Rola maszyn szyjących w usprawnieniu produkcji
Przeczytasz w 2 minuty

Rola maszyn szyjących w usprawnieniu produkcji

Racjonalizacja i udoskonalanie procesów produkcyjnych mogą być metodą na zwiększenie konkurencyjności i efektywności przedsiębiorstw z branży spożywczej. Zastosowanie technik szycia w procesie pakowania to jeden ze sposobów na poprawę wydajności i produktywności firmy.

Opakowania dla surowców i produktów spożywczych to wyroby przemysłowe, które są bardzo istotne w procesie produkcyjnym. Głównym ich przeznaczeniem jest ochrona żywności przed zepsuciem w wyniku nadmiernej ekspozycji na wilgoć i działanie czynników atmosferycznych. Odpowiednio dobrane opakowania spełniają również rolę jednostki miary, upraszczając tym samym dozowanie produktów oraz ułatwiają transport. Istotne są także ich aspekty higieniczne i estetyczne. Jedną z metod usprawniania procesów produkcyjnych jest wdrażanie nowych rozwiązań technicznych, które – odpowiednio wkomponowane w istniejącą linię technologiczną – sprawią, że zwiększona zostanie produktywność procesu, czego wymiernym efektem może być wzrost zysków.

Zwiększone bezpieczeństwo w oparciu o nowoczesne linie zaszywarek

Na szczególną uwagę zasługują te gałęzie przemysłu, w których opakowanie nadaje kształt i formę produktom. Należałoby wskazać przede wszystkim przedsiębiorstwa, których głównym efektem działalności są produkty sypkie, przykładowo mąka, cukier, różnego rodzaju zboża, ale również zioła itp. W takich przypadkach niezwykle istotna jest nie sama forma opakowania czy jego estetyka, ale przede wszystkim funkcjonalność w całym cyklu życia produktu. Ważne jest, aby zarówno nasypywanie, jak i zabezpieczanie oraz zamykanie wypełnionych już worków nie generowały strat i nie skutkowały marnotrawstwem.

Pośród wielu rozwiązań technologicznych niezmiernie wygodnym sposobem zabezpieczania substancji sypkich jest stosowanie metody ręcznego i automatycznego zaszywania. Maszyny przeznaczone do tego celu szczególnie dobrze sprawdzają się przedsiębiorstwach z branży spożywczej, które posiadają wdrożony system HACCP (ISO 22000: Bezpieczeństwo żywności), czyli system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, bądź też przygotowują się do jego wprowadzenia. System ten opiera się na zapewnieniu bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń oraz ich eliminowanie. Jednym z najczęściej występujących zagrożeń w procesie produkcji jest możliwość przedostania się ciał obcych do opakowań zbiorczych dla substancji sypkich. Jednak po wdrożeniu maszyn do zaszywania worków np. amerykańskiej firmy Union Special możliwe jest niemalże całkowite wyeliminowanie ryzyka dzięki zautomatyzowaniu tego etapu produkcji. Co ważne, przy dużej liczbie worków napełnianych w jednym miejscu wymagane jest wprowadzenie co najmniej półautomatycznej linii do zaszywania o standardowej prędkości około 11-13 m/min., co można przeliczyć na około 500 worków na godzinę.

Techniki zaszywania opakowań zbiorczych

Dzięki odpowiedniemu doborowi całego układu urządzeń, ze szczególnym wskazaniem na właściwy wybór głowic szyjących, możliwe jest szycie jedno- lub dwuigłowe z zaginaniem worka, ściegiem jedno- lub dwunitkowym łańcuszkowym, z taśmą krepową, z kordem uszczelniającym oraz w różnych innych kombinacjach, zależnie od potrzeb i preferencji klienta. Ważny jest również fakt, że tego typu usprawnienia produkcji dedykowane są przedsiębiorcom, którzy pakują swoje produkty zarówno w opakowania polipropylenowe PP, jak również w worki jutowe, papierowe i raszlowe. Konieczne jest zastosowanie optymalnego układu wszystkich elementów, łącznie z doborem odpowiedniej igły szyjącej i dodatkowego wyposażenia.

Eliminowanie wąskiego gardła w cyklu produkcyjnym

Zastosowanie automatycznych linii do zaszywania worków dla wielu przedsiębiorców staje się jedyną metodą zapobiegającą powstawaniu w cyklu produkcyjnym tzw. wąskiego gardła (źródło: B. Liwowski, R. Kozłowski, „Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją”, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2006). Przy produkcji ciągłej o dużej wydajności w całym procesie technologicznym to właśnie etap pakowania ma najniższą zdolność produkcyjną i bardzo często ogranicza wielkość produkcji, jaką może zapewnić cały łańcuch powiązanych ze sobą stanowisk. Więcej informacji na temat maszyn szyjących można znaleźć na stronie zaszywarki.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.