Obiad to — obok śniadania — najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety wiele osób, zamiast zjeść coś porządnego, ratuje się batonikami czy kolejną kawą. Takie zachowanie nie sprzyja zdrowiu ani utrzymaniu koncentracji.
Pora zacząć przygotowywać do pracy smaczne, pożywne dania. Wymaga to czasu i zaangażowania, ale na pewno szybko zauważysz efekty!
Co powinien zawierać dobrze skomponowany obiad?
Obiad to ważny posiłek, który dostarcza na nowo glukozę do naszego mózgu. Dzięki temu mamy siłę i energię do dalszej pracy czy nauki. W posiłku powinny znaleźć się węglowodany, białka i tłuszcze. Węglowodany odpowiednie na obiad to różnego rodzaje kasze, ryż, pełnoziarnisty makaron bądź ziemniaki. Białko może pochodzić z chudego mięsa, ryb, a tłuszcze: z oliwy z oliwek czy olei roślinnych. Nie można zapomnieć o warzywach, które dostarczają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jaki obiad zabrać do pracy?
Mało kto ma czas na przygotowanie czasochłonnych posiłków, dlatego warto zadbać, aby obiady przygotowywane do pracy były łatwe, a ich przygotowanie nie zajmowało dużo czasu. Warto przygotować obiady na dwa dni z rzędu, wtedy będziemy mieć więcej wolnego czasu. Do pracy można zabrać:
- pożywne sałatki, np. sałatkę na bazie makaronu, z warzywami, jajkiem, chudym mięsem czy serem fetą, sałatkę cezar, sałatkę z tuńczykiem i awokado itp.,
- zapiekanki, np. ze szpinakiem i serem,
- kanapki z ciemnego pieczywa, pełne warzyw, z dodatkiem kurczaka lub ryby, polane sosem jogurtowym,
- zupy kremy, które są łatwe w przygotowaniu, a stanowią potężną porcję cennych składników,
- kasze z dodatkiem ulubionych warzyw i sosem pomidorowym,
- spaghetti tradycyjne lub wegetariańskie,
- placki np. z cukinii, polane sosem na bazie jogurtu,
- naleśniki np. z serem, owocami czy farszem warzywnym,
- tortille pełnoziarniste z warzywami, serem, łososiem lub wędliną.
Jeżeli mamy więcej czasu, możemy przygotować lasagne, pierogi czy gołąbki. Niektóre dania można mrozić lub pasteryzować, warto z tego skorzystać. Dzięki temu w bardzo zapracowane dni będziemy mieć gotowy, zdrowy obiad.
Brak czasu na przegotowywanie obiadów: co robić?
Są osoby, które nie lubią gotować, a przygotowywanie obiadów jest dla nich udręką. Część osób lubi od czasu do czasu coś upichcić, ale na co dzień nie ma na to czasu. W takim wypadku dobrym rozwiązaniem jest catering dietetyczny. Dzięki diecie pudełkowej można jeść zdrowo i regularnie. Posiłki przywożone są we wskazane miejsce np. do pracy, wystarczy je tylko odgrzać. Odchodzi problem planowania, zakupów, stania przy garnkach, nie trzeba też się martwić o liczenie kalorii i komponowanie składników. Catering MediDieta oferuje wiele różnych diet. Klienci mogą wybrać dietę odchudzającą, dietę na przyrost masy, wegetariańską, wegańską, uwzględniającą problemy zdrowotne. Korzystając z cateringu, możemy mieć pewność, że jemy zdrowo, posiłki są świeże i odpowiadają naszym potrzebom.
Zdrowe jedzenie odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego orgazmu. Warto zadbać, aby codzienna dieta była różnorodna, bogata we wszystkie potrzebne składniki. Nie można pomijać żadnych posiłków, bo to szybko odbije się na zdrowiu. Obiad jest bardzo ważny, dlatego warto przygotować posiłek w domu lub skorzystać z popularnej diety pudełkowej.