Dnia 19.08.13 r. zostało wprowadzone na polski rynek innowacyjne, jedyne na świecie wino musujące ze 100% naturalnych pomarańczy o nazwie Burnarj – (słowo Burnarj oznacza z hiszpańskiego skrót BUR – od burbujas czyli bąbelki i NARJ – od narnajas czyli pomarańcze. Jeszcze nigdy wcześniej nie została opracowana formuła użycia pomarańczy do wytworzenia wina musującego – Burnarj jest pierwszym takim trunkiem, uzyskanym w procesie wytwarzania win musujących znanym jako metoda tradycyjna i dlatego jest bardzo specyficznym produktem.Magiczny sekret Burnarj-a tkwi w innowacyjnym, niepowtarzalnym smaku i aromacie pochodącym z najwyższej jakości naturalnych pomarańczy wypełniających każdą butelkę.
W produkcji Burnarj-a używane są najwyższej jakości andaluzyjskie pomarańcze, których wykorzystuje się ok. 5 kg na wytworzenie ok. 2 litrów naturalnego soku pomarańczowego, z którego uzyskuje się 1 butelkę Burnarj-a, do której nie dodaje się absolutnie wody.
W produkcji Burnarj-a nie stosuje się sztucznego nasycania, nie ma sztucznych barwników ani sztucznych wzmacniaczy smaku.
Sposób wytwarzania Burnarj-a, tzw. metodą tradycyjną jest opisany na stronie: http://winomusujace.pl/metody-produkcji
Burnarj odróżnia się od innych produktów, ma innowacyjny, wyraźny, własny, rozpoznawalny smak i aromat, swój osobisty charakter.
Ma pomarańczowy aromat i niezrównany smak, jest przejrzyste i połyskliwe, w kolorze jasnozłocistym z drobnymi, drgającymi i eleganckimi bąbelkami, które w formie łańcuszków małych pęcherzyków wznoszących się do góry.
Burnarj jest doskonałą alternatywą dla osób, które szukają nowych i wyjątkowych doznań smakowych. Znajdowanie swoich smaków w winie dla tych osób to duże wyzwanie i jednocześnie duża przyjemność.
Burnarj jest idealną odpowiedzią na oczekiwania osób poszukujących równowagi między smakiem piwa i mocniejszych alkoholi.
Burnarj Brut Nature wytwarzany jest bez dodatku cukru, jest niskokaloryczny, tylko 62 kcl/100ml (uważany jest za bardzo interesujące wino, lubiany przez specjalistów sektora winiarskiego).
Burnarj Semiseco jest nieco słodsze, zawartość cukru to ok. 30 g/l (uważamy, że ten rodzaj będzie szczególnie lubiany przez Polki), 67 kcal/100ml, poza tym jest to świetne wino na aperitif, do deserów oraz jako wino bazowe do mieszanych koktajli.
Burnarj Brut jest pośrednim rodzajem, którego zawartość cukru to ok. 12-15g/l, 64 kcal/100ml.
Burnarj, jest trunkiem uniwersalnym, sprawdza się równie dobrze w roli aperitifu jak i dodatku do dań rybnych, (szczególnie do ryb tłustych pasuje bardzo dobrze, ponieważ cytrus neutralizuje tłuszcz łososia czy tuńczyka, dodając im szczególnej lekkości) i potraw z drobiu a w szczególności do kaczki w pomarańczach lub kurczaka w granatach, do kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej i latynoskiej, jest fantastyczny z owocami morza, serami, pasuje do potraw z ryżu, bardzo dobrze łączy się z risotto z owocami morza, do czarnego ryżu w stylu śródziemnomorskim oraz do paelli i fideuá.
Świetnie uzupełnia desery i jest pewną ucztą dla podniebienia przy sałatkach ze świeżych owoców. Pasuje do przystawek i do wielu tapas, do obiadu, kolacji, koktajli i imprez wieczornych.
Jest ciekawym dodatkiem również na zakończenie posiłku.
Picie wina musującego Burnarj to nie tylko świętowanie Nowego Roku lub innych uroczystości. Może być idealną propozycją dla tych, którzy szukają eleganckiej i smacznej wersji imprezowego alkoholu, nie tylko na sylwester lub do wyjątkowych celebracji.
Burnarj jest nowością absolutną, dzięki czemu może stać się atrakcją każdego ważnego przyjęcia, spotkania, jest odpowiednim towarzyszem na imprezy, elementem wielu celebracji i uroczystości, ale jednocześnie jest również doskonały dla dziennego spożycia.
Burnarj może stanowić bazę lub składnik do różnego rodzaju drinków i koktajli. Do tej pory w sektorze koktajli używano często win musujących do których dodawano sok pomarańczowy, Burnarj to 2 w 1, wspaniale wypełni lukę wśród win musujących z naturalnych owoców.
Oczywiście można go dodawać np. do wódki lub innych mocnych drinków.
Sam korek z dębu korkowego utrzymuje zapach naturalnych pomarańczy przez wiele tygodni i tym samym może być wspaniałym wspomnieniem z degustacji Burnarj-a.
Ten nowy wymiar pomarańczy w winie musującym jest całkowicie nieznany dla podniebienia Polaków, dlatego pierwsza reakcja kubków smakowych może być zaskoczeniem, dopiero po kolejnych łykach na podniebieniu będą objawiać się dodatkowe nuty aromatów i kolejne łyki pozwolą odkryć nieznane do tej pory smaki i jednocześnie kubki smakowe zaczną przyswajać ten nowy smak.
W konsekwencji dopiero po kilku łykach, będzie możliwa dokładniejsza degustacja, gdyż każdy kolejny, upity łyk proponuje inne doznania smakowe.
Jest to szczególnie atrakcyjne dla osoby degustującej.
Zapraszamy na stronę www.kobietaiwino.pl