Zdrowe odżywanie to podstawa naszego codziennego funkcjonowania. Od tego, co i jak jemy w dużej mierze zależy nasze samopoczucie, zdolność do pracy, energia, a przede wszystkim zdrowie organizmu. Podpowiadamy, co warto jeść.
Zasady zdrowego odżywiania
Co warto włączyć do jadłospisu?
Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie wbrew pozorom nie jest wcale ani skomplikowane ani wyjątkowo kosztowne. Zasady zdrowego odżywiania są bardzo proste i nie wymagają szczególnie specjalistycznej wiedzy. Przede wszystkim posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane – muszą dostarczać nam wszystkich niezbędnych mikro- i makroskładników. W diecie potrzebne są i białka, i tłuszcze, i węglowodany. Wszystko w odpowiednich proporcjach. Druga ważna zasada dotycząca samych posiłków to unikanie jedzenia wysoko przetworzonego, a także z dodatkiem polepszaczy smaków i chemicznych konserwantów. Warto wybierać dostawców takich jak https://www.schroniskobukowina.pl/. Chodzi o to, abyś robiąc zakupy miała jednak pewność, że kupujesz produkty zdrowe, dobre dla twojego organizmu, pozbawione dodatków, które mogą się okazać szkodliwe dla organizmu. Nie można także zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Najlepiej oczywiście zrezygnować z napojów gazowanych na rzecz czystej niegazowanej wody. To nasz największy sprzymierzeniec, który usprawnia pracę organizmu, przyspiesza metabolizm i nawadnia każdą komórkę naszego ciała. Picie wody to nawyk, który naprawdę warto w sobie wyrobić.
Co warto włączyć do jadłospisu?
Jesteś tym, co jesz – w tym powiedzeniu jest bardzo dużo prawdy, ponieważ to produkty, które spożywamy wpływają na to, jakie składniki otrzymuje organizm, jakie makro- i mikroelementy, witaminy, minerały są podawane mu w wystarczającej ilości, a gdzie występują niedobory. Oczywiście dieta powinna być zawsze dopasowana do konkretnego człowieka, jego trybu życia, stanu zdrowia, wieku. Sa jednak takie produkty, które powinny znaleźć się prawie w każdej diecie.
-
Więcej warzyw i owoców – powtarzania tego nigdy dość, ponieważ badania pokazują, że Polacy nadal spożywają zbyt mało tego typu produktów. Szczególnie ważne jest włączanie do posiłków warzyw zielonych, szpinaku, jarmużu. Na początek możesz zacząć także od testowania ciekawych przekąsek, karczochów, kaparów, które dodają daniom wyjątkowego smaku. Z czasem możesz wprowadzać kolejne produkty. Szczególnie warto zadbać o to, by na talerzu znalazły się cukinie, dynia, brokuły, szparagi, fasolka szparagowa. Nie zapominajmy o ogromnie cennych dla organizmu kiszonkach, które świetnie wspierają układ immunologiczny. Wybierając choćby kapustę kiszoną, warto jednak zwrócić uwagę z jakiej uprawy pochodzi.
-
Zadbaj o zdrowe tłuszcze – tłuszcze są niezbędne dla pracy naszego organizmu. Ważne jednak, aby sięgać przede wszystkim po źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, omega-3 i omega-6. Warto wybierać dobrej jakości oleje (m.in. lniany) oraz oliwy z oliwek. Nie zapominajmy o rybach. Spróbuj wędzonego jesiotra czy pstrąga, sięgnij po śledzie, szprotki, makrelę, tuńczyka. Jeśli sery, to z ekologicznych upraw, produkowane z najwyższą troską o jakość produktu.
-
Produkty zasadotwórcze – obecnie większość spożywanego przez nas pożywienia jest kwasotwórcza. Warto więc zadbać o równowagę i włączyć do diety produkty zasadowe, np. ogórki, kiełki, awokado, sałatę, rukolę, komosę ryżową, kaszę gryczaną, soczewicę i oleje tłoczone na zimno. Pomogę one w walce z nadciśnieniem, a także spowolnią procesy starzenia.
-
Do diety warto wprowadzić tak cenne dodatki jak siemię lniane (świetnie działające na żołądek i jelita), kiełki oraz przyprawy podkręcające metabolizm i wspierające trawienie.