Wydajność w pracy zależy od zdrowia pracownika. Zdrowie z kolei od sposobu odżywiania. W edukację pracowników powinni więc inwestować pracodawcy – ponieważ to inwestycja w firmę.
Zdrowy tryb życia to m.in. aktywność fizyczna, ale też sposób odżywiania, który ma większy wpływ na efektywność w pracy niż uprawiane sporty. O ważkości dbania o zdrowie w firmie przekonuje Beata Dyraga, prekursorka wellnessu w firmie i założycielka firmy szkoleniowej Prodialog, zajmującej się wdrażaniem kompleksowych projektów wellness do firm. Zdrowy pracownik stanowi pracodawcy same korzyści. Dlaczego? To bardzo proste. Taki pracownik jest bardziej wydajny. Pracodawca powinien więc dbać o to, aby pracownicy prowadzili zdrowy tryb życia – pod wieloma względami. Przekłada się to na efekty całej firmy – mówi.
Pracodawca ma wiele możliwości. Jedną z nich są różnego rodzaju warsztaty o odżywianiu. Można się na nich dowiedzieć, co i kiedy jeść, jakich składników unikać, co jeść przed ważnym spotkaniem, jakie produkty poprawiają koncentrację, jak się odżywiać, żeby nie przytyć i wiele innych. Od Anny Krasuckiej, trenerki z Prodialogu ds. odżywiania, otrzymaliśmy kilka wskazówek.
Odnaleźć zgubiony czas
Jedna z podstawowych kwestii zdrowego odżywiania to czas. Często w pracy jesteśmy zabiegani i nie znajdujemy wolnej chwili. Czy jednak na pewno jest to kwestia natłoku obowiązków? Anna Krasucka od lat przekonuje uczestników szkoleń, że jest możliwe pogodzenie czasu pracy z przerwą na pełnowartościowy posiłek – to kwestia efektywnego zarządzania własnym czasem i dopasowania do istniejących możliwości. A regularne jedzenie gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki racjonalnemu i przemyślanemu odżywianiu możemy zwiększyć koncentrację, kreatywność, polepszyć samopoczucie i zdrowie.
Najważniejsze jest śniadanie
Śniadanie powinno stanowić główny posiłek dnia, być najbardziej odżywcze i pełnowartościowe. Bardzo ważne, aby przed wyjściem z domu znaleźć czas na spokojne zjedzenie śniadania. Brak doładowania organizmu rano skutkuje brakiem energii, czyli słabszą koncentracją przez cały dzień – mówi Krasucka. Śniadanie możemy też przygotować sobie wcześniej, a zjeść w miejscu pracy. Należy jednak pamiętać, że najzdrowiej jest zjeść pierwszy posiłek do dwóch godzin po przebudzeniu.
Przede wszystkim – świadomość
Poza tym, kiedy należy jeść, ważne jest również to, aby wiedzieć, co powinno znaleźć się w dziennym jadłospisie. Anna Krasucka tłumaczy, że produkty odpowiednie do pracy to przede wszystkim te sezonowe i lokalne, bez wspomagaczy smaku, półproduktów czy sztucznych zamienników. Na obiad zaś poleca zupy, ponieważ są bardzo odżywcze, lekkostrawne i nawilżające. Najzdrowsze są te gęste, z kaszą, warzywami, zwłaszcza strączkowymi. Tym, którzy nie przepadają za tego typu posiłkiem, ekspertka proponuje połączenie mięsa lub ryby z warzywami. Taki obiad nie spowoduje ospałości w pracy i doda energii.
Z kolei zamiast batonów warto postawić na suszone lub świeże owoce, orzechy bądź pestki. Dobrze jest też ograniczyć kawę i herbatę. Wypłukują bowiem ważne minerały. Spożywaj je rzadko, a najlepiej zamień na zdrowsze, także pobudzające napoje – zaparz 2 plasterki świeżego imbiru, 2 daktyle i dodaj plasterek pomarańczy. Latem do napoju można dodać świeżą miętę – radzi Krasucka. A jeśli jesteś zdenerwowany zaparz melisę czy rumianek i dorzuć plasterek cytryny – dodaje.
Psychiczny aspekt odżywiania
Bardzo ważna jest świadomość jedzenia. Należy jeść powoli i spokojnie. Jeśli chcesz coś zjeść lub wypić w pracy, odejdź od komputera i usiądź w spokoju w miejscu do tego przeznaczonym. Teraz, kiedy mamy słoneczną pogodę, możesz też wyjść na świeże powietrze i tam zjeść drugie śniadanie. Jedząc przed komputerem nie jesteś świadomy tego, że jesz i co jesz – tłumaczy Krasucka. W konsekwencji pojawiają się wzdęcia i poczucie zmęczenia.
Jeżeli pracę mamy biurową, tj. większą część dnia spędzamy siedząc, nie mamy możliwości spalenia dużej ilości kalorii. W takiej sytuacji najlepiej zamienić mięso na jarskie posiłki, które są lekkostrawne. Zaleganie w żołądku i jelitach ciężkiego pokarmu powoduje ociężałość myślenia, senność. Lekkie posiłki dają orzeźwiają, usprawniają myślenie i poprawiają koncentrację.
Anna Krasucka przekonuje, że ważne jest również nastawienie do pracy – odkryj na nowo miejsce pracy, współpracowników, dostrzeż piękno życia codziennego – mówi. Rutyna usztywnia, odbiera radość życia, niszczy kreatywność i elastyczność. Pozytywne podejście poprawia samopoczucie, ale też ułatwia trawienie cięższego posiłku.
Wellness w miejscu pracy
Wiele zależy od pracodawcy i tego, co propaguje w miejscu pracy. Zwiększa się liczba pracodawców decydujących się na promowanie zdrowego stylu życia w firmie. Czym to się objawia? Pracownikom daje się możliwość konsultacji z dietetykiem. Wprowadzane są dystrybutory z wodą, lodówki i kuchenki mikrofalowe, aby móc odgrzać posiłki przygotowane w domu. Możliwości jest wiele.
Zdrowy styl życia to nie tylko kwestia odżywiania. Nie należy pochwalać używek, aprobować nałogów itd. Firmy często propagują uprawianie sportów, np. organizują parkingi i prysznice dla rowerzystów. Ważne jest również to, aby wprowadzać programy edukacyjne i szkolenia ze zdrowego odżywiania oraz stylu życia.