przypadek? Nie sądzę, gdyż grzyby shiitake stanowią tam część codziennej diety. Zawierają one wiele składników pozytywnie wpływających na wygląd skóry, włosów czy paznokci. Grzyby te od wieków były wykorzystywane w medycynie. Obecnie stosowane są w azjatyckich szpitalach, gdzie podaje się je pacjentom podczas chemioterapii, wykazują działanie przeciwnowotworowe i wzmacniające układ odpornościowy[1]. Ponadto twardnik japński cechuje wysoka zawartość białka (ok 10g/100g suszonych grzybów), błonnika oraz witamin z grupy B[2].

Grzyby Shiitake House of Asia występują w formie suszonej i w puszce. Zarówno jedne jak i drugie są doskonałej jakości, aromatyczne i sprężyste. Posiadają wyłącznie naturalny skład, bez zbędnych dodatków i konserwantów.

Grzyby Mun

Grzyby mun to jedne z najzdrowszych grzybów świata. Cenione są za liczne właściwości zdrowotne, w tym przeciwnowotworowe i wzmacniające odporność.  Suszone grzyby mun to niezwykle bogate źródło błonnika, który stanowi aż 73% masy grzybów mun. Doskonale wzbogacają potrawę w ten cenny dla zdrowia i prawidłowych procesów trawiennych składnik. Poza wysoką zawartością błonnika, grzyby mun cechuje bogactwo białka, które stanowi ponad 30% masy grzybów mun. Ponadto grzyby mun wnoszą do potrawy sprężystość i chrupkość, którą zachowują również w procesie gotowania. Grzyby mun House of Asia są suszone i występują w całości lub pokrojone w paseczki – dla jeszcze wygodniejszego użytkowania. W składzie produktu znajdziemy wyłącznie 100% grzybów, bez zbędnych dodatków[3].

Grzyby Słomkowe

Grzyby słomkowe (obok mun i shiitake) to jedne z najbardziej znanych grzybów na świecie. Są zbierane jako młode, dzięki czemu są delikatne i lekko słodkie w smaku. Można jeść je po obróbce termicznej oraz na surowo. Grzyby słomkowe są dobrym źródłem beta-glukanu i kwasu linolenowego, którym zawdzięczają swoje przeciwnowotworowe właściwości (szczególnie w odniesieniu do nowotworu prostaty i piersi). Cechuje je niska zawartość błonnika, co jest korzystnym aspektem dla osób na diecie lekkostrawnej i jednocześnie wysoką zawartość białka – na poziomie 32% masy grzybów. W składzie grzybów House of Asia znajduje się jedynie woda, grzyby i sól[4].

Snow Fungus

Grzyby fungus, inaczej zwane białymi, to kolejne, bardzo popularne w Azji grzyby o zastosowaniu kulinarnym i leczniczym. Od dawna są cenione w medycynie chińskiej za swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi i wspierające system nerwowy. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika oraz białka. Grzyby fungus są szeroko wykorzystywane w medycynie chińskiej, ale nie tylko tam. Nawet koncerny pokochały ich przeciwstarzeniowe właściwości – co dowodzi ich liczne stosowanie w koreańskich kosmetykach.

W składzie produktów House of Asia są wyłącznie suszone grzyby snow fungus. Bez zbędnych dodatków. Po namoczeniu stają się półprzezroczyste i sprężyste. 

Do jakich potraw można stosować azjatyckie grzyby?

Tak naprawdę wszędzie tam, gdzie używamy również polskich odmian. Azjatyckie grzyby można bardzo wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Niektóre z nich (tj. shiitake i grzyby słomkowe) – można jeść nawet na surowo. Idealnie pasują do zup, dań z woka lub patelni typu stir fry, zapiekanek, pierogów, krokietów, gulaszy czy sałatek. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest skomplikowane i gwarantuję, że każdy amator kulinarny da sobie z nimi radę. Azjatyckie grzyby mają zbawienny wpływ na skórę, dlatego możemy zrobić sobie z nich maseczkę do twarzy.

Kto może sięgać po grzyby?

Grzyby azjatyckie to grzyby hodowlane, więc są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Mogą je jeść niemal wszyscy: w tym kobiety w ciąży, sportowcy, osoby na diecie bezglutenowej, weganie, flexitarianie czy wegetarianie. Grzyby mają niewiele kalorii, więc świetnie sprawdzą się u osób dbających o linię. Grzyby słomkowe doskonale urozmaicą dietę lekkostrawną oraz tzw. low foodmap. Grzyby ogółem nie są polecane osobom z poważnymi chorobami układu pokarmowego oraz dzieciom do 4 roku życia.

Polacy kochają grzyby i coraz częściej stanowią one cenny składnik dań przygotowywanych każdego dnia, nie tylko z okazji świąt. –Przekonali się także do potraw azjatyckich. Warto sięgać po inne, bardziej egzotyczne gatunki grzybów o ciekawym kształcie i wyglądzie, by urozmaicać codzienne dania.

Sprawdźcie przepisy prosto od House of Asia!

Bulion chiński z grzybami fungus

2 porcje 

Czas: 15 min

Poziom ostrości: 0

Poziom trudności: 1

Składniki:

1 opakowanie Grzybów Snow suszonych Fungs 

Sól, pieprz do smaku 

Bulion:

4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

3 łyżki Sosu rybnego House of Asia

1 l wody 

4 skrzydełka 

1 marchew 

4 cebule 

1 pietruszka 

1 mały por 

2 trawy cytrynowe 

6 liści kafiru 

4 plastry imbiru

2 małe papryczki chilli 

Do podania:

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

1 łyżka posiekanej kolendry 

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namaczaj w wodzie przez 30 min, przecedź je i pokrój na drobniejsze kawałki. 
  2. Ugotuj bulion łącząc ze sobą wszystkie składniki, następnie przecedź go przez sito i przypraw do smaku solą i pieprzem
  3. Do miski włóż grzyby dodaj pokrojony szczypiorek z kolendrą i zalej gorącym bulionem.
<strong>Azjatyckie grzyby – bogactwo młodości i zdrowa</strong>

Zapiekanki z grzybami słomkowymi

Składniki:

1 puszka Grzybów słomkowych House of Asia

50 g masła 

2 ulubione bułki

100 g startego sera typu mozzarella

1 cebula pokrojona w kostkę 

1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę

Sól

Pieprz

Do podania:

3 łyżeczki Sosu Sriracha czerwone chili House of Asia

Świeży szczypiorek lub dymka

Sposób przygotowania:

  1. Bułki przekrój na pół i posmaruj masłem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż pieczywo.
  2. Grzyby słomkowe przełóż na sitko, wypłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój na połówki. 
  3. Rozgrzej patelnię i smaż na maśle cebulę i grzyby przez 4-5 minut. Dodaj pomidory i smaż przez kolejne 5 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość przełóż do miski, wystudź, dodaj ser i wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na bułki. 
  4. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 8-10 minut. Gotowe zapiekanki posmaruj sosem sriracha i posyp szczypiorkiem.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20574918

[2] https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2487/2

[3] https://decare.pl/produkt/grzyby-mun-krojone-30g-house-of-asia/

[4] https://decare.pl/produkt/grzyby-slomkowe-425g-house-of-asia/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.