Wypieczone rady, jak wybrać brytfannę doskonałą
Przeczytasz w 2 minuty

Wypieczone rady, jak wybrać brytfannę doskonałą

Lasagne, szarpane mięso, pieczona kaczka czy domowy chleb. Co łączy ze sobą wszystkie te dania? W trakcie ich przygotowywania, oprócz wysokiej jakości produktów, nie obejdziemy się bez dobrej brytfanny. Z jakiego powinna być materiału i na co, przy jej wyborze, zwrócić szczególną uwagę?

Ceramiczna, nierdzewna, szklana, kanciasta lub też owalna. Brytfann i misek do zapiekania znajdziesz wiele rodzajów. Niektóre nadają się do wszystkiego, inne służą do przygotowania konkretnych dań. Znaleźć taką uniwersalną, w której przygotujesz wszystko, na co akurat będziesz mieć apetyt, może okazać się nie lada wyzwaniem. Doradzimy Ci, na czym skupić się przy zakupie, a sam wybór ułatwi Ci wyszukiwarka FAVI.pl. Dzięki praktycznym filtrom raz dwa znajdziesz tutaj brytfannę dostosowaną do swoich potrzeb.

Okrągła, prostokątna czy owalna?

Idealny kształt brytfanny jest ściśle powiązany z tym, jakie dania chcesz w niej przygotowywać. Prostokątne i owalne to klasyka, w której przygotujesz niedzielną pieczeń, buchty lub makaronowe zapiekanki. Okrągła brytfanna jest lepszym wyborem do przyrządzania drobiu, podczas gdy owalna sprawdzi się lepiej na ryby lub pieczone ziemniaki.

Jaki rozmiar wybrać?

Przede wszystkim, w wyborze wielkości brytfanny kieruj się tym, ile porcji jedzenia zwykle przyrządzasz. Jeśli gotujesz zazwyczaj dla dwóch osób, a jedynie od czasu do czasu zawitają goście, zdecydowanie wystarczy Ci mniejszy rozmiar. Neutralnym rozwiązaniem okazują się być brytfanny o długości 35 cm. U większych rodzin natomiast lepiej spiszą się głębsze brytfanny o długości ponad 40 cm.

Wybieraj z wysokiej jakości materiałów

Powierzchnia i materiał odgrywają przy wyborze brytfanny zasadniczą rolę. Ważne jest, aby była oporna na zadrapania, nieprzylegająca i odporna zarówno na wysoką temperaturę w piekarniku, jak i niską w lodówce. Najwyższej jakości brytfanny to te żeliwne i tytanowe, które dzięki swojej wyjątkowej wytrzymałości będą Ci służyć długie lata. Oba te typy charakteryzuje to, że naprawdę długo utrzymują ciepło i uważane są za najoszczędniejszy pod względem ekonomicznym materiał. Mają jednak dwie wady, którymi są wysoka cena i waga. Jeśli szukasz lekkiej brytfanny, wybierz raczej model emaliowany lub nierdzewny. Musisz jednak liczyć się z jego z krótszą żywotnością i bardziej wymagającym czyszczeniem.

Praktyczne szczegóły, które docenisz

Oprócz materiału i wielkości zwróć przy zakupie uwagę na grubość dna. Im większa, tym lepsza jakość brytfanny. Aby dobrze manipulowało Ci się naczyniem, zwróć uwagę również na wielkość uchwytów. Bardzo praktyczny jest również wyjmowany ruszt, dzięki któremu pieczeń przypiecze się dobrze ze wszystkich stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.