5 zdrowych dań obiadowych, które ze smakiem zjesz w pracy
Przeczytasz w 3 minuty

5 zdrowych dań obiadowych, które ze smakiem zjesz w pracy

Polacy coraz chętniej zamawiają posiłki przez internet nie tylko do domu, ale również do pracy. Do lamusa odchodzi przygotowywanie kanapek wieczorem lub tuż przed wyjściem. Główne powody to przede wszystkim brak czasu oraz wygoda. Nie bez znaczenia pozostaje również bogata oferta posiłków na wynos, a także fakt, że dania te są już nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Kobiety, które prowadzą zdrowy tryb życia, dotychczas miały utrudniony dostęp do dań z linii fit. Z bogatej oferty gotowych posiłków mogły w zasadzie wybrać jedynie sałatki. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i zapotrzebowaniu klientów, portale umożliwiające zamawianie jedzenia z dostawą ułatwiły dostęp do takiej oferty poprzez oznaczenie partnerów, którzy oferują niskokaloryczne, zdrowe posiłki oparte o ekologiczne produkty, przygotowane z zastosowaniem zdrowych technik kulinarnych.

Zdrowe obiady w pracy – to możliwe

Osoby, dla których priorytetem jest zbilansowana dieta, nie muszą już samodzielnie przygotowywać odpowiednich posiłków w domu. Bez problemu zamówią w sieci dania, które będą odpowiadały nawet najbardziej wymagającym gustom. Łatwe jest także wyszukanie takich restauracji, które w swoim menu posiadają dania fit. W ich ofercie można odnaleźć mięsa oraz ryby duszone, grillowane lub przygotowywane bez zbędnego tłuszczu. Oprócz tego sporą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju zupy kremy przygotowywane na bazie ekologicznych warzyw z dodatkiem świeżych ziół.

Kuchnia włoska – najpopularniejsza kuchnia w Polsce

Zgodnie z najnowszym raportem Makro Cash and Carry „Polska na talerzu 2015” wśród osób zamawiających jedzenie z dostawą w Polsce najchętniej wybierana jest kuchnia włoska. Jako ulubione danie respondenci wskazali przede wszystkim pizzę (65%). Jest to potrawa o tyle bezpieczna, że zawsze wiadomo, czego można się po niej spodziewać. Nawet jeśli wśród gotowych propozycji nie znajdziemy swojej ulubionej, bez problemu możemy skomponować własną pizzę, wybierając ulubione składniki i sosy.

A może kebab?

Cytowany raport wykazał również, że Polacy coraz chętniej zamawiają kebab (27% badanych). Choć danie to w kuchni azjatyckiej ma ponad 20 odmian, to w Polsce najpopularniejsza okazała się jedna z wersji tureckich – döner kebab (z tureckiego: obracające się pieczone mięso). Mięso (baranina, drób lub cielęcina) skrawane z pionowego rożna podaje się najczęściej z surówkami (rzadziej z serem owczym) w picie lub bułce.

Orient na talerzu

Doskonałym pomysłem na posiłek w pracy mogą być dania kuchni chińskiej lub japońskiej. Jeśli chodzi o kuchnię chińską, to mamy tu do czynienia z ogromną różnorodnością. O ile w kuchni katońskiej dominującym składnikiem jest ryż i dodawane do niego drobno posiekane warzywa, to już w kuchni pekińskiej ryż zastępowany jest przez makaron z mięsami smażonymi i z rożna. Z kolei charakterystyczna dla kuchni syczuańskiej jest ostro przyprawiona wołowina, a dla szanghajskiej – potrawy mięsne doprawiane brązowym cukrem.

Według raportu przygotowanego przez serwis PizzaPortal.pl umożliwiający zamawianie jedzenia online hitem ubiegłego roku wśród Polaków były sajgonki zamawiane najczęściej w zestawie z ryżem lub frytkami oraz surówką. Powodzeniem cieszył się także kurczak w cieście, w sosie słodko-kwaśnym lub w pięciu smakach. Natomiast z zup najbardziej smakowała zamawiającym zupa wietnamska.

W kuchni japońskiej dominującą rolę odgrywają ryż, ryby, owoce morza oraz wodorosty. W Polsce największą popularnością cieszy się sushi w wielu odmianach (np. nigiri z łososiem lub maki z łososiem bądź paluszkami krabowymi), podawane z sosem sojowym, niezwykle aromatycznym marynowanym imbirem oraz zielonym chrzanem wasabi.

Po amerykańsku

Rosnącą popularnością wśród dań zamawianych z dostawą cieszą się także amerykańskie burgery. Wbrew obiegowej opinii nie są to jednak dania typu fast food, lecz pełnowartościowe posiłki przygotowywane z najwyższej jakości produktów, mięsa oraz warzyw – najczęściej od lokalnych dostawców. Zgodnie z cytowanym raportem Makro Cash and Carry zamawiało je 12% respondentów.

W bogatej ofercie dań na zamówienie każdy może znaleźć coś dla siebie. Praktyka kupowania jedzenia do pracy przez renomowany portal internetowy to przede wszystkim wygoda i szybkość, a także pewność, że dania są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.