Orkisz charakteryzuje się dużą zawartością białka ( o ok. 11-16% więcej niż pszenica zwyczajna). Poza tym zawiera dużo cynku, miedzi i selenu, a także witaminy A, B, E, D i PP. Fosfor, magnez czy wapń wpływają korzystnie na nasz mózg. Kwasy tłuszczowe zawarte w orkiszu m.in. linolenowy i linolowy działają antyoksydacyjnie. Duża zawartość błonnika w tym produkcie pozwala długo nie odczuwać napadów głodu.
Dzięki swojemu składowi orkisz wzmacnia ciało i bardzo pozytywnie wpływa na krążenie krwi. Poza tym pobudza układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega kamicy żółciowej i spowalnia procesy starzenia i… poprawia humor. Ma właściwości budujące mięśnie, pozytywnie wpływa na psychikę, regeneruje organizm. Orkisz warto stosować w diecie obniżającej poziom złego cholesterolu we krwi.
Sklepowy asortyment produktów orkiszowych to mąka, pieczywo, makaron, ciastka, kasze, płatki czy otręby. Ponadto napoje orkiszowe, piwo czy kawa. Produkty orkiszowe są lekkie i mają łagodny smak.
Warto pamiętać, że zaleca się, aby produkty z orkiszem nie miały w składzie innych zbóż.
Katarzyna Rafeld – Dietetyk; www.dietamedic.pl.