„Superfood po polsku”, czyli pyszne potrawy z rodzimych superproduktów
Przeczytasz w 5 minuty

„Superfood po polsku”, czyli pyszne potrawy z rodzimych superproduktów

Dorota Kamińska – autorka wideobloga kulinarnego  http://dorota.in DOROTA.iN – pokazuje, że można gotować smacznie, prosto i elegancko, w dodatku z korzyścią dla zdrowia. Książka „Superfood po polsku” to zbiór autorskich przepisów kulinarnych bazujących na polskich superskładnikach: produktach bogatych w wartości odżywcze, łatwo dostępnych w osiedlowym sklepie, dyskoncie spożywczym lub na targu. Autorka prezentuje pyszne potrawy na każdą okazję: śniadania, obiady, przekąski, przetwory i desery dla tych, którzy chcą jeść lżej, kolorowo i smacznie, nie stosując jednocześnie skomplikowanej diety.

Książka ma 7 części z przepisami, które przeplatane są informacjami o najbardziej wartościowych polskich superskładnikach – kefirze, warzywach strączkowych, kaszach, burakach, jarmużu, brukselce, rybach, olejach, nasionach, kiszonkach, orzechach, miodzie i pietruszce. Autorka opisuje, co zawierają, dlaczego warto je jeść, z czym najlepiej je łączyć i jak poddawać obróbce termicznej, żeby zachować ich maksymalną wartość odżywczą.

„Kiedy zainteresowałam się zdrowym odżywianiem i maksymalnym wykorzystywaniem potencjału składników odżywczych w potrawach, zauważyłam, że dużą popularnością cieszą się zagraniczne produkty. Coraz chętniej sięgamy po egzotyczne owoce, warzywa, przyprawy czy nasiona, a przecież polska, rodzima kuchnia ma tak wiele do zaoferowania. Zapomnieliśmy o kiszonkach i kaszach, nie zawsze korzystamy w pełni z dostępności polskich, sezonowych owoców i warzyw. W swojej książce pokazuję pomysły, jak wykorzystać te składniki, żeby smakowały i zachowały jak najwięcej cennych wartości odżywczych” mówi Dorota Kamińska.

Tradycyjne produkty w nowej odsłonie

W swoich przepisach autorka chce przywrócić do łask trochę niedoceniane, czasami zapomniane, składniki, które goszczą w kuchni polskiej od lat. Wrócić do starszych receptur, ale też przygotować nowe potrawy, dopasowane do aktualnych trendów kulinarnych. Niech na Waszych talerzach zagoszczą proste, kolorowe od warzyw dania, a po domu rozchodzi się zapach pieczonego chleba, czekoladowego ciasta lub aromatycznych zup i drugich dań.

Po pierwsze śniadanie

W tej części prezentowane są przepisy na smaczny, domowy chleb, który wcale nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Dorota Kamińska pokazuje jak samodzielnie przygotować domową granolę z ulubionych składników, a na miłośników mlecznych śniadań czeka np. zupa mleczna na bazie kaszy jaglanej.

Danie główne

Obiad nie musi być skomplikowany do przygotowania, ale warto zadbać o to, aby na talerzu znalazły się zbilansowane dania składające się z warzyw, ryb, mięsa, kaszy czy ryżu. W tej części autorka dzieli się przepisami na smaczne zupy, kremy, a także kotlety z kaszy i warzyw, jednogarnkowe dania warzywne i potrawy mięsne. Dorota zachęca do eksperymentowania, dobierania ulubionych produktów i przygotowania z nich smacznych, zdrowych i pożywnych obiadów.

Sałatki

Kolorowa i zdrowa, a przy okazji pożywna – taka musi być sałatka. W tym rozdziale znajdziemy autorskie pomysły na sałatki o różnorodnym składzie, w których dominują warzywa, a dodatkami są polskie sery, nasiona, orzechy, a czasem owoce. Są tu też wskazówki, jak dobrać warzywa i skomponować sos sałatkowy, aby nasze danie było zdrowe i smaczne. Mieszanka warzyw i dodatków to idealna propozycja na uzupełnienie obiadu, przygotowanie imprezowego menu, danie, które łatwo zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy.

Między posiłkami

Jeśli lubisz przekąsić  http://sjp.pwn.pl/so/male-co-nieco;4461838.html \o małe co nieco podczas filmowego seansu lub siedząc przed komputerem, Dorota zachęca do spróbowania chipsów… z jarmużu lub brukselki. „Jeśli organizujesz domową imprezę lub zabierasz ze sobą jedzenie „w gości”, mam dla ciebie kilka smacznych propozycji. Poznaj moje przepisy na śledzie z gruszką i cydrem, jajka faszerowane z makrelą oraz polskie podpłomyki (czyli polską pizzę, którą jadało się w Polsce dużo wcześniej, zanim włoski przysmak przywędrował do naszego kraju) na żytnim cieście powoli wyrastającym na zakwasie” – zachęca autorka.

Z domowej spiżarni

Przygotowanie domowych przetworów nie musi być skomplikowane, a pozwoli wyczarować smaczne dżemy czy kiszonki z łatwo dostępnych produktów. W tym rozdziale prezentowane są sposoby na brak cukru w słodkich przetworach. Nie mogło też zabraknąć przepisu na ogórki kiszone, kapustę oraz buraki, a także informacji o tym, jakie inne warzywa można wykorzystać w procesie fermentacji i czemu kiszonki powinny częściej gościć na naszych talerzach.

Z domowej cukierenki 

Pokusę na coś słodkiego trudno odeprzeć, ale można jej zaradzić, przygotowując słodkości bez cukru, bazujące na naturalnej słodyczy owoców lub miodu. „Moje słodkości to propozycja dla osób lubiących zjeść coś słodkiego, ale poszukujących przepisów na ciasta, ciasteczka i desery, które przy okazji pozwolą dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze i witaminy, zawarte w owocach, roślinnych tłuszczach, nasionach i orzechach” – czytamy w nowej książce.

„Superfood po polsku” to niemal 200 stron receptur kulinarnych, w których główną rolę grają polskie warzywa, owoce, nasiona, oleje oraz kasze, znane z bogactw witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy oraz prostych trików, dzięki którym w jadłospisie będzie różnorodnie i kolorowo. Gotując z tą książką, można jeść smacznie, z korzyścią dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Książka dostępna jest wyłącznie za pośrednictwem bloga  http://dorota.in DOROTA.iN – gdzie można ją kupić zarówno w wersji drukowanej, jak i w formie e-booka.

 Dorota Kamińska, „Superfood po polsku” – cena 45,00 zł

Informacja o autorce książki „Superfood po polsku”

Dorota Kamińska od 2009 roku prowadzi blog DOROTA.iN, łączący tematykę kulinarną, podróżniczą i codziennego stylu życia.

Samodzielnie przygotowuje przepisy w formie wideo oraz zdjęcia potraw. Zdecydowała się zostać blogerką po utracie dobrze płatnego etatu w międzynarodowej korporacji. Śmieje się, że gdyby nie to, pewnie nie wymyśliłaby własnego biznesu i nigdy nie znalazła czasu na rozwijanie pasji i dalekie podróże. W 2015 roku ukończyła zaawansowany kurs dietetyczny w łódzkiej Akademii Dietetyki.

W przeszłości menedżer ds. marketingu w branży bankowej i IT, dziś blogerka, fotografka i podróżniczka, której blog co miesiąc odwiedza ponad 500 tys. osób poszukujących przepisów na proste, ale eleganckie, smaczne i zdrowe potrawy.

Rekomendacje książki „Superfood po polsku”

Karolina Gołębiewska

http://stylizacje.tv

„Superfood po polsku” to nie tylko piękne zdjęcia ale bardzo proste i lekkie przepisy dla każdego. Nie lubię spędzać za dużo czasu w kuchni i chcę, żeby moje szybkie dania były po prostu smaczne. Za to pokochacie tę książkę!

Alina Róża Szczerba

http://alinarose.pl

Książka Doroty to moc kulinarnych inspiracji! Ale na szczęście nie takich, których przygotowanie zajmie nam sporo czasu i będzie wymagać wyszukanych składników. Sprawdzone przeze mnie dania okazały się pyszne i proste  ich wykonanie zajęło dokładnie tyle czasu ile przewidziała autorka. Choć rzadko korzystam z książek kucharskich, ta została moją ulubioną!

Dorota Goldmann

http://olfaktoria.pl

„Superfood po polsku” autorstwa Doroty Kamińskiej to pięknie wydana książka prezentująca zdrowe i smaczne potrawy dla każdego. To nie tylko „must have” każdej osoby lubiącej gotować, ale również idealny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego. Polecam!

mus_gruszkowy

Przykładowy przepis z książki „Superfood po polsku”

Czekoladowy mus gruszkowy

2 porcje, przygotowanie: 10 minut + 6 godzin na namoczenie słonecznika

MUS CZEKOLADOWY:

 1 szklanka nasion słonecznika

 2 duże śliwki (bardzo dojrzałe)

 ½ gruszki (bardzo dojrzała i soczysta)

 2-3 łyżki gorzkiego kakao

 miąższ z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 4 łyżeczki oleju lnianego

 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

MUS GRUSZKOWY:

 1 gruszka (bardzo dojrzała i soczysta)

 1 łyżeczka nasion lnu złocistego (opcjonalnie)

DODATKI:

 2 garście malin

 kilka świeżych jagód lub borówek amerykańskich

 listki świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:

Słonecznik moczę przez 6 godzin w wodzie (warto wykorzystać ją potem do picia), odcedzam.

Szoruję i sparzam lub obieram skórkę z gruszek. Usuwam ogryzki, szypułki oraz pestki ze śliwek.

Składniki na mus gruszkowy miksuję w blenderze. Przekładam do miseczki i odstawiam.

Do blendera dokładam wszystkie składniki na mus czekoladowy. Miksuję na wysokich obrotach, do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładam do szklanek lub pucharków, w których będzie serwowany deser.

Na mus czekoladowy wykładam mus gruszkowy i dekoruję dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.