Ile wynosi koszt wyposażenia małej restauracji?

To pytanie, które bardzo często zadają sobie inwestorzy otwierający małą restaurację. Jaki będzie koszt inwestycji? Wiedza na temat wydatków na sprzęt gastronomiczny jest istotna do stworzenia biznesplanu, a także przy ubieganiu się o dotację lub pożyczkę gotówkową. Zazwyczaj kwoty okazują się zawrotne, ale sporo można zaoszczędzić kupując urządzenia w internetowym sklepie gastronomicznym.

Do otworzenia restauracji trzeba nie tylko umiejętności, talentu i pasji, ale też zasobnego portfela. Okazuje się jednak, że wyposażenie małego bistro nie musi być wydatkiem rzędu pół miliona złotych. Dysponując budżetem wynoszącym 200 do 400 tysięcy można już wcielać swoje marzenia w życie i zainwestować w profesjonalny sprzęt gastronomiczny.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

To zdecydowanie najbardziej wymagające i kosztowne zadanie, jakie czeka na inwestora. I choć sprzęt gastronomiczny nie będzie widoczny dla Twoich gości, to musisz wiedzieć, że jego jakość ma bezpośredni wpływ na smak przyrządzanych potraw. Dlatego na tym etapie nie warto oszczędzać. Wyposażenie kuchni gastronomicznej należy starannie zaplanować i zrealizować bez improwizacji. Zamiast kupować używane sprzęty lepiej postawić na zakupy w internetowym sklepie gastronomicznym takim jak Technica. Ceny online są zazwyczaj na tyle atrakcyjne, że pozwolą Ci na kompleksowe wyposażenie kuchni gastronomicznej bez kompromisów. Ofertę sklepu znajdziesz pod adresem sklep.technica.pl.

Przejdźmy do konkretów. W zależności od charakteru lokalu i serwowanych w nim dań potrzebujesz różnych sprzętów gastronomicznych. Zastawa, szkło, sztućce, garnki, środki czyszczące to najmniejszy koszt. Kupując je w ilościach hurtowych, możesz dodatkowo zaoszczędzić. Najdroższe wydatki poniesiesz z tytułu zakupu sprzętów AGD. Przeciętnie musisz przeznaczyć:

  • na urządzenia chłodnicze (szafy, stoły lub witryny) w zależności od rozmiaru i wyposażenia od 3000 do nawet 7000 złotych,
  • na urządzenia do obróbki termicznej (tu rozstrzał cenowy jest dość spory, ponieważ do tej kategorii zalicza się zarówno patelnie, jak również piece gastronomiczne). Cieszące się popularnością, uniwersalne piece konwekcyjno-parowe kosztują około 10 000 złotych. Za kompaktowe, podstawowe modele zapłacisz nawet o połowę mniej,
  • na piece do pizzy — jeżeli Twoją ambicją jest serwowanie oryginalnych włoskich przysmaków musisz liczyć się z wydatkiem rzędu 20 000 do 40 000 złotych. To sprzęty z najwyższej półki. Ceny małych piecyków zaczynają się już od kilkuset złotych,
  • wyposażenie zmywalni — najważniejszym sprzętem jest zmywarka gastronomiczna. Najbardziej zaawansowane modele kapturowe kosztują kilkadziesiąt tysięcy złotych, ale sprawdzają się w większych jadłodajniach czy stołówkach. W małej restauracji wystarczy sprzęt myjący z średniej półki cenowej, za mniej niż 10 000 złotych.

Nie tylko artykuły gastronomiczne

Wyposażenie kuchni gastronomicznej to duży, ale nie jedyny koszt. Przyszły restaurator musi liczyć się z dodatkowymi wydatkami związanymi z opłatami za wynajem lokalu i media, a także remontem i urządzaniem sali. Finalny koszt inwestycji zależy przede wszystkim od metrażu oraz rozmachu, z jakim realizowane jest przedsięwzięcie. Jak widzisz różnice w cenach za sprzęt gastronomiczny są duże i sięgają niekiedy kilkudziesięciu tysięcy złotych. Na początku nie musisz wybierać rozwiązań z najwyższej półki. Nie celuj jednak w te najtańsze. Swój wybór skonfrontuj z tym, jak duży będzie lokal i ilu gości planujesz w nim obsługiwać. Im prostsza karta, tym mniej wymagań dotyczących wyposażenia kuchni gastronomicznej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.