Przeczytasz w 5 minuty

Otwarty piknik z finalistami konkursu barmańskiego World Class Poland

Warszawa, Endorfina Foksal, 31 maja, godz. 13-20.00, wstęp wolny

1 czerwca zakończą się polskie eliminacje do światowych zawodów barmańskich World Class Competition. Zanim jury wyłoni pierwszego Polaka, który będzie reprezentował nasz kraj w międzynarodowym konkursie, organizatorzy zapraszają na otwarty „Piknik koktajlowy World Class” z udziałem 12 finalistów. Impreza odbędzie się w niedzielę, 31 maja w restauracji Endorfina Foksal w Warszawie.

Dwunastu Polaków rywalizuje w finale pierwszej polskiej edycji światowego konkursu miksologicznego World Class Competition. Wśród nich jest 4 mieszkańców Warszawy: Mateusz Szuchnik i Paweł Rodaszyński – na co dzień obsługujący gości baru El Koktel, Jakub Grabowski z Dom Whisky & Cocktail Bar Max oraz Monika Krzemieniewska z restauracji Hotelu Bristol. Warszawiacy staną w szranki z barmanami z Gdańska, Krakowa, Sopotu, Łodzi, Poznania i Wrocławia. Zwycięzca wyjedzie do Republiki Południowej Afryki, gdzie w międzynarodowych zawodach zmierzy się z konkurentami z ok. 60 krajów.

Podczas „Pikniku koktajlowego World Class” – 31 maja w ogrodach Pałacu Zamoyskich w Warszawie – odbędzie się” otwarta dla publiczności, jedna z dwóch finałowych konkurencji z udziałem kandydatów do tytułu „Barmana Roku 2015 – „Cocktails Against The Clock”. Zadaniem każdego z 12 zawodników będzie przygotowanie na oczach uczestników imprezy aż 6 koktajli w ciągu zaledwie 8 minut.

Zawody poprzedzą koncerty: Olgi Barej – zwyciężczyni „Szansy Na Sukces” (TVP2, 2011), finalistki 3. edycji programu „X Factor” oraz Bartka Grzanka – finalisty 5. edycji „Mam Talent” (TVN), nominowanego wraz z zespołem Tosteer do Fryderyków za płytę „Testosterone”. Kibice i goście będą mogli także spróbować koktajli bezalkoholowych i alkoholowych serwowanych przez półfinalistów konkursu World Class Poland.

– „World Class Competition to najbardziej prestiżowe, globalne zawody miksologiczne. Konkurs kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej – zwycięzcy i finaliści zaczynają podróżować po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W tym roku reprezentanta Polski czeka niesamowita podróż na zawody w Kapsztadzie. Gorąco zapraszam wszystkich do sprawdzenia umiejętności finalistów World Class Poland i wspierania swoich faworytów podczas rywalizacji konkursowej na pikniku koktajlowym w najbliższą niedzielę”, powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.

PROGRAM

Niedziela, 31 maja, w godzinach 13.00-20.00, Ogrody Pałacu Zamoyskich, Endorfina, ul. Foksal 2 w Warszawie. WSTĘP WOLNY!

13.00-17.00:

  • Koncerty: Bartek Grzanek (ok. godz. 14.00), Olga Barej (ok. godz. 15.00), DJ Chris Jaxx
  • Autorskie koktajle serwowane przez najlepszych barmanów w Polsce – uczestników konkursu World Class Poland 2015
  • Brunch: potrawy RAW FOOD i VEGE, przygotowywane pod okiem szefa kuchni „ambasady” – jedynej w Polsce restauracji serwującej nieprzetworzone wegańskie dania typu RAW FOOD – oraz koktajle dopasowane do menu brunchowego
  • Grill party, warsztaty barmańskie, kurs blendingu

17.00-20.00:

  • Rywalizacja finalistów World Class Poland: „Cocktails Against The Clock”

Baner_Piknik_mini

Pierwsza polska edycja barmańskich zawodów World Class

Eliminacje do World Class Poland ruszyły w październiku 2014 roku. Spośród kandydatów z całej Polski wyłoniono 28 półfinalistów, którzy wzięli udział w warsztatach i eliminacjach w warszawskich lokalach Concept 13 (Vitkac), Pure Sky Club i Pałacu Ossolińskich w Sterdyni.

Do finału zakwalifikowało się 12 barmanów: Dominik Ubysz (Kraków, Le Scandale Tiki Bar i Bar Instytut), Steve Zachariasz (Sopot, Restauracja Pinokio), Bartłomiej Wójcik (Łódź, Foto Cafe 102), Mateusz Szuchnik (Warszawa, El Koktel), Jarek Zawadzki (Kraków, Le Scandale Royal), Marek Pobłocki (Sopot, Galeria 63), Patryk Kozyra (Wrocław, Schody Donikąd), Krzysztof Rathnau (Gdańsk, Flisak ‘76), Paweł Rodaszyński (Warszawa, El Koktel), Jakub Grabowski (Warszawa, Dom Whisky & Cocktail Bar Max), Arkadiusz Prunesti (Poznań, Klup Opcja) oraz Monika Krzemieniewska (Warszawa, Hotel Bristol).

Przed finalistami jest jeszcze 2 dni zmagań. 31 maja zaprezentują swoje możliwości podczas otwartego pikniku – w konkurencji „Cocktails Against The Clock”. Następnie 1 czerwca wezmą udział w rozgrywce, która składać się będzie z dwóch etapów. Pierwszy z nich to „Market Challenge”, w którym zadaniem uczestników będzie zakup w warszawskiej Hali Mirowskiej najlepszych składników w limitowanym budżecie, na potrzeby przygotowania koktajli konkursowych. Następnie w konkurencji „Food Pairing” przygotują oni kompozycje dopasowane do przekąski przygotowanej przez szefa kuchni „ambasada” restauracji RAW FOOD w Warszawie.

Finałowe drinki zostaną ocenione przez jury w składzie: Tim Judge (Wielka Brytania) – globalny ambasador World Class i marki Bulleit Bourbon, Georgie Bell (Wielka Brytania) – globalna ambasadorka portfolio ekskluzywnych whisky single malts, a także Maciej Prot – szef kuchni „ambasady”. Prace finalistów zostaną ocenione pod kątem techniki wykonania, prezentacji, kreatywności, kompozycji smaku i aromatu, jak również wyeksponowania charakteru oraz zapewnienia harmonii trunku i potrawy.

Zwycięzca krajowego konkursu wyjedzie pod koniec sierpnia 2015 roku do Kapsztadu, gdzie weźmie udział w światowym finale World Class Competition i zmierzy się z 60 gwiazdami sztuki barmańskiej. Charakter wydarzenia pozostaje tajemnicą, ale – biorąc pod uwagę dotychczasowe finały – można się spodziewać ekscytujących okoliczności oraz atmosfery rywalizacji. Do tej pory zawodnicy startowali m.in. na pokładzie samolotu lecącego z Londynu do Nowego Jorku oraz na pokładzie luksusowego liniowca, pływającego po Morzu Śródziemnym, odwiedzając tak wyjątkowe miejsca jak Monte Carlo, Saint-Tropez, Ibiza czy Barcelona.

World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych.

Inicjatorem i organizatorem projektu jest DIAGEO – producent i dystrybutor marek alkoholowych należących do najbardziej uznanych na świecie. Partnerem finału World Class Poland 2015 jest zespół lokali: Restauracja Endorfina Foksal oraz „ambasada” – jedyna w Polsce serwująca nieprzetworzone wegańskie dania typu RAW FOOD.

worldclass_01

Dodatkowe informacje na temat World Class

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS

Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 15000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.

DIAGEO

Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: Johnnie Walker, Ciroc, Singleton, Smirnoff, Baileys, Captain Morgan. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w 180 krajach na całym świecie. Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na  www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.comwww.pijrozwaznie.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.