Mimo, że bardzo tłuste to jednak bardzo zdrowe, awokado nazywane masłem bogów. Jaki ma właściwości i w czym może nam pomóc?
Awokado jest źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto w jego składzie najdziemy kwas foliowy, miedź, magnez, żelazo, wapń, potas. Jego składnikami działającymi przeciwnowotworowo są witamina E i C, kwas foliowy, luteina – wszystkie one działają eliminująco na wolne rodniki, które przyspieszają tworzenie się komórek nowotworowych. Nowotwory jamy ustnej, piersi czy prostaty – to w przypadku tych schorzeń owoc ten może najwięcej zdziałać.
Ponadto duża zawartość witaminy E poprawia pracę mózgu i usprawnia procesy zapamiętywania, co jest korzystne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Badania przeprowadzone przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych wskazują na hamujący wpływ awokado (dzięki zawartym z nim folianom) na chorobę Alzheimera.
Przeciwzapalne antyoksydanty i kwasy tłuszczowe występujące w tym owocu hamują degenerację chrząstki stawowej, pomagają również w odbudowie uszkodzonej chrząstki. Awokado powinno być więc stałym bywalcem w diecie osób cierpiących na reumatyzm.
Występujące w awokado kwasy tłuszczowe nienasycone (kwas oleinowy) mają korzystny wpływ na pracę serca, tętnic oraz żył. Wymienione kwasy tłuszczowe regulują także poziom cholosterolu – obniżają cholesterol LDL i trójglicerydy i podwyższają poziom cholesterolu HDL. Awokado reguluje poziom homocysteiny, która w zbyt wysokich poziomach uszkadza naczynia krwionośne i wpływa na powstawanie zakrzepów czy miażdżycy. Produkt ten zawiera znaczne ilości potasu, przez co powinien występować w diecie osób cierpiących na nadciśnienie. Potas i nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom ciśnienia tętniczego.
Produkt ten zawiera znaczną ilość błonnika, co wspomaga trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, usuwanie toksycznych resztek pokarmowych i zachowanie odpowiedniej flory bakteryjnej jelit. Awokado również łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Produkty bogate w antyoksydanty pomagają zachować młodość, jędrność i elastyczność skóry. Awokado i olej z awokado dodawany do sałatek z warzyw 4-krotnie zwiększa wchłanianie beta-karotenu zawartego m.in. w pomidorach czy szpinaku.
Ma bardzo wiele ciekawych zastosowań. Może występować jako składnik sałatek, kanapek, koktajli czy past i smarowideł kanapkowych.
Katarzyna Rafeld – dietetyk DietaMedic