Siedzący tryb życia, mała aktywność fizyczna czy nieodpowiednia dieta – to najczęstsze czynniki ryzyka, które mogą doprowadzić do zakrzepicy. Teoretycznie choroba dotyczy głównie osób starszych, lecz może ona zaatakować niemal każdego. Jak jej zapobiegać?
Mianem zakrzepicy określa się żylną chorobę zakrzepowo-zatorową, której podłożem bardzo często jest zakrzepica żył głębokich. Zazwyczaj obejmuje ona żyły podudzia, a nieco rzadziej uda lub miednicy. Choć zakrzep sam w sobie nie stanowi zagrożenia, jego oderwanie się od ściany żyły może przyczynić się do powstania zatoru w tętnicy płucnej i prowadzić do śmierci.
Jak dochodzi do rozwoju choroby zakrzepowej?
W konsekwencji nieprawidłowej pracy układu krwionośnego może dojść do zalegania krwi w żyłach. To z kolei może skutkować rozwojem stanu zapalnego oraz uszkodzeniem warstwy nabłonka pokrywającego naczynia, a następnie powstaniem w tych miejscach zakrzepów.
Po upływie pewnego czasu skrzepliny, inaczej zwane również zakrzepami, mogą zmniejszyć średnicę naczyń krwionośnych, a tym samym utrudniać dopływ krwi do serca. W niektórych przypadkach zakrzep może zostać naturalnie wchłonięty, lecz niestety nie jest to regułą.
Objawy choroby zakrzepowej
Do pierwszych objawów, jakie daje zakrzepowe zapalenie żył głębokich, należy gwałtowny, silny ból w łydce, nasilający się przy zginaniu i uciskaniu stopy. Niekiedy dolegliwościom mogą towarzyszyć także trudności z chodzeniem i staniem, obrzęk i zaczerwienienie skóry, a niekiedy również podwyższona temperatura ciała oraz przyspieszona praca serca. Należy jednak wiedzieć, że czasem choroba zakrzepowa nie daje żadnych symptomów, a wykryta zostaje zupełnie przez przypadek lub dopiero w momencie wystąpienia powikłań.
Komu grozi zakrzepica?
Na chorobę zakrzepową narażone są przede wszystkim osoby, które skończyły 40 lat, prowadzące mało aktywny tryb życia. Ryzyko jej rozwoju może wzrosnąć też w przypadku występowania różnych schorzeń, takich jak żylaki, zapalenie żył powierzchownych i nadmierna krzepliwość krwi, która może być zarówno uwarunkowana genetycznie, jak i być efektem postępującego procesu starzenia się organizmu bądź zażywania doustnych środków hormonalnych.
Wśród czynników zwiększających ryzyko powstania choroby zakrzepowej wymienia się także otyłość, nałogowe palenie papierosów i niewłaściwą dietę, obfitującą w tłuszcze zwierzęce, cukier, kawę i alkohol. Zakrzepica może rozwinąć się również na skutek przebytego urazu, operacji chirurgicznej, ciąży czy długotrwałego unieruchomienia. Warto również wiedzieć, że układowi krążenia nie służą przegrzewanie nóg, ciasna odzież czy zakładanie nogi na nogę.
Jak można zapobiec chorobie zakrzepowej?
By zminimalizować ryzyko wystąpienia zakrzepicy, wprowadźmy kilka istotnych zmian w swoim trybie życia. Utrzymujmy prawidłową masę ciała, unikajmy tłustych potraw i słodyczy, a także pijmy duże ilości płynów każdego dnia. Nie zapominajmy też o aktywności fizycznej – szczególnie polecane będą długie spacery, gimnastyka, pływanie oraz jazda na rowerze.
W trakcie długiej podróży lub całodniowego szkolenia spróbujmy czasem poruszać stopami, stawać na palcach i piętach lub chwilę pomaszerować. Z kolei mając w perspektywie nawet kilkugodzinną jazdę samochodem, zaplanujmy regularne przerwy na rozprostowanie nóg.
Źródło zdjęcia: shutterstock