Wybierasz się na wieczór poświęcony whisky i nie wiesz, czego masz się tam spodziewać? Przygotowaliśmy krótkie wprowadzenie, z którego dowiesz się, jak wygląda degustacja whisky, a tym samym sprawdzisz, czy jest to pomysł dla ciebie.
Jak wygląda degustacja whisky – podstawy
Każda firma zajmująca się profesjonalnym przygotowaniem degustacji alkoholi może organizować to nieco inaczej, jednak podstawowe ramy w każdym przypadku będą do siebie zbliżone.
Wprowadzenie do historii whisky
Profesjonalny pokaz powinien zacząć się od krótkiego wprowadzenia, z którego dowiesz się wiele na temat historii whisky. Nawet jeżeli dotychczas nie interesowałeś się tym trunkiem w inny sposób niż po prostu jako jego konsument, to najlepsza okazja do wzbogacenia swojej wiedzy.
Dzięki temu wprowadzeniu dowiesz się, na co zwracać uwagę podczas zakupu whisky dla siebie. Z czego przygotowywany jest i jak przechowywany powinien być najlepszy alkohol tego rodzaju? Co w smaku i zapachu whisky powinno zwrócić twoją szczególną ciekawość?
Dobrze przygotowany wstęp sprawia, że cały przebieg degustacji whisky jest dla ciebie po prostu przystępny, a jednocześnie pełny. Poczujesz również atmosferę związaną z tym szlachetnym trunkiem. Z pewnością łatwiej będzie ci się skupić na niuansach zmysłowych, o których więcej dowiesz się w następnym kroku.
Degustacja właściwa
Po wprowadzeniu przychodzi czas na właściwą degustację alkoholi, czyli na to, na co czeka większość uczestników. Być może w przypadku konkretnego pokazu wstęp płynnie połączy się z rozwinięciem. Specjaliście może być łatwiej opowiadać o konkretnych aspektach whisky, kiedy uczestnicy mają ją przed oczami i mogą jej spróbować.
- Degustację whisky zaczyna się od jej aspektów wizualnych. Zwróć uwagę, w jakim szkle zostanie ci zaserwowany alkohol. Nie powinna to być niska szklanka, w której zazwyczaj pije się whisky, a kieliszek o tulipanowym, zwężającym się ku górze kształcie. To dzięki niemu wszelkie aromaty zbierają się na górze naczynia i są lepiej wyczuwalne podczas próbowania. Do kieliszka nalewa się niewielką ilość 20-30 mililitrów whisky.
- Potem przychodzi czas na ocenę jej barwy. Wpływ na to ma wiek whisky, a także rodzaj beczki, w której leżakowała. Jasna barwa alkoholu to potwierdzenie młodego wieku destylatu. Zazwyczaj łączy się także z użyciem beczki po burbonie. Im kolor jest ciemniejszy, tym alkohol bardziej wiekowy. Nie jest to jednak reguła, ponieważ wynikać może z leżakowania w beczce po sherry. O tych elementach z pewnością opowie osoba prowadząca pokaz.
- Drugim krokiem właściwej degustacji jest ocena zapachu whisky. Zaczyna się od wąchania nut swobodnie się unoszących. Na początku najbardziej wyrazisty jest oczywiście zapach alkoholu, dlatego warto odczekać chwilę, by mógł się on ulotnić. Dopiero kiedy woń ta przestanie być tak wyczuwalna, możesz przejść do zasadniczego wąchania zaserwowanego trunku. Pamiętaj, by nigdy nie wkładać nosa do kieliszka, a już na pewno nie na samym początku. Zbyt mocna woń sprawi, że trudniej będzie ci prawidłowo wyczuć znacznie delikatniejsze nuty. Nazywanie aromatów wcale nie jest łatwe. Pamiętaj jednak, że skojarzenia mogą, a nawet powinny, być bardzo proste. Mów po prostu o tym, co czujesz. W wielu przypadkach okazać się może, że twoje spostrzeżenia się naprawdę trafne.
- Dopiero na końcu przychodzi czas na spróbowanie podanego alkoholu. Łyk nie powinien być ani zbyt duży, bo może zabić właściwy smak, ani za mały. Pierwszy kontakt z whisky to czas na przyzwyczajenie języka do obecności mocnego alkoholu. Nie zdziw się, jeżeli w smaku dostrzeżesz podobne nuty do tych zapachowych, bo często jest to kontynuacja. Smak whisky może jednak również rozwinąć dostępny bukiet.
- Często można zauważyć prosty podział alkoholi, które są podawane w trakcie degustacji. Nierzadko na początku są to lżejsze trunki, o bardzo owocowym posmaku, a nawet lekkiej słodyczy. Potem podaje się coraz mocniejsze propozycje, z posmakiem czekolady, suszonych owoców, a nawet ze smakiem wędzenia. Podobnie jak w przypadku zapachu, także tutaj skojarzenia mogą być naprawdę odległe.
- Bardzo ważny jest również finisz, czyli posmak, który zostaje w ustach po przełknięciu ostatniego łyka i wciągnięciu powietrza. Dla koneserów to właśnie ta chwila definiuje trunek. Finisz może trwać krócej albo dłużej, w zależności od rodzaju whisky.
Zakończenie degustacji
Na zakończenie degustacji whisky zawsze jest czas na rozmowę z prowadzącym i dopytanie go o ewentualne niejasne kwestie. To świetna okazja do poszukania rekomendacji trunków odpowiedniej jakości. Nierzadko jest przy tym również okazja do zrobienia zakupów w nieco niższej cenie, dlatego koniecznie z tego skorzystaj.
Jak wygląda degustacja whisky – na co zwrócić uwagę?
To, jak wygląda degustacja whisky, zależy od jej organizatora. Dlatego wybierz najbardziej polecaną przez poprzednich uczestników opcję. Fachowe, nieśpieszne wprowadzenie i bogaty wybór whisky do spróbowania sprawią, że naprawdę poszerzysz swoją wiedzę. Prowadzący poza profesjonalną wiedzą powinien mieć także zdolność do jej przekazywania. Taki pokaz jest świetnym pomysłem na miłe spędzenie wieczoru, ale także na prezent na przykład z okazji wieczoru kawalerskiego. Zwróć takżę uwagę na szklanki do whisky, bowiem są także bardzo ważnym elementem degustacji.
Pamiętaj, aby wybrać termin, w którym nie będziesz się musiał bardzo śpieszyć. Po prostu delektuj się wybornym alkoholem. Dopiero wtedy docenisz wszystkie niuanse jego koloru, smaku i zapachu. Być może po takim doświadczeniu już nigdy nie będziesz miał ochoty na przygotowanie drinka poprzez zmieszanie whisky z colą.
Staraj się również nie iść na degustację po bardzo obfitym posiłku, szczególnie złożonym z aromatycznych dań. Przed spróbowaniem najlepszych alkoholi nie pal tytoniu i nie używaj intensywnych perfum. To wszystko może wpłynąć na zmysłowe wrażenia. Najlepszym towarzystwem dla whisky jest po prostu szklanka niegazowanej wody.
Degustacja whisky – czy warto?
Mamy nadzieję, iż utwierdziłeś się w przekonaniu, że degustacja whisky jest naprawdę ciekawym doświadczeniem, po którym na ten alkohol zaczniesz patrzeć bardziej świadomie. Zdobycie nawet podstawowej wiedzy pozwala na pełniejszy wybór podczas zakupów albo spotkań towarzyskich. Warto wiedzieć jak najwięcej o pitych przez siebie trunkach, szczególnie tak szlachetnych i bogatych jak whisky. Przebieg degustacji sprzyja relaksowi, ale także poszerzeniu horyzontów. Dlatego jest to ciekawy pomysł na przykład na prezent.