Pełnia lata to ulubiona pora miłośników południowej Italii. Prażące słońce oraz wakacyjne oferty last minute pozwalają nam poczuć prawdziwy włoski klimat na własnej skórze, a w pełni dojrzałe warzywa aż proszą się o wykorzystanie w tradycyjnych włoskich przepisach.
Pastena – pasta z suszonych pomidorów, to kwintesencja wszystkiego, co kojarzy się z Włochami; poniżej prezentujemy dwa niezawodne sposoby jak to wykorzystać.
Pizza
Nie ma chyba bardziej włoskiej potrawy niż uwielbiana przez miliony tradycyjna pizza! Jak wiadomo, żadna nie obejdzie się bez co najmniej dwóch składników: pomidorów i sera. W świetle tej prostej prawdy Pastena z serem corregio wydaje się idealnym dodatkiem. Piekąc pizzę samodzielnie w domu, możemy użyć Pasteny zamiast tradycyjnego ketchupu i położyć niewielką jej ilość bezpośrednio między chrupkie drożdżowe ciasto, a wierzchnią warstwę pizzy. Oczywiście Pastena może być także potraktowana jako dodatkowy sos, do gotowej już pizzy, również kupnej, według uznania.
Panini
Chociaż podstawowym składnikiem włoskiej kanapki Panini jest ciabatta, przekąska ta nie może obejść się bez aromatycznych dodatków. Listek bazylii, oliwka, plasterek kuszącej wędliny lub ryby – wszystkie składniki odnajdą się doskonale w towarzystwie Pasteny z serem corregio. Kuchnia włoska jest prosta i w tym właśnie tkwi jej siła. Dzięki aromatycznej pomidorowej Pastenie, każda kanapka może zamienić się w oryginalne włoskie Panini, a przy odrobinie fantazji możemy wyczarować przystawkę rodem z upalnej Toskanii. Dysponując niewielkim zasobem czasu, warto podgrzać naszą ciabattę w piekarniku. Na gorącym i chrupiącym pieczywie Pastena z serem corregio jeszcze lepiej uwalnia całe bogactwo swojego pomidorowego aromatu.
Pastena – pasta z suszonych pomidorów z serem corregio OLE!
Pojemność: 250 ml
Cena: ok 9 zł