Ekspres do kawy gastronomiczny – najważniejsze cechy
Przeczytasz w 2 minuty

Ekspres do kawy gastronomiczny – najważniejsze cechy

Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy gastronomicznego to kluczowy element sukcesu kawiarni, restauracji czy hotelu. Jednocześnie nie jest on łatwy, choćby ze względu na dużą różnorodność dostępnych urządzeń. Aby ten proces nieco ułatwić, warto znać najważniejsze cechy każdego gastronomicznego ekspresu do kawy i porównywać konkretne modele w ich zakresie.

Podsumowanie:

  • Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy gastronomicznego (www.tchibo-coffeeservice.pl) to inwestycja, która może znacząco wpłynąć na sukces firmy. Warto zatem dokładnie przeanalizować potrzeby swojego lokalu i poznać najważniejsze cechy tego typu ekspresu.
  • Do najważniejszych cech gastronomicznych ekspresów do kawy należy: wydajność i szybkość działania, jakość przygotowywania kawy, trwałość, pojemność i rodzaj zbiorników oraz łatwość obsługi.
  • W większości lokali najlepiej sprawdzi się automatyczny ekspres do kawy, który poza optymalną wydajnością i jakością napojów zapewnia szereg dodatkowych funkcji, jak na przykład autoczyszczenie.

Ekspres do kawy gastronomiczny – co ma znaczenie przy jego wyborze?

Wydajność i szybkość działania

W każdym biznesie, a w gastronomii szczególnie, obowiązuje zasada „czas to pieniądz”. Ekspres do kawy w kawiarni, restauracji czy cukierni powinien więc działać możliwie najszybciej, zwłaszcza w tzw. godzinach szczytu, gdy przy kasie ustawia się kolejka klientów.

Wydajność ekspresów do kawy gastronomicznych producenci wyrażają najczęściej za pomocą liczby porcji, jaką dane urządzenie jest w stanie przygotować w ciągu doby bez straty jakości napoju. To zwykle przedziały: do 35 porcji, 35-50 porcji, ponad 50 porcji. O wydajności sprzętu pośrednio informuje też jego moc – im większa, tym ekspres działa szybciej.

Jakość przygotowywania kawy

Smak kawy jest dla klientów prawdopodobnie najważniejszą wartością. Właśnie dlatego warto inwestować w ekspresy do kawy gastronomiczne, które są w stanie przygotować wysokiej jakości napój, zdolny spełnić oczekiwania odbiorców o coraz większej wiedzy i świadomości kawowej. Znaczenie ma zarówno precyzja mielenia ziaren, kontrola temperatury wody, jak i ciśnienie. Firmy gastronomiczne doceniają wbudowane młynki i systemy stabilizowania temperatury wody obecne w automatycznych ekspresach. Z kolei optymalne ciśnienie to 9-15 barów; im wyższe, tym lepszej kawy można się spodziewać.

Trwałość i niezawodność

Ekspres do kawy gastronomiczny musi być solidnie wykonany, aby sprostać intensywnej eksploatacji. Modele przeznaczone do użytku komercyjnego powstają zwykle z wysokiej jakości materiałów, takich jak stal nierdzewna – i takich warto szukać. Należy zwrócić uwagę także na jakość wykonania wyrażoną szczelnością i dopasowaniem do siebie poszczególnych elementów. Ważne są również długie okresy gwarancyjne i dostępność serwisu technicznego (w ramach wynajmu ekspresu można liczyć m.in. na bezpłatny serwis techniczny).

Pojemność i rodzaj zbiorników

Ekspres powinien mieć odpowiednią pojemność zbiorników na wodę, mleko, fusy i ziarna kawy, dostosowaną do wielkości lokalu i natężenia ruchu. Generalnie im większy lokal, tym większe powinny być zbiorniki. W dużych lokalach gastronomicznych warto rozważyć modele z możliwością podłączenia do sieci wodociągowej, co eliminuje konieczność ręcznego napełniania zbiornika wodą.

Łatwość obsługi

Intuicyjny interfejs i łatwa obsługa są niezbędne, zwłaszcza w miejscach, gdzie ekspres obsługuje wielu pracowników i/lub często dochodzi do zmian w zespole. Ekspres powinien mieć czytelny panel sterowania z możliwością programowania różnych ustawień. Funkcje, takie jak spienianie mleka, samoczyszczenie czy odkamienianie znacznie ułatwiają codzienne użytkowanie. Dostępne są przede wszystkim w automatycznych ekspresach do kawy, które sprawdzą się w większości lokali gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.