AKADEMIA MISTRZÓW SMAKU BY BELVEDERE WYŁANIA 24 NAJLEPSZYCH STUDENTÓW PODCZAS EGZMINÓW KOŃCOWYCH
Przeczytasz w 2 minuty

AKADEMIA MISTRZÓW SMAKU BY BELVEDERE WYŁANIA 24 NAJLEPSZYCH STUDENTÓW PODCZAS EGZMINÓW KOŃCOWYCH

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere nabiera tempa. 5 września 2022 r. odbyły się egzaminy końcowe, będące ostatecznym etapem eliminacji do prestiżowej szkoły przyszłych zawodowców kulinarnych. Wyłoniono z nich 24 Studentów przyjętych w poczet pierwszej edycji Akademii. Wcześniej, w drodze preeliminacji szkolnych obejmujących całą , zakwalifikowano 50 kandydatów spełniających oczekiwania Akademii.

Egzamin Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere był ostateczną weryfikacją wiedzy i umiejętności kandydatów. Składał się z egzaminu ustnego i pisemnego.

Przyszli adepci byli oceniani przez 6-osobowe jury,  w którym zasiedli: organizator projektu – Elżbieta Nitsze, prezes Belvedere Gourmet Group,  trenerzy kulinarni w składzie David Gaboriaud, Michał Iwaniuk i Grzegorz Zawierucha, ekspert niezależny – Paweł Gruba oraz mecenas projektu – Krystian Zalejski z Chefs Culinar.

AKADEMIA MISTRZÓW SMAKU BY BELVEDERE WYŁANIA 24 NAJLEPSZYCH STUDENTÓW PODCZAS EGZMINÓW KOŃCOWYCH

„Ogromną przyjemnością jest poznać młodych ludzi z pasją do gotowania. Dla mnie jest to duże doświadczenie i mogę dowiedzieć się, jak wygląda droga do spełniania marzeń, jakie mają nasi kandydaci. Cieszę się, że projekt Akademii powstał, bo myślę, że będzie do niesamowita pomoc dla uczniów szkół gastronomicznych
w wystartowaniu i osiągnięciu celu, jakim jest praca w gastronomii na wysokim poziomie”.
– mówi Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji programu MasterChef.

W części ustnej jury oceniało film prezentacyjny przygotowany wcześniej przez każdego kandydata, odpowiedź na pytanie związane z testem produktu wylosowanego z przygotowanej puli oraz odpowiedź na pytanie kreatywne zadane przez komisję.

Część pisemna polegała na 45 minutowym sprawdzianie wiedzy składającym się z pytań wielokrotnego wyboru, otwartych i krótkiego wypracowania.

Egzamin umożliwił jury sprawdzenie nie tylko wiedzy teoretycznej, ale także poziomu zaangażowania, kreatywności kulinarnej oraz indywidualnych predyspozycji poszczególnych kandydatów.

Przed sprawdzianem u kandydatów nie brakowało stresu, jednak trenerzy skutecznie go rozładowali dużą dawką humoru podczas części ustnej.

Ocena uczniów nie była dla komisji prostą kwestią, ponieważ reprezentowali oni bardzo wysoki poziom zarówno wiedzy teoretycznej, jak kreatywności kulinarnej. W końcu do przystąpienia do egzaminów końcowych zostali zakwalifikowani najlepsi uczniowie polskich średnich szkół gastronomicznych, z  których jury wybrało  creme de la crème, czyli 24 przyszłych mistrzów sztuki kulinarnej.

„Z jednej strony skromni, a z drugiej otwarci, młodzi ludzie. Słuchało się ich znakomicie i można było dotknąć neutralnej, kulinarnej pasji. Ogromnie się cieszę, że ja i Chefs Culinar uczestniczymy w tym projekcie”. -komentuje Krystian Zalejski, szef działu kulinarnego w Chefs Culinar, Mecenasa Honorowego Akademii Mistrzów Smaku.

Podczas wydarzenia czekała na studentów niespodzianka – nagroda specjalna w postaci zaproszenia na kolację z Grzegorzem Zawieruchą w Restauracji Belvedere dla 15 z kandydatów, którzy przygotowali swoje filmiki prezentacyjne w określonym przez komisję terminie.

Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbędzie się 27 września 2022 r . w siedzibie Mecenasa Akademii – Chefs Culinar i zainaugurowane zostanie pierwszymi warsztatami z trenerami kulinarnymi Davidem Gaboriaud oraz Krystianem Zalejskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.