Ciasteczka małe i duże – inspiracje na świąteczne wypieki

Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.

Jak wyczarować wyjątkowy nastrój

 Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek – są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły?

To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać  składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.

Prezent od serca

Przedświąteczne wypieki to idealny sposób na obdarowanie bliskich. Nie musimy z tym czekać do Świąt! Obwiązane wstążeczką ciasteczka możemy podarować przyjaciółce na Mikołajki, a zapakowane w pudełeczko z pewnością ucieszą dziadków, tym bardziej jeśli będą udekorowane przez wnuków. Warto się skusić również na większe ciasteczko i upiec np. tartę. Przyniesiona do pracy na pewno ucieszy i poprawi humor nawet w poniedziałek!

Mąka to podstawa

Podstawą każdego wypieku jest mąka. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę, ponieważ to ona odpowiada za konsystencję ciasta i powinniśmy dopasować ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubelli: uniwersalna lub tortowa, sprawdzą się do wszystkich ciast i ciasteczek. Natomiast jeśli zależy nam na kruchości ciasta, warto sięgnąć po krupczatkę. Dla szukających innowacji nada się natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.

Dla chcących zbudować świąteczną atmosferę, mamy pyszne inspiracje na ciasteczka. Te małe…i duże.

TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki na formę o średnicy 24 cm: 

Tarta:
280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
150 g zimnego masła- 80 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany
szczypta soli

Krem piernikowy:
2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
słoik powideł śliwkowych Łowicz
150 g czekolady mlecznej
150 ml śmietanki 36%
100 g miękkiego masła
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatki: cukrowe gwiazdki,  świeża żurawina do dekoracji

Wykonanie:

 Tarta: Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić. W międzyczasie przygotować krem piernikowy. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.

Krem piernikowy: Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.


Lubella Mąka Puszysta Tortowa – mąka pszenna tortowa, typ 450. Idealna na ciasta biszkoptowe, torty i babki. Jej jasna barwa i drobna granulacja sprawią, że wypieki będą delikatne i puszyste.  Cena rekomendowana półkowa: 2,59zł

Lubella Mąka Puszysta Krupczatka – mąka pszenna, typ 500. Idealna do pieczenia ciast kruchych i półkruchych, a także do panierowania. Krupczatka to rodzaj mąki pszennej o konsystencji kaszki, nazywanej inaczej jasną mąką gruboziarnistą. Cena rekomendowana półkowa: 2,59zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.