Fundacja WIP organizuje już po raz VII edycję akcji rekomendującej warszawską gastronomię „Warszawa od kuchni” oraz ,,Polska od Kuchni”, której nagrodą jest ZŁOTY WIDELEC. Tegoroczna akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Konkurs jako jedyny szczyci się poparciem władz miasta oraz województwa, a także posiada szeroką oprawę medialną.
Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym stołecznym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. Sukces tego projektu spowodował to, że organizatorzy postanowili rozpropagować go w całej Polsce.
W patronatach w latach ubiegłych napisano ,,Konkurs jest doskonałą okazją do zarekomendowania najlepszych restauracji”. ,,To bardzo pożyteczny konkurs, w którym nagradzana jest nie tylko dobra kuchnia, ale też należyty poziom obsługi”.
Celem akcji jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miast i regionów , wytyczenie gastronomicznych tras, przekierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji ze Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie prezentacja kuchni z różnych regionów świata.
Jurorami akcji są eksperci z WIP oraz ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogierzy kulinarni z Warszawy, którzy w oparciu o regulamin oceniają restauracje. Jurorzy przekazują organizatorowi i Kapitule akcji recenzje restauracji zawierające ocenę: menu: forma prezentacji menu, lokalu: klimat, aranżacja wnętrz, jakości obsługi: czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, znajomość języków obcych przez obsługę, wygląd personelu, sposób podawania rachunku, dań: forma podania, wygląd posiłku, smak, dodatkowo premiowane: danie specjalne zakładu oraz obecność dań kuchni warszawskiej w menu. Członkowie Kapituły oceniają lokale na formularzach oceny, na podstawie, których Kapituła dokona ostatecznej oceny i rekomendacji lokali. Lista laureatów zostanie zaprezentowana podczas uroczystej Gali.
W ramach akcji przeprowadzany jest również konkurs „Smak Warszawy”, który jest integralnym elementem „Warszawy od kuchni”. W jego ramach szefowie kuchni zgłaszają potrawy, które oddają smak stolicy i proponują je w menu restauracji. Informacja o AKCJI „Warszawa od kuchni” wraz z listą zwycięskich restauracji co roku jest umieszczana na stronie internetowej m. st. Warszawy : www.warsawtour.pl.
Patronat honorowy nad konkursem objęli: Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Warszawskie Biuro Turystyki.
Konkurs o ,,ZŁOTY WIDELEC” ma szerokie wsparcie w ramach patronatów medialnych: GZIE ZJEŚĆ INFO,NewsGastro, Beszamel.pl (ZPR Media), magazyny „Restauracja”, ,,Hotelarz”, ,,Przedsiębiorcy@eu” Portale: NewsGastro, Papaja.pl Blogi Kulinarne: kulinarnyblog.pl ,czosnekwpomidorach.pl, lawendowydom.com.pl, picante-jalapeno.blogspot.com, madameedith.com,kulinarnapiniata.pl
W akcji biorą udział Partnerzy: ŻYWIEC ZDRÓJ, ,AVIKO, OLEWNIK, WINSTORE, KRAINA SERÓW, GastroMagic Service, Nalewki Regionalne Majewski, KGH Polska sp. z o.o., BUKAT marka Baczewski.
Liczby obrazujące akcję „Warszawa od Kuchni”: 1101 restauracji nominowanych w poprzednich edycjach, 426 restauracji uczestniczących, 177 laureatów i 2 laureatów ogólnopolskich
WIELKA GALA ODBĘDZIE SIĘ 27.04.2018r.
W Gali uczestniczyć będzie ok. 50 restauracji. Przewidywana obecność ok. 400 osób. Relacja z wydarzenia będzie w programie POLSAT CAFE. Obecność na Gali potwierdziły liczne media.
KONKURS o ZŁOTY WIDELEC ma również charakter ogólnopolski.(Polska od Kuchni) Już w 2017 roku na Gali wręczone zostały pierwsze takie wyróżnienia. W tym roku organizatorzy dzięki portalowi GDZIE ZJEŚĆ INFO nominowali blisko 100 restauracji z całej Polski. Zachęcamy do udziału w Konkursie