27 września 2022 r. to kolejna ważna data na linii czasu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Tego dnia nastąpiło rozpoczęcie roku szkolnego pierwszej edycji Akademii 2022/2023. Był to jednocześnie pierwszy dzień warsztatowy. Oba wydarzenia miały miejsce w wyjątkowej przestrzeni – Atelier Chefs Culinar. Rok szkolny zainaugurowała inicjatorka projektu – Elżbieta Nitsze, Prezes Belvedere Gourmet Group.
W rozpoczęciu roku szkolnego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere wzięli udział: studenci, sponsorzy i patroni programu, trenerzy kulinarni, eksperci, delegacje szkół średnich oraz media. Głównymi bohaterami pozostało jednak 24 uczniów Akademii. Był to dla nich czas pełen emocji i pozytywnych wrażeń, ponieważ właśnie tego dnia stali się oni pełnoprawnymi uczestnikami tego unikalnego projektu, czerpiąc pełnymi garściami wiedzę od trenerów kulinarnych i ekspertów w tej edycji.
Wydarzenie rozpoczęło się częścią oficjalną, podczas której Elżbieta Nitsze przedstawiła studentów. Zostały im wręczone spersonalizowane kitle, atrybuty szefa kuchni w postaci kompletu noży oraz inne akcesoria. Uczniowie otrzymali także w prezencie unikalną lekturę – książkę z przepisami cukierniczymi pt. „Kreacje” autorstwa Michała Iwaniuka, Macieja Wiśniewskiego i Macieja Rosińskiego. Elżbieta Nitsze zaprezentowała również coś, na co wszyscy uczestnicy czekali z zapartym tchem – znakomite nagrody dla najlepszych studentów. W części tej Elżbieta Nitsze przedstawiła też obecnego na wydarzeniu, nowego trenera kulinarnego Akademii, wybitnego Kurta Schellera – legendę gastronomii, szwajcarskiego szefa kuchni, krytyka kulinarnego i założyciela Kurt Scheller Academy.
W czasie eventu odbyła się debata na temat możliwości wspierania rozwoju edukacji kulinarnej młodzieży i współpracy na tym polu ze szkołami, pracodawcami, partnerami, rodzicami oraz Ministerstwem Edukacji.
„Chciałabym bardzo podziękować wszystkim, którzy współtworzą z nami Akademię Mistrzów Smaku by Belvedere: mecenasom, dyrektorom i nauczycielom szkół gastronomicznych oraz znakomitym trenerom kulinarnym i ekspertom, którzy błyskawicznie odpowiedzieli na zaproszenie do udziału w projekcie. Naszą wspólną misją jest podnieść prestiż zawodu kucharza. Celem jest nie zgubić pasji w tych młodych ludziach
i nauczyć ich, jak zostać profesjonalnym szefem kuchni, który nie tylko umie doskonale gotować, ale także potrafi być świetnym menadżerem, z powodzeniem prowadzącym w przyszłości restaurację czy inny projekt kulinarny. Zależy nam na tym, aby przekazać uczniom jak najwięcej profesjonalnej wiedzy z dziedziny usług gastronomicznych na poziomie premium. Wiedza będzie usystematyzowana i kompleksowa, aby absolwent naszej Akademii był nie tylko wszechstronnym kreatorem smaku, promotorem sztuki kulinarnej, ale też kompetentnym menadżerem. Dlatego w naszym zespole znajdują się trenerzy kulinarni oraz eksperci, którzy odpowiednio ich do tego przygotują podczas warsztatów. Dodatkowo wisienką na torcie wieńczącą studia
w Akademii, będą wspaniałe nagrody dla pięciu najwybitniejszych adeptów. Będzie to trzydniowy wyjazd do Landsberg am Lech w Niemczech połączony ze zwiedzaniem nowoczesnej fabryki Rational AG; wyróżnienie dla adepta, który okaże się najlepszy w słodkich kreacjach czyli wyjazd do Akademii Czekolady w Belgii – serca marki Callebaut® na szkolenie z Michałem Iwaniukiem z wybranej tematyki ze zwiedzaniem Muzeum Czekolady w Antwerpii oraz wyjątkowa nagroda główna dla najbardziej uzdolnionego absolwenta roku akademickiego 2022/2023 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – siedmiodniowy wyjazd z Tomaszem Łagowskim, Szefem Kuchni Restauracji Belvedere do San Sebastian wraz z pięciodniowym stażem
w 21. najlepszej restauracji na świecie, 14. w Europie, odznaczonej 2 gwiazdkami Michelin – Mugaritz. Staż odbędzie się pod okiem wybitnego Szefa Kuchni restauracji Mugaritz – Andoniego Luisa Aduriza. Pozostałe dni wyjazdu uświetnią wyjścia na 2 kolacje degustacyjne do restauracji: trzygwiazdkowej Akelare Perdo Subijana oraz dwugwiazdkowej Amelia by Paulo Airaudo. Wiemy, że dla wyróżnionych będzie to niesamowita przygoda w szczególności, że podróże będą odbywały się z naszymi trenerami kulinarnymi. To dodatkowo spotęguje przekazywaną widzę, dzięki ich osobistemu i codziennemu wsparciu”. – mówi Elżbieta Nitsze, Prezes Belvedere Gourmet Group.
Rozpoczęcie roku miało miejsce w siedzibie firmy Chefs Culinar – jednego z Mecenasów Akademii,
w Wiskitkach, awarsztaty Akademii Mistrzów Smaku odbyły się w nowoczesnym, ponad 300. metrowym Atelier Chefs Culinar i były poprowadzone przez Davida Gaboriaud – Szefa Kreatywnego Belvedere Catering oraz Krystiana Zalejskiego z Chefs Culinar. Tematem zajęć była wołowina w wielu odsłonach,
a także kuchnia francuska – kolebka sztuki kulinarnej.
„Na dzisiejszych warsztatach przybliżyliśmy kuchnię francuską oraz temat związany z wołowiną w ontekście technik kulinarnych takich jak: sous vide, grill, obsmażanie na patelni i dociąganie w piecu oraz bastowanie masłem. Mamy nadzieję, że adepci wyciągnęli z nich dużo potrzebnej wiedzy. Staraliśmy się przekazywać nasze doświadczenia tak, jakbyśmy pracowali jak równy z równy, jak szef z szefem. Myślę, że to pomogło uczniom bardziej otworzyć się na wolność w kreacji kulinarnej i pobudzić ją, co było widać w efektach ich pracy, które niezwykle nas zaskoczyły. Można więc śmiało przyznać, że adepci udźwignęli ciężar pierwszych warsztatów. Wykazali mnóstwo entuzjazmu i owartości, więcej nawet niż profesjonalni kucharze. Trzymam za nich mocno kciuki licząc, że ten poziom utrzyma się do końca Akademii”. – ocenia pierwszy dzień warsztatów Krystian Zalejski, szef Chefs Atelier.
Kolejne warsztaty odbędą się w Restauracji Belvedere, a poprowadzą je trenerzy kulinarni – Łukasz Guziński oraz Tomasz Łagowski z zakresu menu degustacyjnego i fine dining, a także Tomasz Kolecki, który przeprowadzi szkolenie sommelierskie.
***
O Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere:
Akademia Mistrzów Samku by Belvedere to autorski projekt edukacyjny Belvedere Gourmet Group. Misją Akademii jest aktywne wsparcie młodych talentów w rozwoju oraz pogłębianie pasji do kreowania smaków poprzez zetknięcie z doświadczeniem sztuki kulinarnej na najwyższym możliwym poziomie przekazywanym przez wybitnych trenerów i ekspertów: kucharzy, cukierników oraz gości specjalnych Akademii. Co istotne, koncept Akademii jest formułą otwartą. Zakłada nie tylko rozwój jej studentów, ale również jej samej, jako miejsca łaknącego nowych pomysłów, czy koncepcji. Dlatego też Akademia zakłada ewolucję zarówno podczas pierwszej edycji, jak i kolejnych, po to, aby być miejscem wyjątkowym każdego dnia. Jest otwarta na nowych trenerów, kolejnych ekspertów, a także Mecenasów mogących objąć ją opieką.
Więcej informacji o Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znajduje się na stronie internetowej www.akademiamistrzowsmaku.pl oraz na profilach społecznościowych: facebook.com/AkademiaMistrzowSmaku, instagram.com/akademiamistrzowsmaku.