Ekspres do kawy gastronomiczny – jakie funkcje i cechy powinien mieć?
Przeczytasz w 2 minuty

Ekspres do kawy gastronomiczny – jakie funkcje i cechy powinien mieć?

Ekspres do kawy gastronomiczny to nieodzowne wyposażenie dla gastronomii, w tym restauracji, również hotelowych, kawiarni i firm cateringowych. Wybór odpowiedniego modelu może znacząco wpływać na jakość podawanych napojów, efektywność pracy personelu i tym samym sukces całego biznesu. Z tego powodu przed sięgnięciem po konkretne urządzenie warto poznać najważniejsze funkcje i cechy charakteryzujące dobre ekspresy do kawy gastronomiczne.

Podsumowanie:

  • Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy gastronomicznego nie jest łatwym zadaniem, ale zrozumienie kluczowych funkcji i cech urządzenia może znacząco ułatwić podjęcie decyzji i zwiększyć szansę na wybór najlepszego modelu.
  • W pierwszej kolejności każda restauracja, kawiarnia czy firma cateringowa powinna rozważyć swoje potrzeby oraz oczekiwania wobec ekspresu, aby wybrać model, który nie tylko spełni wymagania techniczne, ale także zapewni doskonałą jakość serwowanej kawy.
  • Spośród wielu charakterystycznych cech i funkcji gastronomicznych ekspresów do kawy najważniejsze są: wydajność i szybkość parzenia, konstrukcja i użyte materiały, a także technologia ekstrakcji, przekładająca się bezpośrednio na jakość serwowanej kawy.

Na co zwrócić uwagę w ekspresie do kawy gastronomicznym?

Wydajność i szybkość parzenia

Jedną z kluczowych cech ekspresu do kawy gastronomicznego (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/rozwiazania-dla-biznesu/dla-gastronomii/) jest jego wydajność, czyli zdolność do szybkiego przygotowania dużej ilości kawy w krótkim czasie. To cecha, która w specyfikacji technicznej i opisach produktów zwykle jest określona przez dzienną liczbę porcji kawy, jaką ekspres jest w stanie przygotować bez strat na jakości napoju. Można też kierować się mocą urządzenia – im większa wartość, tym urządzenie działa wydajniej. Przy wyborze ekspresu należy zwrócić uwagę również na liczbę grup parzących (1, 2, 3 grupy), co determinuje ilość espresso, które można przygotować jednocześnie.

Konstrukcja i materiały

Intensywnie użytkowane gastronomiczne ekspresy do kawy powinny być wykonane solidnie, z wysokiej jakości materiałów, odpornych na uszkodzenia i zużycie. Prym wiedzie stal nierdzewna – trwała i łatwa w czyszczeniu. Uzupełniają ją zwykle komponenty z tworzyw sztucznych, w których nie ma nic złego, ale pod warunkiem, że są szczelne i dobrze zespolone z pozostałymi elementami. Do małych lokali gastronomicznych i mobilnych firm cateringowych warto wybrać raczej kompaktowe urządzenia o niewielkiej wadze i wymiarach. Z kolei restauracje i kawiarnie z większą ilością miejsca mogą śmiało sięgnąć po odpowiednio większe modele, ale i w tym przypadku ergonomiczna konstrukcja będzie bardzo cenna.

Technologia ekstrakcji

Nowoczesne ekspresy do kawy gastronomiczne często wyposażone są w zaawansowane technologie ekstrakcji, które mają na celu maksymalizację ekstrakcji aromatu i smaku kawy. Systemy takie jak preinfuzja czy automatyczna regulacja ciśnienia mogą znacząco podnieść jakość podawanego napoju i tym samym ułatwić rozwój gastronomicznego biznesu. Warto jednak mieć na uwadze, że nie w każdym przypadku najnowocześniejszy model będzie tym najlepszym; małym firmom cateringowym i hotelowym serwisom śniadaniowym zwykle wystarcza dobry ekspres przelewowy.

Nowoczesne ekspresy do kawy gastronomiczne są dostępne między innymi w ofercie Tchibo Coffee Service w ramach wygodnej umowy wynajmu, dzierżawy lub zakupu z ratami 0%.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.