Wesela inne niż kiedyś 5 trendów, które zdominują sezon ślubny  tym roku

Zamiast tradycyjnego schabowego stawiamy na wegańskie menu i rezygnujemy z dużej ilości gości na rzecz coraz bardziej kameralnego wesela. Zmiana naszego stylu życia wpłynęła na nowe postrzeganie tradycji weselnej – coraz częściej wybieramy rozwiązania, które jeszcze dekadę temu byłyby nie do pomyślenia.

Sprawdźcie 5 trendów, które w tym roku zdominują sezon ślubny.

  1. Kameralne wesela

Kiedyś nieodłącznym elementem każdego, polskiego wesela była duża liczba gości, często przekraczająca 100 osób. W ostatnich latach do głosu doszedł trend malejący, który nie wynika zazwyczaj z ograniczonego budżetu, a zmiany sposobu myślenia. Młodzi organizujący wesela stawiają na jakość, relacje z najbliższymi i rodzinną atmosferę, niekoniecznie huczną imprezę.

– W ostatnich latach obserwujemy modę na coraz bardziej kameralne wesela. Pomiędzy rokiem 2018 a 2019 średnia liczba gości przypadających na jedno wesele zmalała o blisko 10% – powiedziała Karolina Kocur, manager i koordynatorka wesel w Hotelu Dębowym Biowellness & SPA w Górach Sowich. – Widzimy, że młodym parom coraz mniej zależy na skali, a coraz bardziej na odpowiednim klimacie.

  1. Rezygnacja z poprawin

Młode pary coraz częściej rezygnują z tej staropolskiej tradycji, polegającej na przedłużeniu świętowania. Zamiast poprawin z muzyką na żywo czy DJ-em stawiają na eleganckie brunche inspirowane tradycją anglosaską. Brunch, czyli późne śniadanie połączone z lunchem cechuje się niezobowiązującym, swobodnym charakterem. W przeciwieństwie do popularnych poprawin, nie podaje się podczas niego alkoholu, kończąc świętowanie filiżanką kawy i świeżo wyciskanym sokiem.

  1. Wegetariańskie i wegańskie menu

Wprowadzenie do weselnego menu wegetariańskich dań już kilka lat temu stało się standardem. Obecnie niektóre pary decydują się pójść o krok dalej, całkowicie rezygnując z mięsa. Wegetariańskie i wegańskie wesela bazują często na organicznych produktach. Większą uwagę poświęca się też kwestiom ekologicznym, w tym optymalnemu oszacowaniu menu, które pozwala zminimalizować odpady.

  1. Wesele w czwartek? Czemu nie!

Niegdyś niemal każde wesele było organizowane w sobotę. W ostatnim czasie coraz więcej par decyduje się zorganizować wesele w ciągu tygodnia. Na popularności zyskują czwartki i piątki, szczególnie w przypadku imprez odbywających się w hotelach. – Wesele w ciągu tygodnia jest dla gości szansą na przedłużenie pobytu i połączenie świętowania z relaksem w hotelowym spa czy podczas niespiesznych spacerów – dodaje Karolina Kocur. – Łączy się to ze wzrostem zainteresowania dodatkowymi usługami, takimi jak candy bary czy usługi animatora dla dzieci.

  1. Naturalne dekoracje

Trend ekologiczny wpływa nie tylko na wybór wegańskiego menu, ale silnie wpływa również na pozostałe kwestie związane z organizacją wesela. Tradycyjne zaproszenia zastępuje się wykonanymi z ekologicznego papieru, coraz częściej pojawiają się również naturalne, sojowe świece. Na stołach królują elementy zieleni, odwołujące się bezpośrednio do natury, Dekoracje wykorzystujące trawę pampasową czy liście eukaliptusa to absolutny hit nadchodzącego sezonu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.