Wino jest alkoholem, który w ostatnich latach staje się w naszym kraju coraz bardziej popularny. W przeciwieństwie do większości alkoholi wino powszechnie uznawane jest za trunek bardzo elegancki, w związku z czym chętnie wybierane jest przez osoby, które chcą zrobić dobre wrażenie na swoich gościach.
10 zasad podawania wina
Decydując się na postawienie na stole wina należy pamiętać, że tak samo ważne jak dobór właściwego trunku jest odpowiednie jego podanie. Kiepskiej jakości wino, nieodpowiednia temperatura, złe zestawienie alkoholu z potrawami mogą zniweczyć cały efekt. Oto kilka zasad, których przestrzeganie powinno pomóc w uzyskaniu optymalnego efektu:
- Istnieją różne rodzaje wina – pod względem zawartości cukru dzielimy je na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie, pod względem koloru – na białe, różowe, zielone i czerwone. Duży wpływ na smak wina będzie miał szczep winogron użyty do jego produkcji, a także klimat kraju, w którym winogrona dojrzewały. Każdy typ będzie pasował do innych potraw.
- Pamiętajmy o kolejności podawania trunku. Jeżeli zamierzamy zaserwować kilka jego rodzajów – zacznijmy od lekkiego białego wina, następnie przejdźmy do czerwonego, na końcu można zdecydować się na cięższe wino deserowe.
- Białe wino powinno być mocno schłodzone, natomiast czerwone powinno być podawane w temperaturze pokojowej.
- Istnieje odpowiedni rodzaj kieliszków do białego, czerwonego i musującego wina. Szkło do wina czerwonego jest największe, kieliszek jest pękaty i zwężany ku górze. Kieliszki do białego wina są mniejsze i bardziej smukłe, natomiast wino musujące podaje się obecnie w długich wąskich kieliszkach.
- Dobór wina do potraw jest kwestią bardzo złożoną. Białe wytrawne wina pasują najczęściej do sałatek, owoców morza i ryb, czerwone do cięższych potraw, czerwonego mięsa, dziczyzny.
- Czerwone wino przed podaniem dobrze jest dekantować, czyli po prostu przelać je do innego naczynia. Ma to na celu usunięcie osadu, a także napowietrzenie wina.
- Białe musujące wino i wigilijny śledź z cebulką w oleju – to może, ale nie musi okazać się udanym połączeniem… Nie bójmy się eksperymentować, jednak zróbmy to przed planowanym podjęciem gości.
- Wino białe często jest podawane przed posiłkiem jako aperitif. Świetnie pobudza apetyt.
- Wina nie powinno się pić od razu. Pozwólmy mu postać chwilę w kieliszku, przyjrzyjmy się jego barwie, temu jak spływa po ściankach naczynia, wczujmy się w jego bukiet, spróbujmy odgadnąć zawarte w nim aromaty, dopiero później skosztujmy.
- Pijmy rozsądnie. Wino nie jest mocnym alkoholem, jednak spożyte w większych ilościach może zaszkodzić.
Jeżeli mamy choć najmniejsze wątpliwości – skorzystajmy z doświadczenia sommeliera lub sprzedawcy. Nauka o winie – enologia – jest bardzo rozbudowaną dziedziną wiedzy, w związku z tym prośba o pomoc nie będzie dla nas żadną ujmą