Proste i bezbolesne zmiany w stylu życia dają nam szansę w starciu z cichym zabójcą jakim jest rak.
Niewielkie zmiany takie jak odpowiednie żywienie, rezygnacja z używek i aktywność fizyczna to podstawa dla długiego i zdrowego życia. Według naukowców 70% przypadków zachorowań na raka nigdy nie miałaby miejsca jeśli tylko ludzie wprowadziliby działania profilaktyczne.
Nowotwory są dziś uważane za jedną z głównych przyczyn umieralności ludzi na świecie. Z danych Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem wynika, że co roku pojawia się 12,7 mln nowych zachorowań na choroby nowotworowe, zaś aż 7,6 mln kończy się zgonem. Liczby te niestety będą rosły i już w roku 2030 będą dwa razy wyższe.
A co z czynnikami genetycznymi?
To, że ktoś pochodzi z rodziny, w której wystąpiła choroba nowotworowa nie oznacza, że i on zachoruje. Żeby geny rzeczywiście wpłynęły na wystąpienie tej choroby konieczne są również nasze działania. Czyli osoby z predyspozycją genetyczną powinny szczególnie dokładnie wdrożyć do swojego życia działania profilaktyczne oraz wystrzegać się czynników ryzyka. Czynniki te mogą być wielorakie. Mogą być związane z oddziaływaniem na organizm zanieczyszczeń środowiskowych, dymu tytoniowego, substancji chemicznych zawartych w pożywieniu czy promieniowaniem jonizującym. Mogą to też być czynniki wewnętrzne związane z zaburzeniami funkcjonowania organizmu, co powoduje osłabienie jego zdolności do eliminowania komórek nieprawidłowych.
Oprócz czynników zwiększających ryzyko zachorowania istnieją też takie, które zmniejszają ryzyko choroby, a nawet mogą prowadzić do cofnięcia lub zmniejszenia się zmian nowotworowych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują: warzywa kapustne- brokuł, kalafior, jarmuż i kalarepa, szczególne znaczenie odgrywają w nowotworach piersi, prostaty, płuc czy żołądka. Kolejna grupa to czosnek, cebula i por- zawierają witaminę C, związki siarki, flawonoidy i selen- substancje szczególnie nielubiane przez nowotwory.
Przedstawicielami owoców antyrakowych są: czarne porzeczki, jagody, jeżyny, truskawki, żurawina, granaty i winogrona – działają szczególnie w kierunku nowotworów płuc, wątroby, trzustki, piersi, skóry oraz przełyku ze względu na dużą zawartość błonnika, polifenoli i witaminy C.
Innymi ważnymi produktami są: nasiona roślin strączkowych, siemię lniane, bakterie probiotyczne, zielona herbata oraz przyprawy: rozmaryn, szałwia, tymianek, goździki, mięta, bazylia, kurkuma czy korzeń lukrecji.
Karczochy i seler to warzywa szczególnie ważne w czasie leczenia – zwiększają bowiem skuteczność chemioterapii. Wykazują również działanie wspomagające samoistną śmierć komórek nowotworowych.
Aby uchronić się przed wystąpieniem choroby nowotworowej musimy z jednej strony ograniczyć ekspozycję na czynniki ryzyka oraz dodatkowo dostarczać swojemu organizmowi substancji i pokarmów, które wykazują pozytywne działanie w tej walce.
Katarzyna Rafeld – dietetyka DietaMedic